Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix
Matlagning

Därför ska du inte tina frusen mat i kylskåpet

Det florerar många myter omkring hur man bäst tinar frysvaror. En av de mest seglivade myterna är kylskåpsmetoden där maten långsamt får tina i kylen över natten. Den låga temperaturen håller visserligen bakterierna i schack, men helt ärligt, hur ofta har man tid att låta mat ligga och tina i flera timmar i en stressad vardag? Nu visar dessutom forskningen att det är bättre för maten att tinas snabbt. Häng med när vi tar hål på myten om att man alltid ska tina mat i kylskåpet.

Snabbt ned och upp i temperatur för saftigare mat och bättre smak

Forskning från enheten för jordbruk och livsmedel på Research Institutes of Sweden pekar på att maten mår bäst av en snabb infrysning och upptining. Anledningen är iskristallerna som bildas när temperaturen förändras; ju långsammare temperaturförändring, desto större blir iskristallerna, vilket förstör cellerna i maten. Trasiga celler innebär att livsmedlet läcker vätska, vilket i sin tur gör maten torr och tråkig.

Fruset kött i bitar

Forskning på molekylär nivå

Genom att titta på maten i mikroskop har man sett att vattenmolekylerna tenderar att bilda störst iskristaller när temperaturen ligger strax under nollan. Därför ska livsmedel som frys ned eller tinas upp så snabbt som möjligt förbi den temperaturfasen för att minimera skadorna på matens celler. I kylskåpet ligger maten alltså alldeles för länge i det ”farliga” temperaturspannet, vilket gör att iskristallerna hinner växa sig stora.

Tina kött och fisk i en skål med kallvatten

Den bästa metoden för att tina kött och fisk är enligt forskarna att lägga maten i en lufttät påse i en skål med kallt vatten. Vatten leder värme bättre än luft, vilket snabbar på upptiningsprocessen. Men så fort maten är tinad ska den antingen tillagas direkt eller in i kylen för att förhindra tillväxt av bakterier.

Frusen lax vakuumförpackad

Ett tips är att vakuumförpacka livsmedel innan de frys in. Genom att den vakuumförpackade plastpåsen sluter tät kommer vattnet åt att värma livsmedlet utan att det är en ”luftkudde” emellan som hindrar att värmen leds över till maten.

Frusna grönsaker kan tillagas direkt från frysen

För grönsaker är det faktiskt ännu lättare. Här kan du bara slänga i grönsakerna direkt i kokande vatten utan att tina först. Den snabba uppvärmningen gör att grönsaker håller spänsten bättre än om de tinas först.

Om du har en ångugn kan du också förvärma ugnen och sedan lägga in grönsakerna direkt från frysen. Tillagningen i ånga är skonsammare än kokning, vilket gör att grönsakerna behåller fler vitaminer och näringsämnen.

Undvik att tina i varmvatten

I en stressad vardag kan det vara frestande att använda varmvatten istället för kallvatten för att upptiningen ska gå ännu snabbare. Men det bör du helst försöka låta bli. Anledningen är att ytan på maten snabbt tinar och blir varmare än insidan, vilket skapar en grogrund för bakterier. Under den tid det tar för insidan av maten att tinas kan bakterierna föröka sig i den ljumma temperaturen på ytan.

Nödlösning: tina i mikron och laga till direkt

tina frusen mat i mikron mikrovågsugn kött frysvara

Skulle det vara att magen eller ungarna skriker av hunger har nöden ingen lag. Då kan mikron vara det snabbaste alternativet. Om du tinar i mikron så bör du tillaga maten direkt efteråt eftersom tillagning startar redan i mikron. Men det faller ju sig ganska naturligt om familjen är kinkig efter mat redan innan frysvarorna har plockats ur frysen.

Källor

Hjälp och svar

Favoriter

Stäng