Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix
Dina Produkter

Hitta de mest energisnåla och miljövänliga vitvarorna med hjälp av EUs nya energimärkning

Har du tänkt på att titta på energimärkningen när du handlar nya vitvaror? Om inte så är det dags att börja. Energimärkningen hjälper dig nämligen att hitta de mest energieffektiva och klimatsmarta vitvarorna. Dessutom får du massor av annan bra information om produkten, t.ex. ljudnivå, vattenförbrukning och tidsåtgång. Från den 1 mars lanserar EU en ny märkning med uppdaterade krav på energiförbrukning och ekodesign. Läs med här och få koll på vad som gäller.

Varför behövs en ny energimärkning?

Ända sedan lanseringen av det första EU energimärket för 25 år sedan har våra vitvaror blivit allt mer miljövänliga och klimatsmarta. Idag befinner vi oss i ett läge där många modeller är så energisnåla att de gamla energiklasserna inte längre passar. Därför har EU beslutat att uppdatera märkningen och ställa strängare krav på ekodesign.

Vad är skillnaden mellan de gamla och de nya energiklasserna för vitvaror?

En av de största förändringarna är att klass A+, A++ och A+++ försvinner. Ursprungligen lades dessa energiklasser till i skalan då många vitvaror redan hade blivit för energismarta för att endast hamna i klass A, men studier har visat att de flesta konsumenter upplever en större skillnad mellan energiklasser med olika bokstäver, t.ex. mellan energiklass A och B, än mellan energiklasser som bara skiljs åt av ett litet plustecken. Därför har EU valt att uppdatera skalan helt och hållet.

I den nya märkningen går skalan från A till G, utan några plustecken. Nya testmetoder och stränga krav på energiförbrukning ska göra det svårt att uppnå den bästa energiklassen; de bästa produkterna på marknaden idag hamnar i energiklass C eller möjligtvis energiklass B. Så bli inte oroad om du plötsligt inte kan hitta ett nytt kylskåp i den bästa energiklassen. Vitvarorna har inte blivit sämre, de har bara fått en mycket hårdare bedömning att leva upp till.

Förutom energiförbrukningen så kommer EUs energimärke att inkludera andra upplysande mätvärden, t.ex. ljudnivå, genomsnittligt vattenförbruk per användning och tidsåtgång för eko-program. Dessa mätvärden ska utformas som piktogram så att de är lätta att förstå.

Energiförbrukningen i kWh redovisas också, men en viktig skillnad mot den gamla märkningen är att man numera anger antal kWh per 100 användningar istället för per år. Tanken är att ge en mer rättvis bild av förbrukningen eftersom det är individuellt hur mycket eller litet en vitvara används per år.

En annan nyhet är att energimärket kommer att ha en QR-kod som man kan skanna av med sin telefon för att slå upp produkten i den europeiska databasen EPREL (European Registry for Energy Labelling). Där kan man som konsument hitta ännu mer information om produkten ifall man önskar.

Samtidigt som den nya energimärkningen träder i kraft kommer även strängare krav att ställas på ekodesign. Tillverkarna kommer numera att behöva följa bestämmelser om miljöåtervinning och tillhandahållning av reservdelar och information om reparation. Tanken är att motverka en slit-och-släng konsumtion; du som konsument ska kunna lita på att din vitvara har en lång livslängd och kan repareras istället för att direkt kastas ifall den skulle gå sönder.

Vilka produkter omfattas av den nya märkningen?

Eftersom utvecklingen har gått olika fort för olika produkttyper kommer den nya märkningen att bli tillgänglig på ett utvalt antal produktgrupper till att börja med. Dessa är:

 • Kylar och frysar
 • Vinkylar
 • Diskmaskiner
 • Tvättmaskiner
 • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
 • Ljuskällor
 • TV-apparater
 • Bildskärmar

När kommer den nya energimärket att börja gälla?

Den nya märkningen börjar gälla från 1 mars 2021. Då ska alla vitvaror i de berörda produktgrupperna ha blivit märkta enligt de nya bestämmelserna. Ändringen föregås dock av en övergångsperiod från 1 november 2020 där båda märkningarna är tillåtna.

Som konsument ska man dock undvika att försöka jämföra det nya och det gamla märket under övergångsperioden, eftersom det är olika krav och testmetoder bakom de båda märkningarna. Är man osäker är det bättre att fråga en vitvaruexpert om råd istället. Du är alltid välkommen att ringa oss på Tretti för rådgivning på 0771 - 31 30 31.

Hur läser man den nya märkningen?

Först och främst är det viktigt att veta att det endast är varans eko-program som testas och anges via energimärkningen. Detta gäller framförallt maskiner som ofta erbjuder fler typer av program, såsom tvättmaskiner och diskmaskiner.

Överst på den nya märkningen hittar du energiklassen på en grön-gul-röd färgad skala från A till G. Ju grönare färg, desto bättre energiklass. Under energiklassen står antalet kWh som förbrukas per 100 användningar.

På den undre delen av märket återfinns pictogram som anger specifika mätvärden för den typ av vitvara som det är tal om: för tvättmaskiner hittar du t.ex. vattenförbrukningen, tidsåtgång på tvättprogrammet, max antal kilo tvätt maskinen kan ta, ljudnivå för centrifugering och effektivitet för sköljning.

Hoppas du nu känner dig bra förberedd till ett framtida vitvaruköp. Du är också alltid välkommen att ringa oss på Tretti för mer information och rådgivning.

Läs även mer om den nya energimärkningen här.

Funktioner

Christel från Tretti

Christel är en obotlig vardagsnjutare som älskar att lyxa till det med små, enkla knep. Hon gillar att lära sig nya saker och gräver gärna ner sig i ett ämne för att servera dig rykande färska tips på hur du kan dekorera hemmet, servera en perfekt grillad stek eller förenkla vardagslivet.

Favoriter

Stäng