Upp till 20% på Bosch vitvaror & alla dammsugare*

Se utbudet *Gäller ej varor märkta med "Alltid prisvärd" eller returvaror. T.o.m. 18/5-21

Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 8:30-21
  • Måndag 8:30-21
  • Tisdag8:30-21
  • Onsdag8:30-21
  • Torsdag8:30-21
  • Fredag8:30-16
  • Lördag12-17
  • Söndag12-17
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Därför låter nya kylskåp mer än gamla

Tycker du att din nya kyl för mer oväsen än den gamla? Det är sannolikt inte inbillning – men det finns ofta en bra förklaring till det irriterande, surrande ljudet. Vi förklarar varför.

Varför surrar kylskåpet?

Det är vanligt att kylen surrar och kluckar lite då och då. Även om det kan vara störande så är ljuden helt ofrånkomliga. De stammar nämligen från att köldmedlet pressas runt i rören. Olika modeller är dock mer eller mindre högljudda. Titta därför alltid efter indikationen för ljudnivå när du köper en ny kyl.

Farväl till freon sedan 1995

Det har alltid funnits köldmedium i kylskåp, men sedan 1995 förbjöds användningen av freon som fram till dess hade varit det vanligaste typen. Kylskåp med freon har en relativt låg ljudnivå; nackdelen är dock att freon betecknas som en CFC-gas som är starkt förorenande.

Freon skadar miljön

CFC-gaser skadar miljön på två sätt: de är drivhusgaser som bidrar till den globala utvärmningen samtidigt som de bryter ned ozonlagret. Om du har en kyl eller frys från före 1995 ska du sörja för att göra dig av med den på korrekt sätt, dvs. köra den till återvinningscentralen. När vitvaror innehåller freon måste man ta bort köldmedlet på ett särskilt sätt för att förhindra att gasen läcker ut.

Säg hej till isobutan

Istället för freon används idag isobutan, vilket är orsaken till att moderna kylskåp låter mer. Isobutan leder nämligen ljud bättre än freon. Trots allt är isobutan bättre som köldmedium än freon.

Ett mer miljövänligt alternativ

Den största fördelen med isobutan är att den är långt mer miljövänlig än freon. Isobutan bryter inte ner ozonlagret på samma sätt som freon och bidrar endast i begränsad omfattning till växthuseffekten. Än så länge finns det inget kökdmedel som inte har någon som helst miljöpåverkan. Dit har utvecklingen inte kommit ännu – men under tiden är isobutan en bättre lösning än freon. Och för miljöns skull kan vi väl leva med att kylskåpet surrar lite mer än förr i tiden.

Bäst i test kylskåp - ett tystare alternativ

Om du är ljudkänslig kan det vara smart att köpa ett bäst i test kylskåp. En av alla delar som mäts i testet är nämligen ljudnivån. En bäst-i-test-stämpel indikerar därmed att kylskåpet tillhör det tystaste i sin klass. Du hittar alla våra bäst i test kylskåp på denna sida i Tretti-shoppen.

Fler lästips

Hjälp och svar

Heidi från Tretti

Heidi kan alltid ge dig goda råd om hur du får ut mest av dina hushållsprodukter. Hon hjälper dig lösa vardagsproblem på smarta sätt och dessutom är hon musikälskare med passion för kreativa projekt av olika slag.

Favoriter

Stäng