Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Enkel smulpaj med mumsiga päron

Hjälp! Oväntade gäster knackar på dörren och du har ingen aning om vad du ska servera till fikat… Känner du igen dig i situationen? Förtrösta icke – här kommer ett enkelt recept som lätt kan varieras efter vilken frukt som du har liggande i fruktskålen. Ett nästintill 100 % säkert kort att servera – smulpaj!

Du behöver

  • 4 mogna päron
  • 125 gram kallt smör
  • 125 gram vetemjöl (ca 2 dl)
  • 85 gram socker (ca 1 dl)
  • 50 gram grovhackade mandlar
  • Crème fraîche till serveringen

Så gör du

För att degen ska få rätt konsistens är det viktigt att smöret är kallt och kommer direkt från kylskåpet. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl i en skål. Smula mjölet och smöret mellan fingrarna och blanda till sist i sockret.

Om du vill slippa att fetta ner fingrarna kan du använda matberedaren i ca 10 sekunder. Använd gärna puls-funktionen så att degen varken blir för mjuk eller för mixad.

Päronen

Undvik att ta övermogna päron eftersom de helt enkelt kan smälta bort i ugnen. Omogna päron ger inte heller den rätta smaken så försök att hitta päron som är alldeles precis lagom mogna.

Skala päronen och skär dem i två halvor. Ta bort kärnhuset med en sked eller en kniv. Smöra pajformen och lägg i päronhalvorna med den runda sidan uppåt. Grovhacka mandlar och strö dem över päronen. Smula därefter ut smuldegen så att den täcker päronen. Ställ in i ugnen i 200 ℃ i ca 35 minuter eller tills ytan blivit vackert gyllenbrun.

Servera genast med en klick syrlig crème fraîche.

Fler tips!

  • Byt ut päronen mot säsongens äpplen – gärna de syrliga sorterna – och servera med vispad grädde eller vaniljglass.
  • Blanda i havregryn eller hackade nötter i smuldegen för att få mer struktur och bit i pajen.
  • Använd glutenfritt mjöl för allergiker.
  • Riv lite mörk choklad över pajen före servering för lite extra lyx.
  • Frys in kakan innan du bakar den i ugnen. På så sätt är det enkelt att bara ta fram och ställa in i ugnen direkt om du skulle få främmande.
Till kaffet

David från Tretti

Favoriter

Stäng