Köksfläkten är viktig för att skapa ett bra inomhusklimat och är ett av de mest synliga elementen i köket. Trots detta är valet av modell svårt för många eftersom köksfläkten tillhör de mer tekniska produkterna. För att hjälpa dig att välja rätt ställer vi upp de viktigaste sakerna som du ska tänka på när du köper en ny köksfläkt.
Står stilren design högst upp på önskelistan? Eller lagar du mycket väldoftande och smakrik mat som kräver riktigt bra uppsugningsförmåga? Köksfläkten är ovärderlig i köket – med helt rätt modell blir matlagningen både enklare och roligare. Vi presenterar 7 olika typer av köksfläktar:
Vägghängda köksfläktar
- Finns både som snedställda och klassiska T-formade
- Kan monteras på väggen eller mellan överskåpen
- Den T-formade köksfläkten är mest effektiv
- Den snedställda köksfläkten ger dig mer plats och överblick över spisen
Den vägghängda köksfläkten är en av de vanligaste modellerna. Den klassiska T-formade fläkten har länge dominerat, men på senare tid har också den snedställda köksfläkten blivit allt mer populär. Den stora fördelen med den snedställda designen är att du får mer plats och bättre överblick över spisplattorna – speciellt skönt för dig som är lång och riskerar att slå huvudet i fläkten.
Nackdelen med den snedställda köksfläkten är att den inte har lika bra uppsugningsförmåga som den T-formade modellen. Det beror på att ångan inte stiger direkt upp mot sugytan. Som regel rekommenderar tillverkarna att en snedställd köksfläkt monteras något närmare spishällen. Den T-formade köksfläkten fyller mer plats i köket men har ger i gengäld ett bättre utsug. Den klassiska modellen finns också i olika utformningar och färger, t.ex. rostfritt stål, cylinderformad eller med glasskärm.
Frihängande köksfläktar
- Frihängande köksfläktar ska monteras i taket
- Passar perfekt till köksön
- Finns både i T-formad design och många fler variationer
- Har en större kapacitet än vägghängda köksfläktarna
Fler och fler kök utrustas med en köksö och det är här som den frihängande köksfläkten verkligen kommer till sin rätt. Den monteras i taket – om du har högt i tak ska du vara uppmärksam på att köksfläkten inte kommer för långt från spishällen eftersom detta minskar effektiviteten.
De frihängda köksfläktarna har en större kapacitet än vägghängda. Det beror på att matoset sprider sig åt alla håll istället för att ledas upp längs väggen. För att fånga upp matoset behöver den frihängda köksfläkten ha en större kapacitet.
Designmässigt finns det massor av olika lösningar att välja mellan - allt från klassiskt T-formade modeller till cylinderformade köksfläktar.
Skåpsintegrerade köksfläktar
- Det finns både underbyggnadsfläktar och utdragbara köksfläktar
- En diskret lösning som smälter osynligt in i köket
- Du kan fortfarande använda en del av skåpet till förvaring
- Platsbesparande i mindre kök
Skåpsintegrerade köksfläktar är framförallt populära i lägenheter och bostäder med mindre kök eftersom de upptar mindre plats. En utdragbar köksfläkt syns bara när den används och en underbyggnadsfläkt syns som regel inte alls.
Fläktarna till vänster är utdragbara köksfläktar medan de till höger är underbyggnadsfläktar
Om du bor i lägenhet ska du tänka på att det kanske finns en centralventilation som du ska ansluta köksfläkten till. Om din lägenhet inte har centralventilation bör du titta efter en modell som kan användas till recirkulation.
Takintegrerade köksfläktar
- Fläkten ligger inbyggd i taket och endast sugytan är synlig
- Ger gott om plats och god överblick över spishällen
- För att fungera effektivt får den inte hänga för högt ovanför spishällen
Takintegrerade köksfläktar blir allt mer populära eftersom de utgör en stilren och diskret lösning som harmoniserar med modern köksdesign. Genom sin placering i taket är fläkten inte i vägen när du lagar mat och samtidigt förstör den inte heller helhetsintrycket i ett minimalistiskt kök.
Du ska dock vara uppmärksam på en klassisk fallgrop – fläkten får inte monteras för högt. Den rekommenderade höjden är max 2 meter ovanför spishällen. Placeras fläkten högre upp än så försämras effekten väsentligt.
Bänkfläktar
- Syns inte när de inte används
- Placeras vid sidan av eller bakom spishällen
- Fläkten aktiveras och skjuts upp från bänken med ett knapptryck
- P.g.a. sin utformning har den en högre utsugningsförmåga än traditionella köksfläktar
Bänkfläktar är en elegant designlösning som än så länge är rätt sällsynt i svenska hem. Det beror troligtvis på att bänkfläkten ställer mycket specifika krav på utformningen av ditt kök. Den kräver mycket plats under bänkytan och fungerar bara optimalt om alla kokzonerna är placerade på en rad närmast fläkten.
Om du installerar bänkfläkten bakom en traditionellt utformade spishäll med fyra kokzoner i en fyrkant blir utsugningseffekten endast optimal för de två kokzonerna närmast fläkten. Bänkfläkten behöver också en större kapacitet för att hinna fånga upp alla ånga innan den stiger utom räckhåll.
Vajerhängda fläktar
- Fungerar endast med recirkulation
- Hängs upp i tunna, diskreta vajerkablar
- Finns i en mängd olika utformningar
Om du väljer en vajerhängd köksfläkt kan du få nästan vilken typ av design som helst. En vajerhängd fläkt behöver nämligen inte kopplas på en ventilationskanal, vilket minskar kravet på utformningen och skapar större möjligheter till kreativ design.
Om du överväger att köpa en vajerhängd köksfläkt ska du komma ihåg att den endast kan användas till recirkulation. Det är framförallt relevant om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt där hyresvärden eller bostadsrättsföreningen kan kräva att köksfläkten ska kopplas till det centrala ventilationssystemet.
Ibland är det tvärtom, dvs. att bostadsrättföreningen eller hyresvärden förbjuder att du kopplar på fläkten på centralventilationen och endast godkänner recirkulerande köksfläktar. Var noga med att veta vilka regler som gäller för just ditt boende.
Köksfläktar till centralventilation (s.k. spiskåpor)
- Fungerar med hjälp av ett centralt ventilationssystem
- Används typiskt sätt i flerfamiljshus
- För mindre oväsen eftersom den inte innehåller någon egen motor
Köksfläktar anpassade till centralventilation kallas även spiskåpor och återfinns typiskt sätt i flerfamiljshus och lägenhetskomplex. Eftersom köksfläktarna i alla lägenheter kopplas till en central ventilationskanal blir fläkten också tystare. Motorn som driver ventilationen är nämligen placerad centralt istället för inne i lägenheten. Utsuget regleras genom att du öppnar och stänger ett spjäll.
För att kunna kopplas på en centralventilation ska spiskåpan vara specifikt utformad, vilket begränsar urvalet något.
Fläktens bredd
De flesta modeller kan fås med olika bredd, vilket kan göra det svårt att veta vilken bredd som är rätt för dig. Men lyckligtvis finns det en enkel tumregel. Köksfläkten ska vara minst lika bred eller helst något bredare än själva spishällen. En köksfläkt som är smalare än spishällen är mindre effektiv.
Avstånd till spishällen
Det är viktigt att överväga hur högt över spishällen din nya köksfläkt ska hänga. Monteringshöjden varierar beroende på vilken typ av fläkt du väljer. Därför är du ofta tvungen att basera ditt val på vilka monteringsmöjligheter som står till hands. För induktionshällar, keramiska hällar och gjutjärnsspisar är minsta avståndet 50 cm enligt Boverkets byggregler. Om du har en gasspis ska avståndet vara minst 65 cm.
- Vägghängda köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 60-70 cm över spishällen.
- Snedställd vägghängda köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 50 cm över spishällen mätt från fläktens nedersta kant.
- Frihängda köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 60-70 cm över spishällen.
- Skåpsintegrerade köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 50-60 cm över spishällen.
- Takintegrerade köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 150-200 cm över spishällen.
- Vajerhängda köksfläktar: Rekommenderad monteringshöjd på 60-70 cm över spishällen.
- Bänkfläktar: Var uppmärksam på att en bänkfläkt inte har optimal uppsugningseffekt för de yttersta kokplattorna. För att utsugningseffekten ska vara optimal måste kokzonerna vara placerade på en rad.
Välj den rätta sugeffekten
När du ska välja sugeffekt – eller kapacitet som det också kallas – är det särskilt två saker som du ska tänka på. Den första är storleken på ditt kök och den andra vilken typ av mat du brukar laga.
Så beräknar du sugeffekten
Det finns en enkel formel för att beräkna sugeffekten. Den ser ut så här: Kökets bredd x längd x takhöjd x 10
Exempel: Om ditt kök är 3 meter brett och 5 meter långt med en takhöjd på 2,5 meter blir rumsvolymen 3 x 5 x 2,5 = 37,5 m3. Om du multiplicerar det med 10 får du 375, dvs. du behöver en köksfläkt med kapacitet på minst 375 m3/h.
Det är dock inte alla som har ett så pass reguljärt kök att det går att beräkna den precisa kapaciteten på det här sättet. Dessutom ska du komma ihåg att dra ifrån volymen som möbler och köksutrustning fyller. Den här metoden kan dock ge dig ett hum om hur kraftig din köksfläkt måste vara.
LÄS OCKSÅ: Så effektiv bör din köksfläkt vara
Vilken typ av mat lagar du?
Minst lika viktigt som att veta köksvolymen är att reflektera över vilken typ av mat som du brukar laga. I många fall är det ännu viktigare än storleken på köket. Om du har en svaghet för starka kryddor bör du överväga att ha en högre sugeffekt på din fläkt. När du lagar mat med stark doft som t.ex. indiska rätter, bacon och fisk behöver fläkten vara mer kraftfull för att doftpartiklarna inte ska bli hängande i luften i ditt hem.
Ska du välja en intern eller extern motor?
Ett viktigt beslut är om köksfläkten ska ha en intern eller extern motor. Valet av motor påverkar bl.a. sugeffekt och ljudnivå. Samtidigt är du också bunden av vilka möjligheter för installering som finns i ditt hem.
Köksfläkt med intern motor
Som namnet antyder är detta en köksfläkt där motorn är placerad inne i själva fläkten. Den stora fördelen är att fläkten är lättare att installera eftersom du monterar allt på en och samma plats. Nackdelen med dessa fläktar är att de oftast är mer högljudda då motorn kommer tätt på där du vistas dagligen.
Köksfläktar med extern motor
Väljer du en köksfläkt med en extern motor monteras motorn istället på vinden, på taket eller i en yttervägg. Det gör installationen av köksfläkten lite krångligare. I gengäld är motorn oftast kraftigare samtidigt som ljudnivån faktiskt är lägre tack vare placeringen på gott avstånd från själva köket. Var dock uppmärksam på att om du väljer en fläkt med extern motor måste du ha en ventilationskanal som leder ut luften utomhus.
LÄS OCKSÅ: Köksfläkt med intern eller extern motor - vad är skillnaden?
Vad betyder ljudnivå för dig?
Efterhand som det byggs fler och fler bostäder med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum hamnar också ljudnivån för köksfläkten mer och mer i fokus.
De allra tystaste modellerna har en uppmätt ljudnivå på omkring 30 dB för den lägsta hastigheten och 55 dB på maximal hastighet. De allra mest högljudda modellerna kan ha en ljudnivå på hela 70 dB. Det är väldigt individuellt hur vi uppfattar ljud, men en tumfingerregel är att ett vanligt samtal har en ljudnivå på ca 60 dB.
Köksfläktar med lägst ljudnivå är oftast modeller som har motorn externt placerad. Det finns dock fler faktorer som inverkar på ljudnivån, t.ex. om röret för utblåset har rätt diameter i förhållande till fläkten, om fläkten är isolerad eller om det hela är korrekt installerat.
Ska du välja en frånluftsfläkt eller en köksfläkt med recirkulation?
Skillnaden mellan en frånluftsfläkt och en köksfläkt med recirkulation är vart luften tar vägen. En köksfläkt med recirkulation suger in luften, filtrerar bort fett och doftpartiklar och skickar tillbaka luften igen i köket. En frånluftsfläkt skickar matoset hela vägen ut utomhus genom en ventilationskanal.
En tumregel när du köper ny köksfläkt är att köpa samma typ av fläkt som du har haft tidigare. Om du tidigare har haft frånluft – håll dig till dessa modeller. Om du alltid har haft recirkulationsfläkt ska du hellre hålla fast i det. Det krävs nämligen ofta tillstånd från kommunen att byta fläktsystem.
Köksfläktar med recirkulation
En fläkt med recirkulation används framförallt i kök där det inte finns en färdig ventilationskanal eller centralventilation. Om du själv vill bygga en ventilationskanal genom ditt hus behöver du kontakta kommunen för tillstånd. Vid recirkulation sugs luften först in genom ett filter som tar bort fett. Sedan filtreras luften igen, denna gång genom ett filter med aktivt kol som tar bort lukt. Var uppmärksam på att kolfiltret måste bytas ut ca var 6:e månad beroende på vilken typ av mat du lagar.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=51s2fPun5to
OBS! Boverket rekommenderar att man installerar en frånluftsfläkt i köket för att uppfylla deras riktlinjer om god ventilation i nybyggen. Om du vill avvika från deras rekommendation och istället installera en recirkulationsfläkt måste du kunna bevisa att du ändå uppfyller Boverket krav på god ventilation, vilket kan vara svårt. Det är alltid lättast att följa Boverkets rekommendationer.
Frånluftsfläkt
Om du väljer en frånluftsfläkt sugs luften ut genom en ventilationskanal. Det betyder att du inte behöver byta kolfilter, men samtidigt innebär frånluften ett visst värmetapp. Den varma luften leds ut utomhus istället för att värma bostaden, vilket kan öka värmekostnaderna. För att frånluften ska fungera effektivt är det viktigt att köksfläkten och speciellt rörledningarna är korrekt installerade.
Undvik de klassiska installationsfelen
En korrekt installation är avgörande för att din köksfläkt ska fungera effektivt. Vi har listat de klassiska fallgroparna som du för allt i världen bör undvika.
För långt frånluftsrör
Ju längre frånluftsrör, desto sämre sugeffekt. Det är några gånger inte fläktens fel att den suger dåligt – det kan också bero på att rörsystemet för frånluften inte är installerat på ett optimalt sätt.
Bock på röret
Ju fler bockar och böjningar på frånluftsröret, desto sämre sugeffekt. Håll antalet bockar till absolut minimum – helst inga om det är möjligt – och gör aldrig en 90℃ böjning i en ventilationsslang.
Fel diameter
Var noga med att frånluftsröret har samma diameter som hålet till fläkten. Samma diameter bör bevaras genom hela frånluftssystemet så att inte slangen blir tajtare allt eftersom, då detta förminskar fläktens effektivitet.