Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Du har väl inte glömt att avkalka din diskmaskin och tvättmaskin?

När kalk sätter sig i dina vitvaror riskerar du att din energiförbrukning stiger. Kalket blockerar nämligen vattentillförseln vilket betyder att maskinen måste arbeta extra hårt för att uppnå samma resultat som tidigare. Du riskerar också att få kalkfläckar på ditt porslin och dina glas i diskmaskinen och mindre rena kläder i tvättmaskinen. Men som tur är, är det lätt att åtgärda. 

Vattenhårdheten avgör hur ofta du bör avkalka

Kalk hamnar i maskinen efter vart som vattnet löper igenom. Desto mer kalk som finns i vattnet där du bor, desto mer kalk i maskinen och ju oftare behöver du avkalka dina vitvaror. I Sverige har 80 % av oss mjukt vatten. Men för att vara säker på vilket index vattnet i din kommun har rekommenderar vi att du tittar på din kommuns hemsida där de alltid upplyser om vattenhårdhet.

LÄS OCKSÅ: Kan ättika ersätta sköljmedel?

Tvättmaskinen

Som utgångspunkt är det en bra idé att avkalka tvättmaskinen 1-2 gånger om året. Men ju hårdare vattnet är, desto oftare bör du göra det. Bor du i ett område med hårt vatten borde du faktiskt överväga att göra det var tredje månad. 

Diskmaskinen 

När det kommer till diskmaskinen så är det faktiskt beroende på om du använder diskmaskinssalt eller inte, som är avgörande för hur ofta du bör avkalka den. Använder du salt så räcker deet med att avkalka diskmaskinen en gång om året. Använder du däremot inte salt är det en bra ide att avkalka den helt upp till var tredje månad.

Är det hårt vatten där du bor rekommenderar vi att du avkalkar diskmaskinen 2 gånger om året om du använder salt och varannan månad om du inte gör det. 

Så här avkalkar du tvättmaskinen

tvättmaskin

Det är faktiskt överraskande enkelt att avkalka vitvarorna i hemmet. Ska du avkalka tvättmaskinen är största delen av jobbet redan gjort så snart du köpt avkalkningsmedlet och packat upp det där hemma.

Var bara uppmärksam på att läsa bruksanvisningen till din tvättmaskin innan du väljer avkalkningsmedel. Om din tvättmaskins trumma är gjort av aluminium eller någon annan speciell emalj bör du välja ett avkalkningsmedel som är skonsam mot det materialet du har. 

Avkalkningsmedel i tvättmedelsfacket

När du köpt det avkalkningsmedel du ska använda, häller du det bara i tvättmedelsfacket i tvättmaskinen. På emballaget står angivet hur mycket du ska använda. Typiskt brukar det vara 100 gram per 5 liter vatten. Därefter kör du igenom en tom maskin på 90 °C. Kom ihåg och tömma filtret i maskinen när tvätten är färdig. Och är du osäker - kom ihåg bruksanvisningen - allt står där. 

...och så här avkalkar du diskmaskinen

diskmaskin

Så var det diskmaskinens tur att bli avkalkad. Du kan antingen köpa avkalkningsmedel för diskmaskiner, men helt vanlig citronsyra fungerar minst lika bra. Precis som med tvättmaskinen häller du bara medlet eller citronsyran i diskmedelsfacket (c:a 100 gram per 5 liter vatten) och kör en tom maskin.

LÄS OCKSÅ: Undvik glaspest från diskmaskinen

Få skinande rena glas på köpet

Du bör dock inte diska ditt porslin samtidigt då citronsyran och tvättmedlet motverkar varandra. Skulle du dock ha glas med kalkfläckar kan du utan problem låta dessa köra med i diskmaskinen medans du avkalkar. De blir skinande rena och ser ut som nya!

 Vill du ha fler tips och och hjälp till en enklare vardag? 

Hjälp och svar
Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng