Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Dammsugare med eller utan påse?

Nuförtiden kan det vara svårt att hitta rätt i dammsugardjungeln. Det finns riktigt många olika modeller att välja mellan, så hur vet man vilken modell som är rätt? Ett bra ställe att börja på är att ta ställning till om din nya dammsugare ska vara med eller utan dammsugarpåse. Vi går igenom fördelar och nackdelar med de två typerna.

Dammsugare med påse

Det vanligaste i svenska hem är dammsugare med påse. Det är ofta den typen som man tänker på i första hand när man ska köpa en ny dammsugare.

Mest hygienisk

Det största fördelen med en dammsugare med påse är att den är mer hygienisk. Eftersom allt damm hamnar i påsen som du sedan kastar slipper du helt att komma i kontakt med dammet. Nackdelen är dock att du regelbundet måste byta påse, vilket i sin tur innebär en konstant kostnad för nya påsar. Om du tänker efter hur många gånger du har bytt påse under din dammsugares levnadstid blir det rätt många kronor i slutändan.

Byta dammsugarpåse

Filtret kan täppas till

En annan fördel med påse är att dammsugaren ofta har bättre luftgenomströmning. Luften kommer direkt från röret, genom påsen och filtret och sedan ut igen. Däremot finns det en större risk att filtret täpps till, vilket reducerar uppsugningsförmågan. Det betyder i praktiken att du kan behöva byta dammsugarpåse trots att den bara är halvfull p.g.a. ett igentäppt filter, vilket ökar utgiften för dammsugarpåsar ännu mer.

Dammsugare utan påse

Den uppenbart största fördelen med en dammsugare utan påse ligger redan i namnet. Inga fler utgifter för dammsugarpåsar och inget mer krångel med byte av påse. Istället för hamna i påsen, samlas dammet i en speciell behållare som ska tömmas regelbundet. Och det är vid tömning som den största nackdelen med dammsugaren visar sig.

Nackdel för allergiker och känsliga personer

När du tömmer behållaren kommer du nämligen i kontakt med dammet. Om du är allergisk eller allmänt känslig kan den direkta kontakten vara obehaglig. Några producenter har utvecklat särskilda behållare som begränsar kontakten, men det ändrar inte det faktum att behållaren måste tömmas förr eller senare. Det kommer med andra ord alltid finnas en risk för att du kommer i kontakt med dammet.

Lätt att hitta borttappade föremål

Ett plus är dock att de flesta påslösa dammsugare har genomskinliga behållare, vilket gör det enkelt att se när behållaren måste tömmas. Dessutom är det lättare att hitta små föremål, som du kanske har råkat få med i dammsugningen. Om du av misstag har dammsugit upp en ring eller örhänge är det mycket enklare att hitta smycket igen i en genomskinlig behållare än i en sluten påse.

Många säger också att det är en tillfredställande känsla att se hur dammet samlas upp. Det ger känslan av att allt blir riktigt rent och dammfritt. Andra menar att det känns obehaglig att se hur smutsigt golvet var före dammsugningen. Det hela är en smaksak.

Uppsugningsförmågan försämras inte

En riktigt bra sak med påslösa dammsugare är att uppsugningsförmågan inte avtar allt eftersom behållaren fylls upp. En vanlig dammsugare med påse får sämre uppsugningseffekt när påsen börjar bli full, medan en påslös dammsugare alltid är lika effektiv, oavsett hur mycket du damm du redan har sugit upp.

Det är viktigt att hålla filtret rent för en påslös dammsugare. För några modeller av påslösa dammsugare måste du också köpa ett nytt filter då och då. Frekvensen är mycket lägre än för dammsugarpåsar, men i gengäld kan ett filter vara lite dyrare. I slutändan är det dock billigare med en påslös dammsugarmodell.

Summan av kardemumman

Så vad är slutsatsen? Låt oss summera fördelar och nackdelar:

Vanlig dammsugare med påse

 • Fördelar: Mer hygienisk och bättre luftgenomströmning.
 • Nackdelar: Livslång utgift för nya dammsugarpåsar och uppsugningseffekten försämras allt eftersom påsen fylls.

Dammsugare utan påse

 • Fördel: Uppsugningsförmågan försämras inte under dammsugning. Den genomskinliga behållaren är lätt att tömma och du slipper betala för dammsugarpåsar.
 • Nackdel: Mindre hygienisk och dyrare att byta filter.

Så vad ska jag välja?

Det tråkiga svaret är att det beror på dina preferenser. De påslösa dammsugarna har på senare tid kommit långt i utvecklingen och kan absolut mäta sig med vanliga dammsugare i effektivitet. Om du är allergiker eller mycket känslig för damm rekommenderar vi dock att du väljer en vanlig dammsugare med påse eller tittar efter en modell av påslös dammsugare som passar specifikt till allergiker.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till ett bättre inomhusklimat

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng