Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Få ordning på ekonomin - 10 enkla spartips

Brukar plånboken eka tomt i slutet av månaden? Har du svårt att få pengarna att räcka till? I så fall är du inte ensam. Många av oss har svårt att hålla koll på var pengarna tar vägen. Vi tipsar om 10 enkla knep till sparande som du kan ta till för att få ordning på ekonomin.

Hitta bra erbjudanden

Det lönar sig att gå på jakt efter bra erbjudanden, men låt dig inte luras av vilket extrapris som helst - jämför alltid med ordinarie pris innan du slänger varan i inköpskorgen.

Storhandling lönar sig när du har en stor familj, men i ett hushåll på en eller två personer är det däremot smartare att undvika storköpen. Fördelarna med stohandling blir snabbt till nackdelar när du får kasta oätna rester.

Gör en budget

Nej, budgetar är inte särskilt spännande. Däremot kan en budget göra stor skillnad för din ekonomi. Du får bättre koll på dina tillgångar och utgifter och på så sätt vet du hur mycket du har att spendera på mat, hygienartiklar, kläder och nöje varje månad.

Kom ihåg att göra uppföljning på budgeten. Gå igenom kvitton och kontoutdrag så att du vet att du håller dig till budgeten, eller om du måste ändra några vanor.

Använd kontanter

Få av oss använder kontanter, men det kan faktiskt vara ett praktiskt sätt att få kontroll på ekonomin. Du kan t.ex. ta ut kontanter i början av månaden och fördela dem över kommande veckor. Det blir bra mycket enklare att se hur mycket du spenderar varje vecka och hur mycket du har kvar.

gr C3 B8ntsager 20og 20madplan-390399-edited

Gör en matplanering

I kampen mot matsvinn är matplaneringen din bästa vän. Sätt av lite tid varje söndag för planering av veckan som kommer. Låt några ingredienser gå igen i flera rätter så att du får använding av allt du handlar in. Ett annat bra sätt att minska matsvinnet är att bestämma en dag i veckan där du äter rester. Gör en omelett, pasta, eller pyttipanna på alla rester du kan hitta i kylskåpet. Praktiskt, smart och gott!

... och kolla vad du har i kylskåpet

Ha som vana att alltid kolla vad som redan finns i kylskåpet - innan du handlar. Dubbelinköp står ofta oätna och hamnar tillslut i soporna.

Undvik småinköp

En kopp kaffe här och ett paket tuggimmi där - många bäckar små... Till slut har vi lagt fler hundra kronor på sånt vi aldrig behövde. Skär ner på impulsköpen genom att skriva inköpslista och hålla dig till den när du handlar.

Sälj dina gamla prylar

Vinden och källaren kan vara rena guldgruvor. Med tjänster som Tradera och Blocket är det enkelt att sälja sina gamla saker. Det finns även grupper på Facebook där medlemmar kan sälja och byta med varandra. Dessutom finns det appar till mobilen för samma ändamål.

s C3 A6lg 20de 20gamle 20ting 20p C3 A5 20loppemarked-739443-edited-755933-edited

... och köp begagnat

Ett bra sätt att spara pengar är att köpa begagnat. Du kan fynda allt från bebiskläder till porslin - ofta i mycket gott skick. Utbudet på begagnade saker är enormt och det är ofta enkelt att hitta det man söker.

Hyr ut bilen eller hemmet

Delningsekonomi är ett fenomen som blir allt mer populärt. Grundtanken är att flera personer ska få tillgång till samma produkt, så att inte var och en behöver köpa den. Varför inte dela dina saker med andra när du ändå inte använder dem? Inte nog med att du gör livet lättare för andra, du tjänar också en slant.

Gå igenom abonnemang och försäkringar

Var inte slaviskt trogen dina abonnemang- eller försäkringssällskap. Sätt dig ner och gå igenom dina avtal, kika runt efter heta erbjudanden och byt elbolag, försäkringsbolag, telebolag, eller varför inte bank - du kan spara många hundralappar varje månad!

Vill du ha fler spartips?

Spartips

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng