Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Gör sommarstugan klar till vintern

Nu är det snart dags att göra sommarstugan klar till vintern. För att slippa börja nästa säsong med frost- eller fuktskador är det viktigt att få saker och ting ordentligt förbered. Vi har gjort en liten checklista för att hjälpa dig få en bättre översikt.

1. Se till att det inte tränger in vatten

Att få in vatten i väggar eller golv är många husägarens mardröm. Skadorna blir ofta omfattande och dyra att åtgärda. Bättre då att undvika att de ens uppstår. Kontrollera alltid taket ordentligt innan du stänger stugan för hösten. Även små, obetydliga skador på taket kan visa sig förödande om de får lov att utvecklas och förvärras under höststormana och vintersnön.

Rensa alltid stuprännorna från blad och skräp. Igenproppade stuprännor är ett säkert kort för att få vattnet att hopa sig och svämma över.

2. Kolla stugans fasader

Det är alltid viktigt att kolla fasaderna ifall du har en sommarstuga i trä. Det är kanske lite försent att göra om hela träverket, men du kan alltid lappa och laga lite med träoljapå de mest utsatta ställena.

Kontrollera också att ytterväggarna sluter tätt till husgrunden. Små hål och revor kan snabbt bli till motorvägar för möss och andra skadedjur.

3. Stäng av elen

Glöm inte att tömma kyl och frys och stänga av elen. Det blir rätt många kronor om de får lov att stå på en hel vinter. Du bör dock inte stänga av värmen, mer om det nedan.

Lämna gärna dörren öppen så slipper du att kylen utvecklar någon mystisk, mindre angenäm doft.

LÄS OCKSÅ: Tips för att spara el i sommarstugan

4. Stäng av vattnet och töm rören

Frostskador är något av de vanligaste problemen många sommarhusägare brottas med. De uppstår typiskt sett på grund av att vattnet inte har stängts av eller för att rören inte har blivit ordentligt tömda. Följ gärna denna checklista för att se att du har kommit ihåg allt:

  • Stäng av huvudkranen
  • Låt alla kranar spola för att tömma rören
  • Töm toalett och cistern
  • Häll frostskydd i vattenlåsen
  • Nedmontera eventuella termostadstyrda blandbatterier som konstant innehåller vatten

Frostskyddsvätska kan du själv göra genom att blanda 1 delar glycerin med 3 delar vatten.

Sommarstuga vintertid snö

5. Håll rätt inomhustemperatur i huset

För hus som är helt oisolerade kan du stänga av värmen, men annars bör du faktiskt se till att huset är uppvärmt under hela vintern för att undgå frostskador. Underhållstemperaturen bör ligga mellan 8 – 12 ℃. Om du inte tömmer rören behöver du hålla en högre temperatur på minst 15 ℃.

Ett smart sätt för att minska elräkningen är därför att investera i en luftvärmepump. Se bara till att du väljer en modell som klarar låga temperaturer. Om yttertemperaturen är för låg blir det nämligen olönsamt att använda pumpen som värmekälla.

Du kan läsa mer om uppvärmning på Energimyndighetens hemsida. Du är också varmt välkommen att kolla in vårt sortiment av luftvärmepumpar här.

6. Se till att ventilationen fungerar optimalt

För att slippa problem med fukt och unken lukt bör du se till att ventilationen fungerar ordentligt. Kontrollera luftventiler och ställ upp dörrarna inne i huset så att luften lätt kan cirkulera.

LÄS OCKSÅ: Få rensat luften – tre apparater som hjälper dig med inomhusklimatet

Fler tips och tricks

Underhåll

Favoriter

Stäng