Hjälp! Oväntade gäster knackar på dörren och du har ingen aning om vad du ska servera till fikat… Känner du igen dig i situationen? Förtrösta icke – här kommer ett enkelt recept som lätt kan varieras efter vilken frukt som du har liggande i fruktskålen. Ett nästintill 100 % säkert kort att servera – smulpaj!
Du behöver
- 4 mogna päron
- 125 gram kallt smör
- 125 gram vetemjöl (ca 2 dl)
- 85 gram socker (ca 1 dl)
- 50 gram grovhackade mandlar
- Crème fraîche till serveringen
Så gör du
För att degen ska få rätt konsistens är det viktigt att smöret är kallt och kommer direkt från kylskåpet. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl i en skål. Smula mjölet och smöret mellan fingrarna och blanda till sist i sockret.
Om du vill slippa att fetta ner fingrarna kan du använda matberedaren i ca 10 sekunder. Använd gärna puls-funktionen så att degen varken blir för mjuk eller för mixad.
Päronen
Undvik att ta övermogna päron eftersom de helt enkelt kan smälta bort i ugnen. Omogna päron ger inte heller den rätta smaken så försök att hitta päron som är alldeles precis lagom mogna.
Skala päronen och skär dem i två halvor. Ta bort kärnhuset med en sked eller en kniv. Smöra pajformen och lägg i päronhalvorna med den runda sidan uppåt. Grovhacka mandlar och strö dem över päronen. Smula därefter ut smuldegen så att den täcker päronen. Ställ in i ugnen i 200 ℃ i ca 35 minuter eller tills ytan blivit vackert gyllenbrun.
Servera genast med en klick syrlig crème fraîche.
Fler tips!
- Byt ut päronen mot säsongens äpplen – gärna de syrliga sorterna – och servera med vispad grädde eller vaniljglass.
- Blanda i havregryn eller hackade nötter i smuldegen för att få mer struktur och bit i pajen.
- Använd glutenfritt mjöl för allergiker.
- Riv lite mörk choklad över pajen före servering för lite extra lyx.
- Frys in kakan innan du bakar den i ugnen. På så sätt är det enkelt att bara ta fram och ställa in i ugnen direkt om du skulle få främmande.