Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Rensa luften – tre apparater som hjälper dig med inomhusklimatet

Den ideala luftfuktigheten skiftar med årstiden. Om vintern bör den ligga mellan 20–40 % men om sommaren kan den närma sig 60 % utan att det innebär något problem. Luftfuktigheten i ett rum är inte heller konstant, t.ex. tillför du själv fukt till rummet. Detsamma gör krukväxter, matlagning, nytvättade golv och många flera saker. Omvänt kan kaminer och element göra luften torrare. Så vad kan du göra för att få bättre kontroll? Häng med när vi går igenom tre apparater som hjälper dig med inomhusklimatet.

Mät först – köp sedan

Innan du springer iväg och köper en specialmaskin bör du undersöka vilket behov du har. Du kan nämligen själv enkelt mäta luftfuktigheten med en så kallad hygrometer. Du hittar mätinstrumentet hos de flesta bygghandlare och ”hemmafix-butiker” såsom Clas Ohlson och Kjell & Co. Mät luftfuktigheten i ditt hem och värdera därefter vilket behov du har. Även om du kanske redan har en idé är det alltid bra att göra en mer exakt mätning för att vara säker.

De enkla vardagslösningarna

Om luftfuktigheten är för hög kan du först ta till några knep. Till att börja med kan du vädra regelbundet och se till att fläkten alltid är igång när du lagar mat. Om du har möjlighet kan du torka tvätten utomhus. Om luftfuktigheten tvärt om är för låg kan du skruva ner för värmen och undvika att elda i kaminen. Vädring hjälper också mot torr luft. Men om inget av ovanstående hjälper finns det hjälp att få.

Luftfuktaren

En luftfuktare producerar ånga som absorberas av den omgivande luften. Om du låter fuktaren stå på över natten kan du minska besvär med torr hud och torra luftrör. En luftfuktare kan därför särskilt passa bra till de som lider av astma, hudeksem eller andra allergier. Vissa studier antyder att en luftfuktare även kan hjälpa till att minska mängden influensapartiklar i luften, men det är inte tydligt vetenskapligt belagt ännu. Du hittar vårt utbud av luftfuktare här

Välj en modell som passar till det rum som luftfuktaren ska stå i. Stora rum behöver luftfuktare som är anpassade för fler kvadratmeter. Luften får dock inte bli för fuktig med risk för mögel och bakterietillväxt som följd. Var också noga med att byta vatten ofta och hålla alla filter rena. Annars kan mögel och bakterier börja växa i själva fuktaren, vilket förvärrar besvären för allergiker och känsliga personer.

Luftrenaren

Om luften känns torr men luftfuktigheten inte är för låg kan problemet istället vara luftburna dammpartiklar. Då passar en luftrenare bra eftersom den fångar upp damm och andra småpartiklar i luften. Precis som med luftfuktaren är det viktigt att du väljer en luftrenare som matchar rummets kvadratmeter. Du hittar våra olika modeller av luftrenare här.

Avfuktaren

Om luften är för fuktig är avfuktaren ett naturligt val. Den fångar upp fukt i luften och kondenserar den till vatten. Vattnet samlas i en tank och luften släpps tillbaka in i rummet. Några modeller har också ett kolfilter som kan ta bort dålig luft.

Fördelen med en avfuktare är att den kan användas för att sänka inomhustemperaturen sommartid. Därmed är den ett energisnålare alternativ till luftkonditionering. En avfuktare passar inte bara i hemmet utan även i källarrum, garage eller andra rum där det lätt uppstår fuktproblem.

Liksom luftfuktare och luftrenare är olika avfuktare anpassade till olika rumsstorlekar. Några modeller passar bäst till mindre rum, medan andra kan användas i rum på över 200 kvadratmeter. Du hittar vårt utbud av avfuktare här.

Kolla in alla produker på vår hemsida

Fler råd och tips till ett bättre inomhusklimat

Hälsa & Sundhet
Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng