Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Enkelt Halloween-snack: rostade pumpakärnor

Halloween och utskurna pumpahuvuden går hand i hand, men visste du att du enkelt kan göra ett läckert snack av pumpakärnorna som blir över efter pysslet? Plocka ut kärnorna från pumpaköttet – skölj, torka och rosta dem så har du ett perfekt tillbehör till Halloween-festen.

Läskigt gott

Vanligtvis dignar det av pumpor i butikerna i oktobermånad. De största är ofta i stil med badbollar (vanliga pumpor) medan andra har ungefär samma storlek som små fotbollar (hokkaido).

Varifrån kommer pumpan?

Pumpan kan dateras tillbaka till ca 7000 år f. Kr. och fanns från början, om man ska tro historien, i mexikanska grottor. Pumpan blev en populär grönsak i Nordamerika och Mexiko. Så småningom har den spridits över resten av världen med en god hjälp på traven av en irländsk/amerikansk tradition – Halloween.

Pumpalyktor

Pumpakärnor med massor av näring

Pumpakärnorna kallas ”pepitas” av mexikanarna. Det är en vanlig ingrediens i flera mexikanska rätter och används också som snacks.

I USA är pumpakärnorna särskilt populära kring Halloween. Eftersom pumpakärnor har ett högt näringsinnehåll och är rika på protein, magnesium och zink har de blivit ett älskat tillbehör att toppa bröd, kakor och müsli med.

Pumpakärnor smakar som allra bäst när de har fått värma sig lite i ugnen. Här kommer en enkel beskrivning på hur du kan rosta egna pumpakärnor.

Du behöver

 • En vanlig pumpa
 • Bakplåt täckt med bakplåtspapper
 • Sked och durkslag
 • Olivolja och salt
 • Eventuellt några valfria kryddor

Skölj, sortera och torka

Oavsett om du ska göra en soppa, paj eller en pumpalykta så är det samma sak som gäller. Skär toppen av pumpan och gröp ur innehållet med en sked.

Lägg innanmätet i ett durkslag. Sortera ut kärnorna och släng bort fruktköttet. Skölj kärnorna ordentligt i kallt vatten och skaka durkslaget. Låt sedan kärnorna ligga tills de har torkat ordentligt.

Rostade pumpakärnor

Rosta och smaka av med salt och kryddor

När kärnorna är helt torra är de klara att bli rostade. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt, pensla pappret med lite olivolja och strö sedan ut kärnorna jämnt över plåten. Rosta kärnorna i ugnen på 150 ℃ i ca 30 minuter.

Efter 30 minuter kan du lägga ta ut kärnorna och lägga dem i en skål för att tillsätta salt och valfria kryddor. Blanda om ordentligt och häll sedan tillbaka kärnorna på bakplåten. Rosta i 20 minuter till så att kärnorna blir riktigt spröda och gyllene.

Förslag på smakvarianter till rostade pumpakärnor

Pumpakärnorna blir goda med bara lite salt som kryddning, men det finns självklart oändliga möjligheter att variera smaken på dem. Här är några inspirerande förslag:

Den söta

Krydda med lite kanel och socker istället för salt.

Den indiska

När kärnorna är helt färdigrostade kan du blanda dem med lite Garam Masala och ev. några russin.

Den spanska

Blanda färdigrostade kärnor med lite paprikapulver och skållade mandlar som delats på hälften.

Den italienska

Blanda de färdigrostade kärnorna med lite riven parmesan och oregano.

Snacks

Favoriter

Stäng