Julkalendrar för barn finns i massor av olika upplagor, men om du vill ha en mer personlig touch kan du enkelt göra en egen adventskalender till barnen. Det har också fördelen att du själv kan bestämma innehållet bakom luckorna. För många föräldrar kan det ofta kännas lite övermäktigt att hitta 24 små paket (eller kanske det dubbla eller trippla om det finns syskon) att slå in till en paketkalender. Här kommer därför våra bästa tips på en personlig julkalender till barn utan godis eller billiga leksaker bakom varje lucka.
Julkalender med snälla kärleksord till varandra
Den här kalendern kan hela familjen vara med om att tillverka. Alla får skriva ned något snällt om varje familjemedlem och kärleksorden göms sedan i fina kuvertet som numreras och hängs upp, t.ex. i snören på en fin gren eller en galge. Varje dag öppnas sedan ett kuvert och de hemliga snälla budskapen läses upp. Beroende på hur många ni är i familjen kanske de vuxna får räkna lite så att alla syskon får lika många snälla meddelanden var medan de vuxna får något färre.
Aktivitetskalender!
Istället för att köpa 24 billiga leksaker som barnen ändå snart tappar intresset för kan du satsa på en rolig aktivitetskalender. Bakom varje lucka finns en sak som symboliserar en spännande aktivitet som ni ska göra tillsammans. Det kan t.ex. vara en biobiljett för ett biobesök, en kopp som indikerar att ni ska ta en varm choklad-fika tillsammans eller ett par simglasögon för att åka till badhuset.
Hur tidskrävande och “planeringsmässigt krävande” aktiviteter som ni ska göra bestämmer såklart du. Alla aktiviteter behöver inte vara lika omfattande: Det kan vara allt från att gå på julmarknad eller åka skridskor till att barnen får bestämma middagen, välja film till filmkvällen hemma, spela ett spel tillsammans eller göra julpyssel ihop.
Baka en pepparkakskalender tillsammans med barnen
En pepparkakskalender är ofta ett säkert kort som uppskattas av både stora och små. Det är en billig kalender som både är rolig att tillverka och konsumera. Låt barnen vara med och trycka ut kakorna med roliga formar och sedan skriva nr 1-24 med kristyr på pepparkakor.
Det bästa är att tillverka kalendern så sent i november som möjligt så att pepparkakorna håller sig färska och förvara kalendern på ett torrt ställe i hemmet. Undvik t.ex. att hänga pepparkakorna mot en fönsterruta som lätt kan få kondens på sig.
Bygg en julkrubba eller tomteland med en ny figur för varje dag
En annan rolig aktivitet att göra tillsammans är att bygga en julkrubba eller ett tomteland där varje lucka gömmer nya figurer att ställa in. Börja med att ha stallet till julkrubban tomt och slå in de tre vise männen, herdarna, åsnan, jesusbarnet, etc. i små paket som numreras. Barnen får sedan öppna ett paket per dag och ställa in figuren på sin rätta plats.
Om du hellre vill bygga ett tomteland kan du täcka en bricka med lite aluminiumfolie och bomull för att skapa en frusen sjö och massor med snö. Slå sedan in små prydnadstomtar i numrerade paket som barnen får öppna, ett paket per dag, och välja plats var den nya tomten ska stå i ert gemensamma tomteland.
Bygg ett kollage
En liknande idé till tomtelandet är att gömma bokmärken, klistermärken eller utklippta bilder bakom varje lucka och sedan bygga ett stort kollage tillsammans. Luckorna till kalender kan utgöras av kuvert upphängda på en fin gren eller en galge, medan bakgrunden till kollaget kan allt från ett helt vitt papper till en ram med något förhandsritat motiv på.
Egen Lego-kalender
En annan form av byggprojekt är att köpa en Lego-leksak och sedan dela upp bitarna i 24 små paket så att barnet kan bygga vidare lite för varje dag. Det gäller dock att du läser byggbeskrivningen ordentligt innan, så att du inte riskerar att slå in bitar som behövs i början av bygget till de sista luckorna i kalendern.
Du kan förstås också slå in legobitar direkt, utan att följa en särskild beskrivning, och så får barnet själv (eller ni tillsammans) bestämma vad ni ska bygga med de nya bitarna för varje dag.
Egen paketkalender med ledtrådar
Om man nu gärna vill ha en riktig paketkalender men tycker att 24 små paket är lite väl mycket, då kan man satsa på en paketkalender med ett paket för varje adventssöndag istället. Bakom de övriga luckorna finns ledtrådar i form av små julrim som ger en hint om vad det kan vara i det större paketet till adventssöndagen - ungefär som en skattjakt!
Den här paketkalendern passar möjligtvis bättre till lite äldre barn som kan förstå ledtrådarna och bättre uppskattar en större, lite mer påkostad leksak än massor av små billiga leksaker. Vad sägs t.ex. om en popcornmaskin eller en chokladfontän? Båda idéerna hittar du såklart hos Tretti!