Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Enkel rengöring av fogarna i badrummet: så gör du!

Badrumsfogarna ofta lätta att glömma bort när man vardagsstädar, men när man väl ska duscha känns det ofta lite motbjudande att stirra in i fläckiga och smutsiga fogar. Fläckarna kan skyllas på flera olika orsaker som kalk, svartmögel och vanlig smuts. Oavsett så har vi några smarta knep som hjälper dig att få fogarna skinande rena igen.

Två typer av fogar – två olika problem

De flesta har två typer av fogar i badrummet: kakelfogar eller silikonfogar i badrummet. De olika materialen ställer lite olika typer av utmaningar vid rengöring.

Kakelfogar

Kakelfogar finns vanligtvis mellan kakelplattorna i golvet, på väggen och i duschen. De har en ruggad yta, vilket gör att smuts och kalkavlagringar lätt fastnar. Många har särskilt problem med fogarna i duschkabinen eftersom de ständigt är i kontakt med vatten som ger ifrån sig kalk- och järnavlagringar.

Silikonfogar

Silikonfogar används framförallt där vägg och golv möts eller kring områden som är särskilt utsatta för att vatten tränger in, t.ex. där badkaret sluter upp mot väggen eller mellan handfatet och väggen. Silikonfogar är glatta, vilket gör dem lättare att torka av än kakelfogarna. Däremot är de mer mottagliga för svartmögel.

Vad är orsaken till missfärgade fogar?

 • Vita fläckar: kalkavlagringar från vattnet
 • Röda eller brunaktiga fläckar: avlagringar från järn eller ockra
 • Svarta eller blålila fläckar: alger eller andra mikroorganismer
 • Svarta fläckar i olika storlekar: svartmögel

Så får du fogarna rena igen

Den goda nyheten är att fogarna oftast kan rengöras med helt vanligt rengöringsmedel. Använd ett allrengöringsmedel och den grova sidan av en tvättsvamp för att gnugga bort smutsen. Var dock uppmärksam på att kakelfogar inte tål syrahaltiga rengöringsmedel.

När du är färdig med det vanliga rengöringsmedlet är det dags för det magiska underverksmedlet: ättika. Rengör fogarna en gång till med en blandning av ättika och vatten (förhållande 1:4). Torka till sist av med en fuktad trasa.

LÄS OCKSÅ: Du har väl inte glömt att avkalka din diskmaskin och tvättmaskin?

Svartmögel på badrumsfogarna

Om fogarna har blivit angripna av svartmögel behöver vi ta i med hårdhandskarna. Det finns särskilda rengöringsmedel som dödar mögelsvampen. Du hittar dem i större, välsorterade matbutiker eller kedjor som Bauhaus och Jula. Använd helst inte klorhaltiga rengöringsmedel eftersom det inte är bra för inomhusklimatet.

Fogar angripna av svartmögel

Starka rengöringsmedel slår ofta hårt mot vattenmiljön. Försök därför att undvika att skölja ut medlet i avloppet om möjligt. Läs på flaskan hur du bäst går till väga för att skona miljön så mycket som möjligt.

Om rengöringsmedlen inte biter

Om fogarna är hårt angripna av svartmögel kan det vara en utmaning att få dem rena igen. Speciellt på silikonfogarna kan mögelsvampen sitta så hårt att det inte är lönt att slita med gnuggandet. Då är det bättre att byta ut hela fogen. Kolla också att utluftningen ur badrummet fungerar som den ska, så att möglet inte dyker upp direkt igen. I vilket fall som helst bör silikonfogar bytas ca vart femte år.

En enkel quick-fix

En enkel men kanske något kortsiktig lösning är att köpa ny täckning till silikonfogen. Med den lägger du ett täckande lager direkt över den gamla fogen. Det beskyddar mot mögelsvamp och ge en ny, skinande yta – i alla fall ett tag till.

Fler hushållstips

Rengöring

Favoriter

Stäng