Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv

Höstlovspyssel med barnen: gör egna kastanjefigurer

Hösten har nu kommit med sprakande gula och röda färger och vindar som virvlar runt och leker i lövhögarna. Med lite tur kan du då hitta några fina, släta kastanjer. Samla gärna några stycken av dessa skogens skatter till ett enkelt höstpyssel med barnen. Vi tipsar om hur du kan göra kastanjedjur med några enkla vändningar.

Gå på kastanjejakt!

Det första du behöver för att göra kastanjedjur är så klart kastanjer. Om du inte har ett kastanjeträd i trädgården får du gå på jakt.

Det är hästkastanjer, ”Aesculus hipocastanum” på latin, som vi är på jakt efter. Dessa kastanjer är oätliga och tillhör en annan växtfamilj än de kastanjer som man kan rosta över öppen eld såsom i julsången ”Chestnut roasting on an open fire”.

Kastanjeblad

Hästkastanjeträd kan bli upp mot 20 meter höga och växer i Sverige upp till trakterna kring Gästrikland. Träden kan bli upp till 400 år gamla. Tidigare användes de till att utfodra hästar, därav namnet. Men själv ska du akta dig för att stoppa dem i munnen eftersom de faktiskt är giftiga. Det är dock helt ofarligt att använda dem till att göra lite fint höstpynt och pyssla med barnen.

Kastanjefigurer

Det egentligen bara fantasin som sätter gränser på vilka figurer du och barnen kan göra. Vi har dock samlat ihop några förslag som inspiration.

Du behöver:

 • En handfull kastanjer och ekollon
 • Tändstickor, hobbylim och en sax
 • Nål och tråd
 • Pärlor, piprensare, knappar och annat roligt pynt
 • En syl eller sticka att göra hål med

Kastanjefigurer kastanjedjur

Så gör du en kastanjehäst

Välj en avlång kastanj om möjligt. Stick fyra hål till ben på ena sidan och ett hål till huvudet på andra sidan. Klipp till 4 tändstickor till ben och 1 tändsticka till hals – försök att få benen ungefär lika långa så att hjorten kan stå. Sedan är det bara att limma fast benen och halsen genom att doppa toppen av tändstickan i lim och sticka in i de färdiga hålen.

Vi har använt ett ekollon som huvud på hästen, men det går såklart också att använda en liten kastanj. Ett tips är i så fall att vända den vita delen uppåt så att du enkelt kan rita dit ögon och mun. Det är helt klart lättast att teckna ansiktet innan man limmar fast huvudet. Om du vill förvandla hästen till ett får är det bara att limma på lite bomull.

Så gör du en kastanjetomte

När man gör en kastanjetomte är det efter samma princip som för kastanjehästen. Teckna ansiktet och limma på hatten på huvudet innan du fäster huvudet på kroppen. Ett tips är att limma på en bit avklippt piprensare eller lite bomull som mustasch eller skägg på tomten.

Så gör du en kastanjeorm

Använd nål och tråd för att trä flera kastanjer och pärlor på rad för att göra en kastanjeorm. Glöm inte att måla dit ögon och mun och ha som huvud på ormen. Knuten på tråden kan bli till en nos. När ormen är så lång som du vill ha det är det bara att slå en knut på tråden, gärna runt om en pärla för att skapa ett ordentligt stopp för säkerhets skull.

Så gör du ett halsband av kastanjer

Halsbandet gör på samma sätt som ormen, men såklart knyter du bara ihop trådarna på slutet. Upp till dig och barnen om kastanjerna ska varvas med varann pärla eller om ni vill ha något annat mönster.

Du hittar fler idéer till roligt pyssel under fliken aktiviteter och gör det själv.

Skojiga trix
För barn

Favoriter

Stäng