Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Går det hål i kläderna när du tvättar? 6 tips på hur du löser problemet

Har du någon gång upptäckt pyttesmå hål i tröjan när du plockar ut den ur tvättmaskinen? Hål som inte var där innan. Varför uppstår dessa hål? Och vad kan du göra åt det?

1. För mycket kläder i tvättmaskinen

Att proppa tvättmaskinen knökfull är frestande - på så sätt slipper du kanske tvätta två omgånger! Men det är tyvärr en dålig idé av flera orsaker.

Inte nog med att tvättmaskinens trumma och motor överbelastas när den är överfull, du riskerar även att dina kläder tar skada.

Kläderna kan fastna

I en proppfull tvättmaskin är det stor risk att dina kläder fastnar mellan dörrpackingen och trumman, eller mellan dörrpackningen och glaset i dörren. Dörrpackingen är den gummiring som sitter i tvättmaskinens öppning och som ser till att dörren sitter tätt sluten.

Tvättmaskinen är egentligen designad så att kläderna förs bort från dörrpackningen, men när det är för mycket kläder i maskinen har de ingenstans att ta vägen. Kläder som sitter fast i dörrpackningen när centrifugeringen går igång kan lätt slitas sönder, vilket i sin tur kan leda till stor besvikelse när du plockar ut kläderna ur tvättmaskinen.

2. Kläder av dålig kvalitet

Ibland dyker det upp mikroskopiska hål i t-shirts och blusar trots att maskinen inte är full. När så är fallet kan man fråga sig om det inte snarare är klädernas kvalitet än tvättmaskinen som är problemet.

Det kan vara svårt att skilja god kvalitet från dålig. Pris och kvalitet hänger inte alltid ihop. Inte heller kan man avgöra kvalitet baserat på vilket land plagget är tillverkat i. sorgligt nog är det lättaste sättet att pröva sig fram för att hitta kläder av liknande kvalitet som kan tvättas separat.

3. Fel tvättprogram

Hur många tvättprogram har din tvättmaskin - 10, 20? Det flesta av oss använder inte fler än tre eller högst fyra olika program, och vi är inte heller petnoga med att läsa klädernas tvättanvisningar. Kanske har man inte heller så bra koll på vad tvättsymbolerna betyder.

panel vaskemaskine-246239-edited

Det är framför allt sköra och delikata textilier som riskerar att ta skada om du utsätter dem för hårdare behandling än det som anges på plaggets tvättlapp. Både längden på tvättprogrammet och hur hårt maskinen centrifugerar spelar roll här. Undvik därför de längre programmen när du tvättar finare textilier. Dessa program tar längre tid på sig för att spara vatten, vilket betyder att dina kläder belastas under längre tid.

LÄS ÄVEN: Hjälp! Vad betyder tvättsymbolerna?

4. Fel användning av tvättmedel

Tvättmedel av dålig kvalitet kan efter lång tids användning skada klädernas fibrer. Ett sämre tvättmedel orsakar inga hål efter endast en tvätt, men med tiden blir dina kläder mer ömtåliga, vilket ökar risken för hål.

Kritiskt läge när du tvättar fina textilier

ibland kan det uppstå hål omedelbart efter en tvätt när du tvättar finare textilier med fel tvättmedel. Tvättar du textilier som ull eller silke är det viktigt att du använder tvättmedel specifikt anpassat till dessa material - med andra ord, tvättmedel utan enzymer. Om du inte gör det riskerar du att klädernas fibrer förstörs och då kan de inte längre räddas.

LÄS ÄVEN: Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel riktigt - och hur gör man?

5. Kläderna skadas av andra kläder

Om du inte förbereder kläderna innan de slängs in i tvättmaskinen kan andra kläder ta skada. Du har säkert hört det förr, men vi säger det igen: stäng blixtlås och knäpp knappar, vänd kläderna ut och in, och töm fickor. En skruv i fickan kan göra stor skada när den centrifugeras med 1600 varv i minuten i en full tvättmaskin.

Använd tvättpåse

Vissa kläder löper extra stor risk att skadas i tvätten, t.ex. stickade plagg eller kläder med spets. Därför är det en god idé att använda tvättpåse så att plaggen skyddas från blixtlås och annat som kan sätta sig fast och riva hål.

jeans med ben lynls-429825-edited

6. En sista utväg

I de allra flesta fall går det hål på kläderna när vi tvättar för att vi inte använder vår tvättmaskin på rätt sätt. Kanske har vi inte haft tid eller ork att verkligen lära oss hur tvättmaskinen fungerar. Har du gått igenom listan och kan konstatera att ingen av de nämnda orsakerna förklarar hålen i dina kläder? I så fall bör du överväga om det är tvättmaskinen det är fel på och om du behöver kontakta en servicetekniker.

Viktigt att komma ihåg är att tvättmaskinen inte gör skillnad på dina kläder. Tvättmaskinen kan inte skilja på om du tvättar en fin blus av silke eller en t-shirt av bomull såvida du inte ställer in rätt tvättprogram. Om det alltid går hål på samma slags tröja eller material är det oftast en av punkterna på listan som är orsaken - inte tvättmaskinen.

Som utgångspunkt kan tvättmaskinen inte skada dina kläder så länge den inte används på fel sätt. Läs på om de olika tvättprogrammen och gör dig bekant med tvättsymbolerna i dina kläder - det är vårt bästa tips på hur du löser problemet.

Vill du ha fler tvättips?

Källa: ukwhitegoods.co.uk

Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng