Lika lätt som det är att slänga ner några paket buljongtärningar i inköpsvagnen när man är och handlar – nästan lika lätt är det att göra sin egen buljong – och det smakar bara så mycket bättre! Troligtvis har du redan de flesta ingredienser i din grönsakslåda i kylen och liksom de flesta andra hushåll får du säkert en del matrester över – varför inte använda dem till något mer.
Buljong
Buljong är en slags fond eller avkok som ofta används som bas i soppor och såser men som också kan njutas som något varmt att dricka. I Frankrike gör man buljong genom att koka ”mirepoix”, en blandning av snittad lök, morötter och selleri tillsammans med kött- eller fiskben.
Tärningar, pulver och i flytande form
Den buljong som vi köper i matbutiken är oftast en industriprodukt som framställs av kött-,fisk-, eller grönsaksextrakt, proteinextrakt, salt, fett, smakförstärkare, kryddor och aromämnen. Denna buljong finns i tärningar, pulver och i flytande form och har som regel 4 huvudtyper: Grönsaks-, kött-, fisk- och hönsbuljong.
Basrecept på buljong
- 1 kycklingskrov (rått eller stekt), och gärna ekologisk
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 selleristänger
- 2 lagerblad
- 3-5 pepparkornAlternativ
- Purjolök
- Vitlök
- En annan typ kött/ben
Fräsa, koka, sila, frysa
Du kan naturligtvis göra din buljong på en hel kyckling men när jag själv gör buljong använder jag faktiskt bara det som bliver över, antingen efter att jag har tagit vara på bröstfiléerna och låren, eller resterna från gårdagens middag. Dela löken, sellerin och morötterna i 4 delar och lägg dem i en stor gryta tillsammans med den överblivna kycklingen. Fyll på med vatten så allt bliver täckt. Tillsätt lagerblad och pepparkorn. Låt det hela koka upp och småputtra under lock i några timmar. Skumma av om nödvändigt.
Smaka på buljongen
Efter några timmar kan du känna en god doft sprida sig från buljongen och ytan blir lite oljig. Smaka på buljongen för att se om den ska kokas ner mer – ju mer du låter den koka ner – desto mer koncentrerad smak. När du är nöjd med smaken kan du sila buljongen med hjälp av en fin kökssil.
Det du ska använda sätter du i kylen och resten är bara att frysa ner – gärna i portioner om du kokar mycket.
Är det något fel med att använda färdiga buljongtärningar?
Nej, jag använder också buljongtärningar om jag inte har någon hemmalagad buljong i frysen, men jag tycker ofta att de är lite för salta. Smaken är också rundare i den hemmagjorda buljongen och inte helt så skarp som smaken i tärningarna.
Inget salt i detta recept
Som du kanske lagt märke till är det inget salt i detta recept. Det beror på att jag inte vill tillsätta mer salt till soppan eller såsen än högst nödvändigt. Jag föredrar att vänta med att krydda och smaka till maten till allra sist. Men eftersom detta är ett basrecept är det helt upp till dig att variera och använda de grönsaker, lökar och kött-, fågel-, eller fiskben du vill.
Det finns många olika varianter
Som regel har jag oftast gul lök, selleri och morötter hemma och använder därför mest dem. När jag gör lammbuljong brukar jag lägga till vitlök. Det lättaste är att experimentera lite med smakerna och pröva dig fram i olika, soppor, grytor, såser och i risotto. Jag använder t.ex. min hemmagjorda kycklingbuljong i tomatsoppa och svamprisotto och lammbuljongen använder jag i gryträtter. Lycka till med buljongen och kom ihåg att det är lättare än du tror .