Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Därför skakar och hoppar tvättmaskinen – och så får du den att sluta

En hoppande och skakande tvättmaskin är inte bara irriterande. Om skakandet pågår allt för lång tid kan både maskinen och golvet ta skada. Här under finner du de mest sannolika förklaringarna på problemet – och lösningarna för att hålla maskinen på plats.

Är tvättmaskinen korrekt installerad?

Om maskinen är helt ny och har ändå problem med att stå stilla så är det troligtvis installationen som har gått snett. Börja med att dubbelchecka om allt är inkopplat såsom bruksanvisningen visar. Det är ett första steg närmare problemets lösning.

Har du tagit bort transportbeslagen?

Detta är nog den vanligaste orsaken till problemet. På nya tvättmaskiner är det ofta monterat transportbeslag på baksidan som förhindrar att maskinen tar skada under transporten hem till kunden. Om du har glömt att ta bort dessa beslag kommer tvättmaskinen att börja hoppa och skaka så snart den körs. Därmed finns det en risk att den tar skada. Om skadan sedan kan härledas till att du har glömt ta bort transportbeslagen så täcks detta inte av garantin.

Det sitter vanligtvis mellan 2–5 transportbeslag på en nyinköpt tvättmaskin, allt efter märke och modell. De är oftast mycket lätta att ta bort. Kolla i bruksanvisningen så hittar du som regel en utförlig handledning på hur du tar bort beslagen.

Står tvättmaskinen helt plant?

För att stå stabilt ska tvättmaskinen stå horisontellt på en helt plan yta. Det är viktigt att maskinen vilar lika mycket på alla fyra ben. Om ditt golv är lite ojämnt kan det vara svårt att hitta en stabil position för tvättmaskinen. Du kan pröva att köpa en antihalkmatta eller gummitassar för att förhindra att tvättmaskinen flyttar sig. På vissa tvättmaskiner är benen justerbara. Då kan du istället lösa problemet genom att ändra längden på dessa.

Problemet kan också vara att golvet är för glatt, t.ex. ett helkaklat badrumsgolv. Tvättmaskinen kan glida på den hala ytan och komma att stå skevt. Här är ett bra och billigt tips att skaffa gummitassar eller en antihalkmatta.

Står tvättmaskinen på ett trägolv?

Det är inte bara kakelgolv som kan vålla problem. Ett trägolv är mer ”levande” än ett kakelgolv och vibrationerna från tvättmaskinen kan fortplanta sig till golvet och ge en ökad resonans. Bor du i lägenhet kan detta vara extra irriterande för grannarna under. En lösning kan vara att ställa tvättmaskinen på en 2 cm tjock plywoodskiva med samma mått som tvättmaskinen. Tanken är att vibrationerna ska fångas upp av plywooden istället för att gå ut i golvet.

Utslitet lager?

En bankande och vinande ljud kan uppstå ifall lagret i tvättmaskinen är utslitet. Detta brukar också vara orsaken bakom mystiska rost- eller oljefläckar på kläderna. Lager finns att köpa som reservdelar. Du kan själv byta ut det eller köpa tjänsten av en servicetekniker.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du tvättmedelsrester på kläderna

Är stötdämparna defekta?

Ett annat problem kan vara att stötdämparna är slitna eller defekta. När stötdämparna är slutkörda går det ut över upphängningen av trumman i maskinen. Detta sliter i sin tur på lagret. Även stötdämpare kan du köpa som reservdel och byta själv eller köpa tjänsten av en professionell yrkesman.

Har du rensat luddfiltret?

Ett tredje mekaniskt problem kan vara ett igentäppt luddfilter (även kallat pumpfilter). Förstoppningen hindrar vattnet från att rinna ut tillräckligt snabbt. Därmed kör centrifugeringen igång fastän maskinen fortfarande är full med vatten. Resultatet blir en skakande och högljudd tvättmaskin.

Det är förhållandevis enkelt att rensa luddfiltret. Här under ser du en instruktionsfilm på hur man går tillväga.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=51u7UekORbE

Ojämn vikt

En tvättmaskin ska normalt fördela vikten av kläderna under tvätt och centrifugering. Men om man tvättar stora ting, såsom dyner eller sängkläder, kan tvättmaskinen få svårt att fördela vikten jämnt. Då uppstår en obalans som kan få tvättmaskinen att hoppa runt och föra oväsen. Tänk på att inte överskrida maxvikten för din tvättmaskin och att tvätta stora ting i omgångar.

Modern teknologi kan läsa problemen

Tvättmaskin

Vitvaruproducenterna arbetar konstant för att lösa alla våra små och stora vardagsproblem – det gäller såklart även problemet med en skakande och hoppande tvättmaskin.

LG har nyligen lanserat deras Centum-serie med tvättmaskiner i den luxuösa änden av skalan. De är bl.a. utrustade med en vibrationssensor som automatiskt justerar centrifugeringshastigheten för att hålla en jämn balans i trumman. De har också ett balanssystem som fungerar som motvikt till tvätten och förhindrar ojämn viktfördelning. Dessutom är trumman extra gott isolerad samtidigt som maskinen har ett unikt stötdämpningssystem. Det hela hjälper till att hålla vibrationerna inne i tvättmaskinens innersta.

Dessa tvättmaskiner är faktiskt så stilla att världens högsta korthus blev byggd ovanpå medan maskinen var igång.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=bthVcI9M2lg

Förutom att vara så stilla att du kan bygga ett korthus ovanpå, är maskinen såklart också driftsäker. Eftersom den vibrerar mindre än andra tvättmaskiner är det också mindre slitage på övriga delar i maskineriet. Därför har LG givit hela 20 års garanti på motorn.

Om problemet kvarstår - ta hjälp av en expert

Om du förgäves har prövat allt för att får tvättmaskinen att stå stilla kan det faktiskt vara fel på själva maskinen eller sättet den är installerad på. Då är det bästa att ringa efter en specialist. Här hittar du en lista på servicepartners för olika varumärken.

Kom ihåg! Hos Tretti får du alltid 1 års garanti och 3 års reklamationsrätt, vilket kan vara bra att veta om din nya tvättmaskin oturligt nog skulle vara defekt. Läs mer här om dina rättigheter vid garanti och reklamation.

Fler tips om tvättmaskiner

Favoriter

Stäng