Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Förkyld? Här är drycken som lindrar en ond hals

Huvudet känns som bomull, det river i halsen och näsan rinner oavbrutet. Det är kämpigt att vara förkyld, och det värsta är att det tyvärr inte finns någon mirakelkur - det enda man kan göra är att ge det tid. Som tur är, kan du åtminstone lindra symptomen. Denna varma dryck fräschar upp halsen, öppnar upp luftvägarna och ger kroppen den extra energi den behöver för att orka vänta ut förkylningen.

Rik på C-vitaminer

Denna varma dryck blev jag serverad en kall vinterdag på ett tyskt kafé och den gjorde verkligen underverk för en torr och ond hals. Den är inte bara rik på C-vitaminer utan har också en antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt.

Medan ingefäran och citronen ger bakterierna i halsen en omgång kommer honungen till undsättning med en lindrande effekt. Den varma ångan från drycken hjälper också till att öppna upp luftvägarna.

Ingredienser

 • 3 citroner
 • 1 bit ingefära (riven)
 • Kokande vatten
 • Honung

Du kan även ersätta citronerna med 4 st apelsiner

Gör så här:

 Ta fram ingredienserna. Skär en bit av ingefäran, ta bort skalet och riv den på ett rivjärn. Pressa citronerna eller apelsinerna och häll juicen i en tekanna eller ett glas. Tillsätt den rivna ingefäran. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över blandningen. Rör ihop med en sked och smaksätt med honung.

C-vitaminer - hjälper de egentligen?

Vitamin C eller askorbinsyra, som det också heter, är en viktig antioxidant som bidrar till att bygga upp och bibehålla bindväven i kroppen. De flesta får sitt behov av C-vitamin tillgodosett genom en vanlig kost med mycket frukt och grönt. Apelsin, ren apelsinjuice, citrusfrukter (t.ex. kiwi) och bär som t.ex. jordgubbar, svarta vinbär och nypon är naturligt rika på C-vitaminer.

apelsiner

Det är även grönsaker som potatis, paprika, broccoli, kålrot, spenat och tomat. Även om några studier menar att C-vitamin kan bidra till att förebygga och förkorta varaktigheten hos luftvägsinfektioner som t.ex. förkylning har inte detta blivit otvetydigt bevisat.

Ingefära - det naturliga läkemedlet

Ingefära, eller ”Zingiber officinale” som det heter på latin, tillhör samma familj som kardemumma och gurkmeja och växer primärt i Asien samt i tropiska områden. Traditionellt har ingefära blivit flitigt använd i matlagning, men har även använts som läkemedel mot t.ex. förkylning, feber, matsmältningsbesvär och som ett aptitretande medel.

Idag används den framför allt vid behandling av illamående av kräkningar. Om du har ont i halsen kan du lägga en bit ingefära i téet eller också placera en skiva av ingefära på tungan. Stark mat, exempelvis soppor med ingefära och chili, kan också hjälpa dig att svettas ut förkylningen. Ångan bidrar i sin tur till att öppna upp täta bihålor. Roten är rik på både vitaminer och mineraler samt kolhydrater och fiber.

ingefära

Honung - naturlig antibiotika

Sist, men absolut inte minst, har vi honungen. Honung har traditionellt varit en viktig ingrediens i medicin, är en naturlig antibiotika och kan blandas med några droppar citronsaft för att ge en utmärkt kur mot halsont. Det sägs också att honung har en sömn-främjande effekt och ska således kunna hjälpa till att lugna nerverna. Varm mjölk och honung är ett gammalt knep just mot det.

honung

Tips mot förkylning och halsont!

 • Drick mycket vätska. Vatten, juice och soppa hjälper till att lindra förkylningssymptomen.
 • Gurgla saltvatten. Blanda ut en tesked salt i ett glas vatten och gurgla det i halsen. Saltet rengör nämligen halsen från bakterier.
 • Håll näsan och luftvägarna öppna. Soppa, ett varmt bad och en kopp med varm dryck hjälper till att hålla luftvägarna fria. Även saltvattenspray bidrar till att öppna upp bihålorna.
 • Använd alltid mjuka pappersnäsdukar så undviker du en röd och skavande näsa.
 • Se till att få riktigt mycket sömn. Kroppen behöver vila när den kämpar mot sjukdomen.
 • Lätt aktivitet med låg puls, t.ex. promenader ute i friska luften, hjälper till att stärka immunförsvaret.
 • Lyssna på kroppen. Om du går till jobbet trots att du är sjuk riskerar du att symptomen blir svårare att bli av med samt att dina kollegor blir smittade.

Det finns mängder av bra tips och recept på t.ex. mat och dryck som kan göra förkylningsperioden lite enklare att uthärda. Sitter du rentav själv på något bra tips? Dela mer än gärna med dig av det i kommentarsfältet. Vi önskar dig en fin fredag och hoppas att du kryar på dig!

Fler tips från Vardagen

Dricka
Recept
Hälsa & Sundhet

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng