Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Guide: Så slipar du knivar på rätt sätt

Matlagningen blir verkligen både enklare och roligare när man har bra knivar till hands. Slöa knivar kan lätt förvandla en så enkel uppgift som att hacka grönsaker till ett helt projekt där du krampaktigt försöker hålla kniven från att slinta och skära dig i fingertopparna. Om man nu har lagt en del pengar på att införskaffa bra knivar vill man ju gärna att de ska hålla sig vassa. Häng med när vi reder ut hur du bäst slipar dina knivar.

Japanska och europeiska knivar

Skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är både materialets hårdhet och eggens vinkel. Europeiska knivar är lite mjukare med ett något tjockare blad. Eggen är slipad i ca 20–25 graders vinkel. Japanska knivar görs av ett hårdare material och klarar därför av att slipas i en skarpare vinkel, ca 10–15 grader. Eftersom japanska knivar är hårdare är det bara vissa slipmetoder som passar för att underhålla dem.

Skillnad mellan att bryna och slipa

En vanlig missuppfattning är att man slipar en kniv med en brynstav. En brynstav slipar inte kniven – den bryner den. Det betyder att du tar bort mikroskopiska partiklar som lossnat under användning. En slags rengöring i miniatyr kan man säga. Bryningen återställer den skärpa som i princip redan finns, men avlägsnar nästan ingen metall. Därför har en brynstav ytterst lite slipeffekt.

Här kommer en instruktionsfilm hur du bäst bryner knivseggen.

Embedded Content: https://www.youtube.com/watch?v=u-u_IJ0U4zE

Det finns brynstavar i olika material:

  • Stålbryne passar för europeiska knivar, men det är för mjukt för att ha någon effekt på japanska knivar.
  • Keramikbryne kan användas på både japanska och europeiska knivar.
  • Diamantbryne återställer snabbt skärpan för både japanska och europeiska knivar. Eggen blir dock något strävare än när du använder ett keramikbryne. For

Med tiden blir knivseggen rundad av att brynas. När du upplever att kniven förblir slö trots bryning är det dags att göra en grundlig slipning av eggen.

Slipsten – för kniventusiasten

För den intresserade kniventusiasten är slipsten ett bra slipverktyg. Metoden passar också utmärkt för japanska knivar som ofta behöver en något mer kärleksfull slipbehandling. Man fuktar slipstenen och drar kniven genom sörjan som bildas på ytan. Du väljer hur ”grovkornig” slipstenen ska vara, det s.k. gritantalet. En grovkornig sten med 200–300 grit används för att ta bort hack i eggen. För vardagsslipning passar en sten med ca 1000–1500 grit. Finkorniga stenar på över 3000 grit polerar eggen till perfektion.

Övning ger färdighet

Det är inte helt lätt att slipa med slipsten. Man behöver öva sig för att hålla rätt vinkel under behandlingen. Här under ser du en film från Menigo om hur du bäst slipar din kniv med slipsten.

Embedded content:https://www.youtube.com/watch?v=IiHVHJxs3mk

Den enkla utvägen – rullslip

Om du tycker att slipsten känns lite överkurs kan rullslip vara ett bra alternativ. De är enkla att använda och du behöver inte tänka på att hålla rätt vinkel. Du behöver bara sänka ner eggen i skåran och hålla den rak medan du drar bladet fram och tillbaka. Dessutom tar rullslipen extremt lite plats i förhållande till slipstenar.

För bra för att vara sant?

Nackdelen med en rullslip är att just det som är dess styrka: den inbyggda vinkeln. Det gör det enkelt att slipa, men samtidigt kan vinkeln vara fel för just din kniv. Om din kniv har en trubbigare vinkel än rullslipen – t.ex. om du försöker slipa en europeisk kniv med en rullslip anpassad för japanska knivar – kommer du aldrig riktigt åt eggen och kniven blir inte vassare hur mycket du än drar den igenom rullslipen.

Tips! Färga knivseggen med en spritpenna innan du drar bladet genom slipen. Om färgen sitter kvar på betyder det att den inbyggda vinkeln är fel för din kniv och att slipen inte kommer åt eggen.

Kniv med rullslip

Professionell hjälp – lämna in knivarna på slipning

Om allt hopp är ute finns det hjälp att få. Du kan lämna in dina knivar till ett proffs för att slipas om grundligt. En knivslipare tar fram en helt ny egg som du sedan själv kan underhålla med brynstav. Nuförtiden finns det t.o.m. möjlighet att skicka dina knivar på slipningen med posten.

Rätt förvaring

När du väl har lagt tid och energi på att slipa knivarna sylvassa bär du också ägna en tanke åt förvaringen. Det är aja baja på att slänga ner knivarna i kökslådan tillsammans med andra köksredskap. Det förstör nämligen den vassa eggen. Häng upp knivarna på en magnetlist på väggen eller skaffa ett bra knivställ för att skydda eggen när kniven inte används.

I Tretti-butiken hittar du ett stort urval av tillbehör till knivsetet.

LÄS OCKSÅ: Keramiska knivar vs stålknivar - vad är egentligen bäst?

Favoriter

Stäng