Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag Stängt
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • Lördag12:00-17:00
  • SöndagStängt
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: så väljer du rätt kylskåp

I vardagen ägnar du kanske inte kylskåpet så många tankar men det finns en situation när kylskåpet plötsligt kommer i fokus: när det går sönder. Det finns såklart även andra orsaker till att byta kylskåp. Kanske har du tänkt på att elräkningen sticker i höjden eller så är du trött på att vissa hyllor i kylen är fryskalla medan andra känns lite väl ljumna. I den här guiden får du tips på vad som är bra att tänka på i jakten på ett nytt kylskåp.

Guidens innehåll

  • Välj rätt typ
  • Pris, pris, pris
  • Hur stort ska kylskåpet vara?
  • Spara pengar med en energivänlig modell
  • Stort utbud av funktioner
  • Hitta rätt bland tillverkare och märken
  • Vem är bäst i test?

Guidens innehåll

Välj rätt typ

Ett kylskåp är inte bara ett kylskåp. Idag finns det en lång rad med olika typer att välja mellan – allt från traditionella, fristående kylskåp till retrokylskåp med 50-talsinspiration, integrerade kylskåp och luxuösa side-by-side kylskåp.

Fristående kylskåp

Ett fristående kylskåp är precis som namnet antyder designat till att stå fritt i köket. Det har både front- och sidobeklädnad för att se snyggt ut från alla sidor. Ett fristående kylskåp fungerar alltså utmärkt utan att byggas in, vilket passar kök där det varken finns plats eller möjlighet att integrera kylskåpet i ett köksskåp.

Integrerade kylskåp

Integrerade kylskåp är gjorda för att kamoufleras med en frontpanel som matchar din övriga köksinredning. Du måste själv införskaffa frontpanelen från en köksförsäljare.

Om ditt kök har några år på nacken kan det vara bra att dubbelkolla om köksförsäljaren fortfarande har köksluckor i den stil som du behöver och om de kan måttbeställas.

Litet kylskåp

Ett kylskåp behöver inte fylla hela köket. Det finns också små kylskåp som rymmer mellan 40 – 160 liter. Dessa mindre skåp passar bra till hushåll med max 1 – 2 personer.

Ett litet kylskåp kan också fungera som komplement till ett normalstort kylskåp, t.ex. om du vill ha ett mindre kylskåp till förfriskningar på kontoret eller i festlokalen.

Fristående kylskåp integrerat kylskåp litet kylskåp

Retrokylskåp

Ett retrokylskåp lockar fram nostalgin och sprider retroglamour i köket. Valet av en retromodell är framförallt en fråga om design, snarare än funktion. Det går nämligen att få ett toppmodernt kylskåp som liknar en relik från det färgstarka 50-talet.

Kombinerad kylfrys

En kylfrys är en kombination av ett kylskåp och en frys. Frysdelen är oftast placerad undertill med kyldelen ovanpå.

Fryssektionen är ofta begränsad i hur mycket den rymmer. Den kombinerade kylfrysen passar därmed bäst till dig som har ett mindre behov av att frysa ner matvaror eller som kan komplettera med en frysbox t.ex. i källaren eller garaget.

Side-by-side skåp

Ett side-by-side skåp består av en hel kyl och en hel frys som byggs ihop till en enhet bredvid varandra. Side-by-side modeller är ofta lite lyxigare i och med att de flesta är utrustade med vatten- och isdispenser och en mängd andra specialdetaljer.

Side-by-side skåp är något större än den europeiska standarden för kylskåp, så mät utrymmet ordentligt i ditt kök för att vara säker på att du får plats.

retro kylskåp kombinerad kylfrys side by side kylskåp

Pris, pris, pris

Pris är såklart en helt avgörande faktor när det du ska inhandla ett nytt kylskåp. Just kylskåp finns i flera priskategorier eftersom det finns så många olika typer av kylskåp.

De billigaste modellerna kostar omkring tusenlappen, men de dyraste modellerna kan kosta upp mot 30.000,- – 40.000,- tusen.

Varan pris är såklart avgörande, men glöm inte att titta på energimärkningen. Ett billigt skåp med hög energiförbrukningen kan nämligen bli dyrt i det långa loppet.

Spara pengar med en energivänlig modell

Ditt kylskåp är alltid påslaget, därför blir kylskåpets årliga energiförbrukning en viktig faktor att ta med i beräkningen. En kombinerad kylfrys eller ett side-by-side skåp har normalt en något högre energiförbrukning är traditionella kylskåp.

800x400 - kyl&frys

Under produktens livslängd finns det alltså en del pengar att hämta och för de flesta kan det betala sig att investera i ett kylskåp i en bra energiklass. Dessutom är det bättre för miljön.

Hur stort ska kylskåpet vara?

Börja alltid med att värdera hur mycket kylutrymme du egentligen behöver och hur stort kylskåp du får plats med i köket. De allra minsta kylskåpen rymmer ungefär 40 liter och får plats under ett bord. De allra största tar nästan upp till 400 liter. Om det dessutom är en kombinerad kylfrys tillkommer också flera liter frysutrymme.

Särskilda mått

Några tillverkare är kända för att ha särskilda mått på sina produkter. Fisher & Paykels lyxmodell är t.ex. bredare än de flesta vanliga kylskåp. Ta därför alltid fram måttbandet för att se om din köksinredning ställer några särskilda krav på storleken på kylskåpet.

Särskilda mått

Hur stor kapacitet behövs?

En bra tumregel är att en person behöver ca 100 liter. Därefter kan du lägga till 50 liter per person i hushållet. Ibland kan det dock löna sig att köpa ett något större kylskåp än vad man behöver utifrån antalet personer. Det gäller t.ex. om du ofta storhandlar, har många gäster på middag eller delar boende med en kroniskt hungrig tonåring.

Hur stor kapacitet behövs Hur stor kapacitet behövs

Utgå från kapaciteten på ditt gamla kylskåp och värdera om du egentligen har behov för mer eller mindre plats. Tänk på att kapaciteten mäts utan inredningen så häng inte upp dig enbart på literantalet, men kolla också efter smarta förvaringslösningar som ger dig flexibilitet i vardagen.

Antal personer Kapacitet i liter
1 person 100 liter
2 personer 150 – 200 liter
3 personer 200 – 250 liter
4 personer 250 – 300 liter
5+ personer 300+ liter

Vad gäller för kombinerade kylfrysar?

Du bör vara uppmärksam på att det ofta är en ojämn fördelning mellan kyldelen och frysdelen. Kylkapaciteten är vanligtvis dubbelt så stor som fryskapaciteten.

Tumregeln för fryskapacitet ligger på 30 – 50 liter per person. Om du t.ex. tittar på en kombinerad kylfrys med 200 liter kylkapacitet och 100 liter fryskapacitet passar en sådan modell bra till ett hushåll med 2 – 3 personer.

Några kylfrysar har en mycket liten frysdel eller kanske bara ett litet frysfack. I sådana fall kan du behöva komplettera med en frysbox eller en riktig frys på ett annat ställe i hemmet.

Stort utbud av funktioner

När val av storlek, pris och energiförbrukning väl har fallit på plats är det mesta av arbetet gjort. Nu behöver du bara överväga om du vill ha några särskilda funktioner som kan förenkla vardagen.

  • Har du t.ex. en öppen planlösning där köket ingår i vardagsrummet och behöver därför ett extra tyst kylskåp?
  • Får du mycket frukt och grönt från trädgården och behöver en särskild kyldel för frukt och grönt så att de håller extra länge?
  • Händer det att kylskåpet öppnas och stängs mer än normalt, t.ex. om du har barn som själva går på upptäcksjakt bland matvarorna? I så fall kanske du behöver en kyl med möjlighet att kika in i kylen utan att öppna dörren.

Här kommer en liten översikt över de många olika funktioner som du kan få till ditt nya kylskåp.

Flexibel inredning

Kylkapaciteten är såklart avgörande, men som vi påpekade tidigare är det också viktigt att titta efter smarta förvaringslösningar. I många kylskåpsmodeller kan du nu få en flexibel inredning så att du enkelt kan flytta lådor eller justera höjden på ett hyllplan för att få plats med stora skålar eller kanske en tårta.

Flexibel inredning

Automatisk avfrostning

En igenfrostad frys är ett vanligt problem för lite äldre kylfrysar och frysskåp. Med automatisk avfrostning slipper du frosta av överhuvudtaget. Funktionen kallas NoFrost, medan funktionen som minskar behovet för att frosta av (men inte tar bort det helt) kallas LowFrost. I vårt blogginlägg kan du läsa mer om NoFrost och LowFrost.

Ventilerad kylning

Kylskåpet kyler din mat genom att låta kall luft strömma runt i kylrummet. Ju bättre kylskåpet får luften att cirkulera, desto mer effektiv är kylningen. Och ju större ditt kylskåp är, desto mer luft är det som ska komma i rörelse.

Därför kan det vara smart att titta efter ventilerad kylning när du väljer ett större kylskåp. Genom ventilationen blir det lättare för kylskåpet att hålla en jämn, kall temperatur i hela kylrummet. Så slipper du att dina matvaror förvandlas till isbitar på vissa hyllor, medan de står halvljumna på andra hyllor.

Digital temperaturinställning

I äldre kylskåp ställer du typiskt in temperaturen genom att vrida på en liten knapp. Som du säkert har märkt ger det inte särskilt precist resultat. Med en digital temperaturinställning kan du enkelt ställa in exakt den temperatur som du önskar. Om kylskåpet dessutom har en display är det lätt att övervaka temperaturen och se att den stannar på exakt den grad som du har ställt in.

Digital temperaturinställning

En mer precis temperatur innebär att dina matvaror håller sig fräscha längre. Dessutom finns det eventuellt lite pengar att spara eftersom du inte behöver använda massa energi på att hålla temperaturen extra låg för säkerhets skull.

Lådor med temperaturzoner och reglerad luftfuktighet

Det finns också möjlighet att få särskilda temperaturszonslådor för t.ex. kött, fisk och grönsaker. Mikroklimatet i dessa lådor förlänger hållbarheten på känsliga matvaror så att du slipper kasta bort så mycket mat. Temperaturen i dessa lådor är oavhängig av resten av kylskåpet. Du kan alltså lugnt ställa in 0 ℃ för lådan med färsk fisk, men hålla 5 ℃ i resten av kylen.

Lådor med temperaturzoner och reglerad luftfuktighet

Ljudnivå

Kylskåpet är som regel centralt placerat i hemmet. Därför är det viktigt att tänka på ljudnivån, speciellt om du har en öppen planlösning där köket blir en del av t.ex. vardagsrummet.

Det flesta kylskåp är mycket ljudsvaga nuförtiden – ljudnivån ligger på omkring 40 dB. Det är ungefär lika högt som en person som viskar. Generellt betraktas ett kylskåp som extra tyst om ljudnivån går under 40 dB.

French Door

Det nyaste trenden för side-by-side skåp är de så kallade French Door skåpen. Begreppet kommer från att kyldelen har 2 dörrar som är placerat överst medan frysdelen har egna, separata dörrar eller är utformade som fryslådor som dras ut. På så sätt kan du hålla kyl och frys helt åtskilda och samtidigt från en bra överblick.

side-by-side french door

Hitta rätt bland tillverkare och märken

Som du säkert har märkt finns med massor av tillverkare och märken att välja mellan när det kommer till kylskåp. Det flesta av oss köper ofta vanemässigt samma märke eller av en bestämd tillverkare, men det kan vara prisvärt att faktiskt också titta på några av de tillverkare som du kanske inte har hört talas om förr.

De flesta tillverkare erbjuder modeller i många olika prisklasser. Den här översikten ska därför ses mer som en generell tumregel och inte som någon bergfast riktlinje.

De prisvänliga modellerna

Scandomestic, Zanussi, Vestfrost, Indesit, Candy och Adelberg är exempel på tillverkare som producerar lite enklare typ av kylskåp som inte kostar så mycket.

Om du bara vill ha ett kylskåp helt utan extrafunktioner är det en bra idé att kolla bland dessa märken.

Bra och hållbart

Om du är villig att betala lite mer för ditt kylskåp, antingen för att få en bättre energiklass eller för någon specifik funktion så är kylskåpen från Electrolux, Bosch, Samsung, Bauknecht eller LG ett bra val. Hos dessa märken hittar du kvalitetsprodukter som erbjuder de vanligaste funktionerna.

Lyxig med extra funktioner

De absoluta toppmodellerna när det gäller kylskåp kommer från märken som Liebherr, Miele, Siemens, AEG, Asko och Fisher & Paykel. Om du helst vill ha ett kylskåp med massor av smarta funktioner och de senaste teknologierna inom matvaruförvaring är det dessa tillverkare som du ska titta.

Vad med de andra tillverkarna?

Det finns självklart ännu fler tillverkare som vi inte har beskrivet här. Tillverkare som Whirlpool, Gorenje, Smeg, Gram, Beko och Blomberg har specialiserat sig på att göra kylskåp som svarar till särskilda vardagsbehov. Deras produkter kan därför passas in under flera av våra kategorier.

Vem är bäst i test?

På Tretti använder vi oss framförallt av bäst-i-test-märkningar från det svenska konsumentmagasinet Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Bäst i test

Kylskåpen testas på flera olika parametrar:

  • Temperaturens stabilitet
  • Energiförbrukning
  • Användarvänlighet
  • Ljudnivå
  • Kylkapacitet
  • Kvaliteten för material

De tillverkare som främst hamnar i topp är bl.a. Liebherr, Electrolux, Bosch och Siemens. Du kan se alla våra bäst i test kylskåp här och våra bäst i test kylfrysar här.

Fler kylskåpstips

Favoriter

Stäng