Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: välj rätt bland slowjuicers, råsaftcentrifuger och juicepressar

Färskpressad juice är verkligen en härlig vardagslyx som faktiskt inte är så svår att åstadkomma med hjälp av en bra juicemaskin. Men vad är egentligen skillnaden mellan en råsaftcentrifug, en slowjuicer och en juicepress? I den här guiden går vi igenom de olika typerna för att hjälpa dig välja rätt.

Guiden innehåller:

  • Juicepress – den traditionella metoden
  • Råsaftcentrifugen ger mer kraft
  • Vad är poängen med en slowjuicer?
  • Ett billigare alternativ – blenders
  • Sammanfattning

Juicepress – den traditionella metoden

En juicepress är till dig som främst dricker juice från citrusfrukter. Pressen har nämligen en rund form som passar främst till dessa frukter. Motorn är inte heller så kraftig att den klarar av att utvinna juice från hårda frukter.

juicepress

Pressmetoden är den gamla vanliga: du placerar en halv apelsin mot pressen som snurrar runt och river loss fruktköttet (och därmed frigör juicen). Det finns massor av manuella varianter på juicepressar där du själv snurrar runt frukten, men fördelen med en elektrisk juicepress är såklart att det går mycket snabbare och enklare. En elektrisk juicepress kan också pressa ut mer fruktsaft än vad du klarar av manuellt.

Vad kan juicepressen användas till?

Som tidigare nämnt är det främst citrusfrukter som du kan göra juice av, t.ex. apelsin, grapefrukt eller citron. Om du gärna vill pressa citrusfrukter av olika storlekar är det bra att köpa flera storlekar på pressen.

Beroende på hur fint din juicepress filtrerar fruktsaften kan du antingen få juice med eller utan fruktkött. Lite fruktkött brukar dock alltid slinka med, så om du vill ha en juice helt utan fruktkött är det bäst att låta den rinna genom en finmaskig sil innan du serverar.

Användarvänlighet

En juicepress är för det mesta enkel att använda och någorlunda lätt att rengöra. En del modeller har delar som kan diskas i maskin, men till vardags räcker det med att du sköljer efter varje användning.

Vissa juicepressar har en integrerad kanna som samlar upp juicen medan den pressar. Andra juicepressar har en hällpip som du ska ställa ett glas under. Om du oftast pressar ett glas till dig själv då och då räcker det med en hällpip, men om ni är flera i hushållet som gillar färsk juice är det oftast enklare med en integrerad kanna.

Vissa modeller har ett inbyggt droppstopp, vilket kan vara bra eftersom det förhindrar att rester av juicen droppar ner från hällpipen på bänken.

Tillbehör – vad följer med?

Det är olika från modell till modell vad som är inkluderat så läs noga i produktspecifikationerna. Vanliga tillbehör som ibland följer med är pressar i olika storlekar och en integrerad kanna som passar till.

Råsaftcentrifug ger mer kraft

Med en råsaftcentrifug får du mycket mer kraft och därmed möjlighet att göra juice av både grönsaker och hårdare frukter som äpple och päron.

råsaftcentrifug

Maskinen utvinner juicen genom att slunga frukten mot ett mycket fint rivjärn. Detta sker med otroligt hög hastighet, ca 10 000 – 20 000 varv i minuten. Juicen utvinns alltså lite på samma sätt som en tvättmaskin centrifugerar för att få ut vattnet ur kläderna.

Vad kan råsaftcentrifugen användas till?

En råsaftcentrifug kan klara i stort sätt alla typer av frukter och grönsaker. Även hårda grönsaker som morötter och broccoli kan göras om till juice.

Blog1

Användarvänlighet

Det är ett lite större projekt att göra juice med en råsaftcentrifug. Det går ganska snabbt att utvinna stora mängder juice, men rengöringen efteråt tar desto längre tid. Visserligen finns det modeller som har maskindiskbara delar, men eftersom fibermassan från grönsakerna och frukten fastnar inne i maskinen är det ofta lite knöligt att få maskinen ordentligt ren igen.

Nuförtiden finns det dock modeller som har en självrengöringsfunktion. Maskinen sköljer bort fibrerna med vatten, vilket kan fungera som vardagsrengöring i kombination med en lite mer ordentlig rengöring någon gång ibland.

Näring

På grund av den höga hastigheten upptar juicen en hel del syre. Därför har den svårare att hålla näringen när den står lång tid på kylning. Juicen blir inte heller så klar alla gånger eftersom pyttesmå bitar av fruktköttet ibland följer med, vilket grumlar juicen något. Detta beror såklart på vilken frukt eller grönsak du använder.

En bra sak med en råsaftcentrifug är att du kan använda fibermassan som blir över till att göra grönsaksbiffar eller till en morotskaka.

Tillbehör – vad följer med?

Till de flesta råsaftcentrifuger följer det med en kanna för att samla upp juicen och en behållare som samlar upp fibermassan. Vissa modeller har också en tratt för att underlätta påfyllning av större mängder frukt och grönt.

Vad är poängen med en slowjuicer?

Det speciella med en slowjuicer är att den maler frukt och grönt till juice. Den utvinner fruktsaften mer effektivt än en vanlig, traditionell juicepress. Juicen pressas långsamt ut genom kvarnen och genom att filter med en hastighet på ungefär 40 – 90 varv i minuter. Tack vare den här skonsamma utvinningsmetoden får du en klar juice utan så mycket skum.

slowjuicer

Vad kan slowjuicern användas till?

En slowjuicer passar bäst till mjuka frukter och grönsaker, men det går såklart också bra att stoppa i bladgrönsaker, örter och mellanhårda frukter som äpplen. En modell med kraftigare motor kan också klara hårda grönsaker som morötter och rödbetor.

Användarvänlighet

På grund av det låga varvantalet är en slowjuicer mycket tystare än en råsaftcentrifug. Däremot tar det längre tid att utvinna samma mängd juice. När det kommer till rengöringen är det samma sak som för råsaftcentrifuger: vissa modeller kan maskindiskas, medan andra är lite knöligare att få rena igen.

Näring

Eftersom juiceutvinningen är så pass skonsam innehåller den färdiga juicen mindre syre. Detta gör att den håller sig bättre i kylskåpet. Pressmetoden ger också upphov till mycket lite skum och en klarare juice.

Fruktmassan som blir över lämpar sig väl till grönsaksbiffar, falafels eller kakor tack vare sin torra konsistens.

Tillbehör – vad följer med?

Till en slowjuicer följer det ofta med en kanna med lufttät lock och olika filter och silar. På så viss kan du själv bestämma hur mycket eller lite av fruktköttet som ska komma med i juicen.

Ett billigare alternativ – blendern

Även om en blender knappast kan räknas som en juicemaskin används den ofta till att göra just frukt- och grönsaksdrinkar. En blender är nämligen perfekt för att göra smoothies.

mixer blender

Eftersom en blender använder knivar istället för att centrifugera eller pressa kan du enkla krossa is eller frusna bär och grönsaker. Det ger en tjockare konsistens med mer fiber, vilket är bra för matsmältningen.

Sammanfattning

Typ Fördelar Nackdelar
Juicepress Enkel användning och ger mer juice än en manuell variant. Kan endast användas till citrusfrukter.
Råsaftcentrifug Utvinner mycket juice på kort tid.
Kan klara alla typer av frukt och grönt.
Mer skum och grumligare juice.
Juicen blir rik på syre, vilket försämrar hållbarheten.
Slowjuicer Utvinner skonsamt klar juice utan skum.
Mindre syre i juicen vilket ger längre hållbarhet.
Tystare motor
Långsammare juiceutvinning. Ofta dyrare än en råsaftcentrifug.
Passar inte så bra till hårda grönsaker.
Blender Klarar alla typer av frukt och grönt, även frysta bär och grönsaker.
Ger mer fiber i kosten (smoothie-konsistens). Billigare än en juicemaskin
Kan bara användas till smoothies och inte till klar juice.

Fler juicetips

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng