Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Gör hemmagjort vaniljsocker med äkta vanilj

Har du ofta vaniljsocker när du bakar? Varför inte göra det själv? Det är enkelt, smakar gott och är också perfekt som gå-bort-gåva, födelsedagspresent eller julklapp.

Hur du vet om vaniljstången är bra

Om du tycker om att baka kan du garanterat använda vaniljsocker själv - och om du behöver en snabb men trevlig julklapp är vaniljsocker också perfekt. Du behöver bara två ingredienser och sedan talar det väldoftande resultatet för sig självt.

Om du vill vara säker på att du använder bra vanilj ska du se till att vaniljstången är mjuk och följsam. Då vet du att den är av god kvalitet. Oanvända vaniljstänger ska lagras i en lufttät behållare i kylskåpet - annars kan de bli torra och vara svåra att använda till bakning.

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 200 g socker

Hur du gör vaniljsockret

Dela vaniljstången på längden så att du kan se vaniljekornen. Lägg vaniljstången i en matberedare tillsammans med sockret och låt den gå tills blandningen är helt fin. Sätt en fin sil över en skål och häll sockret genom silen. Då är du säker på att du inte får med alltför stora bitar av vaniljstången. Det var det - nu är det bara att hälla över vaniljsockret i ett lufttätt glas.

Om du vill göra vaniljsocker med en mer intensiv smak kan du antingen använda mindre socker eller lägga till en extra vaniljstång. Du kan också experimentera med olika typer av socker och göra mer eller mindre grova blandningar. Det är bara att testa sig fram!

Kasta inte bort de ”använda” vaniljstängerna

Använder du vaniljstänger till bakning ska du inte kasta ut dem efter att de har använts. Stängena har massor av vaniljarom även utan korn och kan ge smak och doft till socker om du lagrar stavarna tillsammans med sockret i lufttäta glas. Vaniljstängerna kan återanvändas flera gånger. Du behöver bara se till att de är helt torra när du lägger dem i sockret.

Present eller julklapp

Hemlagat vaniljsocker är en snabb och trevlig julklapp. Följ receptet och häll i sockret i ett fint glas med band runt omkring – du kan också lägga till en liten lapp med idéer om vad sockret kan användas till. Det skulle t.ex. kunna röra sig om att göra en kopp hemlagad, varm choklad, eller till småkakor och våfflor.

Sugen på flera sötsaker?

Recept

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng