Det mest logiska svaret på den frågan är nog, för de flesta av oss, att det är den färska frukten som både smakar bäst och är sundast. Men det är inte riktigt hela sanningen. Vi ser närmre på fakta om näringsämnen, transport och smak.
Vad betyder ”färsk”?
När vi i dagligt tal pratar om färska frukter och grönsaker använder vi en ganska bred definition. Om du har en björnbärsbuske i trädgården och plockar ett björnbär så är det ett färskt bär. Men om du går i en mataffär och köper "färska" björnbär så tycker de flesta att det också känns som färska bär - i alla fall jämfört med frysta björnbär.
Långa resor vs. kort nedfrysningstid
Råvarorna i grönsaksavdelningen har dock ofta haft en lång resa innan de landat på hyllorna i affären, och under den långa vägen hit har de förlorat en mängd näringsämnen. De frysta frukterna, bären och grönsakerna däremot, fryses ner kort tid efter att de skördats och har på så vis bevarat fler näringsämnen.Så även om de frysta alternativen också har mist en del näringsämnen så innehåller de ändå fler än de "färska". Så är det näringsinnehållet du går efter, vet du nu vad du ska välja.
Lokalt, färskt, och ekologiskt är bäst
Färskplockad frukt smakar naturligtvis bäst och innehåller flest näringsämnen. Och har du dessutom möjlighet att köpa lokalt odlade ekologiska frukter och grönsaker så får du det absolut bästa resultatet.Att köpa ekologiska äpplen från Italien eller vanliga "oekologiska" äpplen som odlats lokalt är en samvetsfråga var och en får göra upp med sig själv. Efter den långa resan till Sverige kan man fråga sig hur mycket ekologi som finns kvar. Såtillvida det inte är enbart besprutningen som betyder något.
Undersök lokalområdet
Men det är inte alltid varken praktiskt eller ekonomiskt att köpa lokala matvaror. Tittar man generellt på frukt och grönt- sortimentet i affärerna, kanske det är bättre att köpa just dessa varor någon annanstans. Ofta finns det lokala producenter som säljer lokalt- och ekologiskt odlad frukt och grönsaker billigare än i din mataffär - men det kräver kanske att du undersöker ditt närområde.
Gå direkt till frysdisken
Om du i alla fall föredrar att göra dina inköp i mataffären, kan du lika gärna sätta kurs mot frysdisken på en gång. Färsk frukt och grönsaker förlorar nämligen mer näringsämnen och vitaminer på väg till affären, än de frysta gör under nedfrysningsprocessen. Värme, ljus och fukt, tär på de färska frukterna och grönsakerna från det att de höstas tills dess att de hamnar på matbordet. Och många av dem höstas före de har mognat så att de ska se friska och fräscha ut när de kommer fram till butikerna.
Fryst håller längre
Fryst frukt och grönt mister en del av deras näringsämnen när de fryses ned. Men när de först är frysta bromsas nedbrytningsprocessen av de sunda näringsämnena och vitaminerna. Därför har det frysta bäret samma näringsinnehåll, oavsett om du äter det idag eller om 2 månader.
Inga dåliga årstider för frusna frukter och grönsaker
En annan fördel med att välja frukt och grönt från frysdisken är att det är säsong hela året, eftersom de blir skördade och plockade då de är som bäst. När det gäller just frukt och grönt rekommenderas det ofta att följa årstiderna eftersom du på så vis får de mest färska och välsmakande råvarorna. Ska du göra en härligt välsmakande jordgubbs-smoothie i november, kan du alltså med ro i själen köpa frysta jordgubbar - de är säkert också billigare.
Mer om frukt och grönt
- Behöver du ett förfriskande glas juice? Lär dig att göra ditt helt egna recept på grön juice.
- Artikeln ovan skrevs första gången av Daily Mail, där du kan läsa lite mer om de vetenskapliga undersökningarna