Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

De bästa tipsen för att göra rent ugnen

Det finns antagligen få människor som tycker att det är roligt att göra rent ugnen. Så varför inte göra det så enkelt som möjligt? Vi har sammanställt några tips för att få ugnen som ny oavsett hur smutsigt det är. Vår egen Linette har faktiskt testat en metod - bilderna i artikeln är från hennes egen ugn.

Har ugnen självrengörande?

Vad du behöver för att hålla ugnen ren beror lite på vilken typ av ugn du har. Om du har en pyrolys ugn kan pyrolyseprogrammet hantera de flesta uppgifterna vid rengörning. Du behöver bara torka med en våt trasa när ugnen har svalnat. Kom ihåg att pyrolyseprogrammet värmer ugnen till 400 ° C. Stanna därför hemma medan den är igång.

Om ugnen är katalytisk självrengörande är några av väggarna i ugnen belagd med en speciell emalj som kontinuerligt håller dem rena. Ugnen kräver fortfarande en bit av manuell rengöring men det är viktigt att du inte använder rengöringsmedel eller ugnsrengöringsmedel på väggarna täckta med emalj då det förstör emaljen. Vissa ugnar har emalj bara på den bakre väggen, medan andra har det på alla ugnens väggar. Det finns aldrig emalj på ugnen, så där kan du rengöra som vanligt.

Rengöring av ugnen

Ugnen kan rengöras på flera sätt. Vi har valt att berätta om ett men om du har en annan metod så dela gärna den till oss! Rengöring av ugn

Använd bakpulver

Bakpulver är lite av en mirakelmedicin. Det är 100% naturligt och fritt från gifter så att även ett barn kan göra rent. Det är bara att blanda en halv kopp bakpulver med några matskedar vatten så att du får en tjock blandning. Fördela blandningen över ytorna i ugnen och låt det stå över natten. Nästa dag kan du torka med vatten och en trasa eller svamp.

ren ugn

Det finns också ett snabbt sätt att använda bakpulver på. Om du har vinäger i ugnen kan du sedan lägga bakpulver på den. Kombinationen vinäger och bakpulver kan användas till mycket!

Kom ihåg att rengöra glaset - rengöring av ugnsglaset

När det gäller rengöring av glasrutan är det enklast att ta ur glaset ut dörren och rengöra med diskmedel. Låt den ligga en halvtimme och tvätta sedan av den i diskhon. Rutan är vanligtvis fastskruvad men ändå lätt att ta bort.

ugn glasruta

Titta i manualen om du är osäker. Kan ugnsrutan inte tas bort måste du rengöra den direkt i dörren. Du kan använda samma metod, det är bara lite svårare.

ugn ren glasruta

Gallret i diskmaskinen

Ugnsgaller är vanligtvis tillverkade i rostfritt stål. Därför är det smart att rengöra dem i diskmaskinen om du har utrymme för dem. Om du inte har en diskmaskin eller om det inte finns utrymme för ett galler kan du använda såpa . En stål- eller skursvamp är din vän om det finns fastbrända rester på gallret.

Varmluftsugn? Kom ihåg fläkten

Om ugnen har ett varmluftsläge innebär detta att det finns en fläkt någonstans i ugnen. Den kräver också rengöring. Titta i din manual för att se hur man får ut fläkten. Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du börjar mixtra med den. När fläkten är ute är det bara att göra rent med vanligt rengöringsmedel.

Speciellt för ångugnar

Eftersom en ångugn använder vatten för att producera ånga är det viktigt att hålla den torr. Om din ångugn inte har ett automatiskt torkprogram måste du även torka bort fukt efter användning.Vattentanken bör också tömmas och torkas regelbundet. Vissa ugnar har automatisk avkalkning men om ugnen inte har det måste du göra det manuellt. Du kan göra detta enkelt genom att lägga ättika i vattnet.

Ett bra tips innan nästa rengöring: Förebyggande

Du kanske har hört att det är en bra idé att lägga en bit aluminiumfolie i botten av ugnen så att du inte behöver rengöra ugnens botten. Vi rekommenderar inte detta eftersom aluminiumfolie kan fastna på botten av ugnen.Istället kan du lägga aluminiumfolie i en långpanna på botten. Om en olycka inträffar och aluminiumfolien bränner fast är det bara långpannan som behöver rengöras. Aluminiumfolie kan sedan samla upp fett och smuts när ugnen är i drift så att det aldrig träffar botten av ugnen och bränner fast.

Fler bra tips från Vardagen

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng