I USA är det stort att täcka tårtor och bakverk med sockerpasta för att skapa en slät, vacker yta och kunna skapa fina figurer. Det ser avancerat ut, men det är faktiskt inte så svårt. Här är ett enkelt recept på egen sockerpasta så du också kan pröva att göra vackert utsmyckade kreationer.
Vad är marshmellow-sockerpasta?
Marshmellow-sockerpasta, eller fondant som den ibland också kallas, är en sockermassa som används för att dekorera bakverk. Det är lättare att arbeta med än marsipan och med lite övning kan du få till helt släta och glatta ytor. Sockerpastan är naturligt kritvit, men du kan också färga den i all regnbågens färger, vilket ger oändliga möjligheter för fantasin när du ska dekorera din tårta.
Du behöver
- 15 stora marshmallows
- 2 msk citronsaft
- 1 msk solrosolja
- 380 gram florsocker
- Lite Maizena att rulla ut sockermassan i
Så gör du
Förutom ingredienserna behöver du ett vattenbad, en skål, en slät yta och lite plastfolie.
- Värm upp vattenbadet. När det är varmt häller du i en msk solrosolja. Tillsätt 2 msk citronsaft. Du kan också använda limesaft eller vatten, men citronsaften ger än härlig syrlighet mot det söta.
- Lägg i alla marshmallows och låt dem smälta till en glatt massa utan klumpar. Det tar ofta 5 – 10 minuter. Rör regelbundet och håll koll så att det inte blir för varmt. Massan ska inte koka, utan helst bara smälta.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=GaKqSND8sPc
- När massan är helt glatt häller du upp den i en skål där du har förberedd florsockret. Om du vill färga sockerpastan kan du också droppa i några droppar färgämne (antingen färdigköpt eller naturligt från t.ex. rödbetor). Rör samman det i skålen och lägg sedan upp massan på en slät yta som du har mjölat med lite Maizena.
- Knåda massan till dess den känns helt sammanhängande och ens. Det kan vara lite kletigt att jobba med, men häll inte på mer florsocker än nödvändigt eftersom sockerpastan kan bli torr och svår att arbeta med.
Låt sockerpastan vila i kylskåpet
Lägg sockerpastan i plastfolie i kylskåpet så att den får vila. Det ska dock inte ligga för länge i kylskåpet eftersom den då blir för hård. Ta ut den i god tid innan du ska använda den, gärna dagen före så att den blir ordentligt rumstempererad.
Nu är det bara att släppa lös fantasin. Du kan antingen göra små figurer eller täcka hela kakan med sockerpastan. Om du inte har prövat att täcka en hel kaka förr kan du se hur man gör i videon här under.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=wS8D3cIczcY