När doften av bakade äpplen och kanel sprider sig i huset så är det svårt at tinte komma i julstämmning. Receptet är enkel och snabb att laga.
Recept på bakade äpplen
- 2 stora matäpplen (t.ex. belle de boskoop)
- 4 msk flytande honung (t.ex. akacie)
- 2 tsk kanel
- 2 msk rörsocker
- 2 dl hackade mandlar, hasselnötter eller valnötter
- 2 msk smör
Ta bort kärnhuset och fördela fyllningen
Förvärm ugnen till 220 °C. Dela äpplena så att du får ett ”lock” och en botten. Ta bort kärnhuset från äpplet med en skarp kniv och placera äpplena på ett ugnsfast fat.
Fördela smör, socker, honung och kanel mellan äpplena och sätt på ”locket” på igen. Du kan eventuellt hålla fast locket genom att sätta tandpetare i.
Baka äpplena tills de är mjuka.
Baka äpplena hela i ugnen tills de är mjuka. Peta på dem med en kniv for at märka om de är hårda i mitten.. I ugnen skulle äpplena gärna blivit mer eller mindre karamelliserade och kan serveras ljumna med en kula vaniljglass eller vispad grädde.
Tip: Det är en bra idé att välja matäpplen som är lite mer fasta. Belle de boskoop passar perfekt, då de är stora, syrliga och blir saftiga och söta när de bakas i ugnen.