Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Fastlagsbullar på danska, norska och svenska

Traditionerna för fettisdagen ser annorlunda ut i alla de skandinaviska länderna, men en sak är vi eniga med våra grannar om: det ska finnas läckra bakverk att mumsa på! Här får du tips på hur du kan göra en nordisk fettisdag med svenska semlor, norska vannbakkels och danska fastelavnsboller.

Danska traditioner till fettisdagen

I Danmark firas fettisdagen med att man klär ut sig och leker en lek som heter ”Slå katten ur tunnan”. Leken finns även på några ställen i Skåne. Det påminner om en typ av nordisk piñata: en tunna fylld med godis hängs upp och barnen turas om att slå på tunnan tills den brister. Och så äter man fastelavnsboller, som ser väldigt annorlunda ut mot de svenska semlorna.

Danska fastelavnsboller

De danska fastlagsbullarna är ofta fyllda med vaniljkräm och hallonsylt och toppade med choklad.

Du behöver

Till bullarna

  • 50 gram jäst
  • ½ dl ljummen grädde
  • 1 dl gräddfil eller crème fraîche
  • 3 ½ msk socker
  • 150 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl hallonsylt

Till vaniljkrämen

  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • ½ msk Maizena
  • 1 ¼ dl mjölk
  • ¼ tsk vaniljsocker

Så gör du

Rör ned jästen i den ljumma grädden tills jästen är helt upplöst. Häll därefter i socker, smör, ägg, mjöl och gräddfil eller crème fraîche och knåda degen tills den är glatt och smidig. Lät degen jäsa i ca 1 timme.

Medan degen jäser kan du förbereda vaniljkrämen. Vispa ägg och socker i en gryta. Rör ut Maizena i mjölken i en separat skål. Se till att få bort alla klumpar. Vispa samman Maizenamjölken med äggsmeten och låt koka upp under omrörning. Låt krämen sjuda till den tjocknar. Smaka av med vaniljsocker och häll sedan upp i en skål. Strö lite socker på och ställ in i kylskåpet.

Förhoppningsvis har nu degen jäst färdigt. Knåda degen på ett mjölat bakbord och kavla sedan ut den till en tjocklek på 1 cm. Använd ett glas till att trycka ut ungefär 18 rundlar och lägg 2 tsk vaniljkräm och 1 tsk hallonsylt på varje rundel.

Vik degen runt om fyllningen så att du får ett litet knyte. Placera knytet med öppningen nedåt på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck för med en handduk och låt bullarna jäsa i 10 minuter.

Baka bullarna mitt i ugnen på 200°C i ca 15 – 18 minuter. Toppa gärna bullarna med lite chokladglasyr till sist.

Tips! Om du inte vill göra egen vaniljkräm kan man ju alltid använda en pulvervariant eller använda mandelmassa istället.

Norska vannbakkels

I Norge är det vanligt att ta in och pynta ris med fjädrar till fettisdagen, lite som vi gör till påsk. Hos våra grannar i väst kan man göra fastlagsbullar på flera olika sätt, men en av de mest populära varianterna är vannbakkels.

Du behöver

Till bullarna

  • 4 dl vatten
  • 160 gram smör
  • Ca 3 dl vetemjöl (200 gram)
  • ¼ tsk salt
  • 5 stora ägg

Till fyllning och dekoration

  • Jordgubbssylt
  • Vispad grädde
  • Smält choklad

Så gör du

Värm vatten och smör tillsammans till nära kokpunkten och tillsätt mjöl och salt. Låt koka upp igen och rör till blandningen är helt jämn. Det tar ca 1 minut. Låt sedan blandningen svalna till rumstemperatur. Knäck ett ägg åt gången och vispa ned varje ägg ordentligt.

Använd en matsked för att klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt med plats mellan varje klick. Bullarna kan lätt flyta ut något i ugnen. Baka bullarna på 200°C i ca 25 – 30 minuter till bullarna är lätt gyllene.

Dela bullarna när de kommer ut ur ugnen och fyll med sylt i botten och sedan vispad grädde. Du kan dekorera bullarna med smält choklad eller pudra florsocker över dem – det är upp till dig.

Recept på svenska semlor

Och så är vi tillbaka på välkänd mark med våra svenska semlor. Här vårt recept på klassiska semlor.

Du behöver

Till bullarna

  • 2 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • 3 msk socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg till att pensla bullarna

Till fyllningen

  • 150 mandelmassa
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • Florsocker till att pynta

Så gör du

Värm mjölk och smör i en kastrull så att smöret smälter. Låt blandningen bli fingervarm (37°C). Smula jästen i en bunke och häll mjölksmöret över. Rör runt till jästen är upplöst.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och 1 ägg och rör ordentligt. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta successivt ihop degen till den släpper kanterna på skålen och känns elastisk. Ställ degen att jäsa, gärna lite varmt, till den är minst dubbelt så stor (ca 1 timme).

Knåda degen ordentligt och forma sedan ca 10 bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ytterligare 40 minuter. Pensla dem sedan med ägg och baka dem i ugnen på 175 °C varmluft till de är vackert gyllene. Låt svalna på galler.

Skär av toppen av bullarna och lägg åt sidan. Gör en liten grop i botten och lägg smulorna som du har gröpt ur i en skål. Blanda med mandelmassa och kärnorna från vaniljstången. Om du tycker massan är för tjock kan du tillsätta lite mjölk för att göra den lösare.

Fyll upp gropen med mandelmassablandningen och klicka sedan på ordentligt med vispad grädde. Lägg tillbaka locket ovanpå och pudra med florsocker. Mums!

Vill du ha en god kopp kaffe till kakan?

För många är det obligatoriskt att dricka kaffe till semlorna (även om andra drycker såklart också går bra). Här hittar du flera välsmakande kaffetips till semlorna:

Till kaffet

David från Tretti

Favoriter

Stäng