Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Hjälp! Vattnet rinner inte ut ur diskmaskinen

Diskmaskinen signalerar att programmet är färdigt, men när du öppnar så har vattnet inte runnit ut. Känner du igen problemet? Det kan finnas flera orsaker till att vattnet inte rinner undan som det ska. Vi har samlat förklaringar till några av de vanligaste orsakerna – och tips på hur du kan lösa problemet.

Avloppet är blockerat

En av de vanligaste orsakerna är att avloppet helt enkelt är blockerat. Det kan t.ex. vara matrester som inte har brutits ned ordentligt eller föremål som tandpetare, glasbitar eller liknande som har fastnat. Oavsett vilket är det nödvändigt att rensa avloppet manuellt.

LÄS OCKSÅ: Få bort dålig lukt i diskmaskinen

Så kommer du åt att rensa pumpen

Hur pumpen och avloppet är konstruerade skiljer sig något för olika märken och diskmaskinmodeller. Många påminner dock om varandra, så den här handledningen kan ses som en generell guide. För att vara säker bör du dock konsultera bruksanvisningen för just din diskmaskin.

Börja med att stänga av diskmaskinen och och koppla bort elen till diskmaskinen. Lyft sedan ur underkorgen och skruva eventuellt bort den undre spolarmen. På många diskmaskinsmodeller är detta inte nödvändigt för att komma åt pumpen, men det kan vara skönt få bort spolarmen medan man arbetar.

Använd en tvättsvamp eller en liten bägare av något slag för att ösa bort restvattnet. Lyft sedan ut filtersatsen i botten så att du kommer åt pumpen och avloppet som sitter under. På många modeller sitter pumpen bakom ett plastskydd eller en backventil. Lossa den försiktigt så att du kommer åt att rensa i själva avloppspumpen.

Var försiktig när du rensar avloppet då det kan vara glasskärvor och andra obehagliga överraskningar där nere. Använd gärna gummihandskar för att skydda dina fingrar. Ta bort allt skräp och sätt tillbaka pumpskyddet och filtersatsen igen.

Du kan se en instruktionsfilm på hur man gör från Bosch. Obs! Filmen är på engelska.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=hfw3vliCf4c

Det kan också vara avloppslangen

Det kan också vara själva slangen till avloppet som blivit blockerad. Detta sker framförallt i ändarna så skruva loss den ena änden efter den andra och kolla efter eventuella föremål som fastnat.

Om slangen har mycket avlagringar och liknande så kan du skölja igenom den med avloppsrens och varmt vatten. Avloppslangen sitter typiskt på baksidan av maskinen eller på undersidan.

Så undviker du att problemet uppstår igen

Efter allt arbete med att rensa avloppet vill säkert undvika att upprepa processen fler gånger. Och det finns några ett par saker du kan göra för att minska risken för att avloppet blir blockerat.

Om det framförallt var gamla matrester som blockerade vattenutflödet är en trolig förklaring att du ofta använder diskprogram med relativ låg temperatur, t.ex. eko-programmet. Använd ett diskprogram med riktigt varmt vatten någon gång emellan för att lösa upp gamla matrester som kan ha följt med avloppsvattnet ut.

Om det framförallt var föremål eller glasskärvor som blockerade pumpen och/eller avloppslangen så kan det vara att filtret inte sitter ordentligt. Kolla i bruksanvisningen hur du sätter fast filtret. Om filtret är gammalt och inte sluter tätt kan du överväga att eventuellt köpa ett nytt.

Det är fel på pumpen

Om du har rensat pumpen och avloppsslangen men problemet kvarstår kan det bero på ett mekaniskt problem med pumpen. Det svåra med att titta närmare på pumpen är att den oftast sitter gömd bakom en panel på baksidan eller undersidan av maskinen och är svår att komma åt.

Här är en instruktionsfilm på engelska hur man byter pumpen på en Bosch eller Siemens diskmaskin. Vi rekommenderar dock att man kontaktar en professionell servicetekniker eftersom garantin kan bortfalla om du själv går igång och skruvar på diskmaskinen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=wL7HJEWIPfM

Få hjälp av en servicetekniker

Det snabbaste sättet att få hjälp är att kontakta tillverkaren av diskmaskinen direkt. Du hittar en översikt över servicepartners till olika tillverkare här.

Kom ihåg att ha maskinens serienummer nära till hands när du kontaktar producenten. Serienumret finns på maskinens typskylt. Här hittar du en guide på hur du hittar typskylten eller serienumret för din vitvara.

Och kom ihåg, du har alltid 1 års garanti och 3 års reklamation när du köper en diskmaskin hos Tretti. Läs mer om reklamation här.

Fler diskmaskinstips

Hjälp och svar
Underhåll

Favoriter

Stäng