Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-12:30
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-12:30
  • Onsdag08:30-12:30
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Hemmagjord äppelkaka med syrliga äpplen

Om hösten finns det äntligen ett rejält utbud av svenska äpplen i butikerna. I äppelkaka är svenska äpplen faktiskt att föredra eftersom de har den rätta syrligheten som gör sig fint i desserten.

Ju enklare desto bättre

Jag lärde mig det här receptet av en kollega på jobbet. Sedan dess har jag faktiskt inte bakat några andra varianter. Kombinationen av syrliga äpplen med den mjuka kakan och en knastrande god topping gör den till en succé varje gång. Och eftersom kakan är så enkel att göra bakar jag den rätt så ofta.

äpplen och kanelstänger

Du behöver

  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 gram smör
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2–2,5 dl mjölk
  • 4-6 syrliga äpplen

Topping

  • Socker och kanel blandat
  • Ev. hackade nötter (t.ex. mandlar)
  • Ev. russin

Skala och blanda

Börja med att skala äpplena. Det är mest av estetiska skäl som äpplena behöver skalas. Skalet har tendens att falla av, vilket gör att kakan inte blir lika vacker att titta på. Om du vill kan du självklart välja att låta skalet sitta kvar.

Sätt ugnen på 175 ℃ (över- och undervärme). Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller i mikrougnen. Vispa ägg och socker någorlunda pösigt. Tillsätt det smälta smöret.

Blanda mjöl och bakpulver separat. Tillsätt sedan mjölblandningen lite i taget till äggsmeten medan du arbetar ihop smeten. Tillsätt ca 2 dl mjölk. Smeten ska inte vara för hård så tillsätt en halv dl till om du tycker att smeten känns för tjock.

Tips! Om du får klumpar i smeten kan du använda elvispen för att få bort dem.

Skär och lägg i mönster

Lägg bakplåtspapper i en rund form (ca 24-26 cm i diameter) och häll i smeten. Dela äpplena och ta bort kärnhuset. Skär dem sedan i tunna klyftor, men inte helt lövtunna för då riskerar du att de upplöses totalt i ugnen.

Fördela äpplena i ett cirkelmönster. Börja i den ena ändan och lägg skivorna omlott i samma riktning. Stick gärna ned dem lite i smeten en efter en. Lättast är att börja längs med ytterkanten och arbeta sig inåt.

Æblekage med mønster

Strö ut blandningen av kanel och socker över kakan. Använd hellre lite för mycket än för lite. Om du vill kan du också strö över hackade nötter eller russin.

Baka kakan i ugnen i ca 45 min till 1 timme (175 ℃). Tiden kan variera något från ugn till ugn. Kolla om kakan är klar med en sticka. Om stickan är torr utan rester av smeten är kakan klar. Låt kakan svalna något innan du skär längs med kanten av formen för att ta ut kakan och flytta över den till ett vackert kakfat.

Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller kanske en skopa vaniljglass.

Æblekage stykke

Tips! Kakan kan frysas men den håller sig också i rumstemperatur i några dagar i fall den packas in med lite plastfolie. Du kan försiktigt värma kakan i en micro om du vill ha den ljummen.

Fler recept hittar du under fliken matlagning.

Till kaffet

Favoriter

Stäng