Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Fristående, underbyggd och integrerad diskmaskin – vad är skillnaden?

Diskmaskiner kan fås både som fristående, underbyggda och integrerade – något som kan verka lite förvirrande i början. För vad är egentligen skillnaden mellan dem? Är inte bara luckan utanpå som ändras? Nej, så är enkelt är det inte. Häng med när vi förklarar de viktigaste skillnaderna.

Fristående diskmaskin

De fristående diskmaskinerna är just fristående. De kan placeras var som helst så länge det finns ström- och vattenanslutning. Fristående diskmaskiner har egendesignade paneler på sidorna och ovansidan så att du inte behöver köpa till någon lucka.

Underbyggd diskmaskin

Underbyggda diskmaskiner är ett mellanting mellan en fristående diskmaskin och en integrerad. Om du väljer en underbyggd modell ska den oftast ställas in under köksbänken eller byggas in i ett köksskåp. Därför saknar den ofta paneler på ovansidan och sidorna, men den har fortfarande en egen frontpanel som är synlig med betjäningspanel och display.

underbyggd diskmaskin

Underbyggda diskmaskiner är anpassade för att fungera på stängda ytor, så deras mått skiljer sig ibland från de fristående modellerna. Andra skillnader kan t.ex. vara hur du ska koppla till vattnet och elen till maskinen. Men du kan såklart få samma diskprogram och funktioner med en underbyggd diskmaskin som en fristående.

De underbyggda modellerna är ofta lite billigare än integrerade modeller och dessutom är det lättare för gäster att hitta diskmaskinen i ditt kök.

Integrerad diskmaskin

De integrerade diskmaskinerna är kamouflerade för att smälta osynligt in i ditt hem. De levereras, precis som underbyggda modeller, utan paneler på sidorna men till skillnad mot en underbyggd modell har de inte heller någon synlig frontpanel. Du behöver alltså köpa till och montera på en kökslucka som matchar resten av köksinredningen.

integrerad diskmaskin

En integrerad diskmaskin är också byggd för att fungera på en stängd yta, vilket medför att måtten och placeringen för ström- och vattenanslutningen kan skilja något från fristående och underbyggda modeller. Dessutom är betjäningspanelen flyttad och sitter på kanten av luckan så att den endast syns när diskmaskinen står med luckan öppen.

Halvintegrerade diskmaskiner

En variant på de integrerade diskmaskinerna är halvintegrerade. På en halvintegrerad modell behöver du också montera på en egen kökslucka, men den ska inte fylla hela fronten eftersom betjäningspanelen med display och val av program sitter synligt på framsidan av maskinen.

Kök med halvintegrerad diskmaskin

Den här typen har två fördelar: den är oftast lite billigare och betjäningspanelen är lättare att komma åt. Dessutom är det lättare att veta hur lång tid diskmaskinen har kvar innan den har diskat färdigt. Nackdelen är dock att effekten där diskmaskin osynligt smälter in bland övriga köksskåp går förlorad.

Vilken typ av diskmaskin ska du välja?

Vilken modell som passar just dig beror på din personliga smak och vilka behov du har i din vardag. Är det viktigt med ett ensartat uttryck i köket, där ingenting bryter mot mönstret? Då är det troligtvis integrerade modeller du ska titta efter. Vill du gärna ha en billigare modell som tydligt visar program, tidsförbrukning, temperatur eller liknande – titta snarare på fristående eller underbyggda modeller.

Hoppas du har fått lite lättare att välja efter den här korta genomgången. Du kan läsa mer om fristående och integrerade vitvaror här. Och ska du köpa en ny diskmaskin kan du med fördel spana in våra erbjudanden under Blackfriday!

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng