Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Hur doserar du ditt tvättmedel?

Doserar du också tvättmedlet lite på måfå och tänker att ”det kan väl inte skada att ta lite till”? Det är inte alltid enkelt att veta hur mycket tvättmedel som behövs. För hur ska du kunna hålla koll på hur många kilo smutstvätt du har lagt i maskinen? Och hur hårt är egentligen vattnet där du bor? Man säger ofta att det är bättre med för mycket än för lite, men i det här sammanhanget är det tvärtom. Läs mer här och ta reda på varför.

Kan det bli för mycket av det goda?

Ja, i alla fall när det gäller tvättmedel. Kläderna blir tyvärr inte renare bara för att du häller i en extra skopa. Tvärtom riskerar du att få vita fläckar på kläderna på grund av att tvättmaskinen inte klarar av att skölja ut allt tvättmedel ur plaggen. Dessutom är överdosering en extra belastning för miljön - för att inte tala om bortkastade pengar.

Använd doseringsvägledningen

När du köper tvättmedel är det klokt att följa doseringsvägledningen på förpackningen. Vägledningen utgår från hur smutsiga kläderna är, hur stor mängd du ska tvätta samt hur hårt vattnet är där du bor. De två första är i regel enkla att ta reda på eller uppskatta.

Har maskinen kapacitet för 8 kg och du fyller den helt så kan du räkna med att det är 8 kg tvätt du bör basera beräkningen på. Kör du däremot en halv maskin kan du räkna på 4 kg. Den svåra frågan kvarstår dock: hur hårt är egentligen vattnet

?Kalcium och magnesium är de ämnen som gör vattnet hårt och förekommer oftast i områden med kalkrika bergarter. Ju fler mineraler, desto hårdare blir vattnet - och desto mer tvättmedel behöver du använda. Hårdhet mäts i regel i dH, tyska hårdhetsgrader:

 • 0,0- 4,9 °dH är mjukt
 • 4,9-9,8 °dH är medelhårt
 • 9,8-21 °dH är hårt.

Om du är osäker på vad som gäller där du bor hittar du mer information om vattenhårdhet på din kommuns hemsida.

Ske med v

Kapslar, pulver eller flytande tvättmedel?

Det är väldigt bekvämt och enkelt att använda så kallade tvättkapslar eller tvättabletter när du tvättar dina kläder. Problemet är bara att du inte kan variera mängden tvättmedel. Kör du bara en halv maskin men använder en hel tablett kan den enklaste lösningen tyvärr också bli den dyraste och mest belastande för miljön.

När du använder tvättpulver eller flytande tvättmedel kan du använda ett decilitermått att dosera med, vilket gör det enklare att anpassa mängden inför varje tvätt. Vill du ha hjälp med mängden tvättmedel har vissa tvättmaskiner så kallad autodosering som anpassar mängden tvättmedel efter mängden smutstvätt.

4 anledningar att dosera rätt

 1. Du är skonsam mot miljön Tvättmedlet sköljs ut med vattnet när maskinen är färdig. Om du använder för mycket tvättmedel hamnar resterna i miljön, där de kan göra stor skada. Med andra ord är det mer skonsamt för miljön att dosera rätt. 
 2. Du är skonsam mot huden
  När du överdoserar sätter sig tvättmedlet i kläderna och kan göra huden irriterad. Använder du för mycket tvättmedel kan det i extrema fall leda till allergiska reaktioner som t.ex. eksem. 
 3. Du undviker fläckar och tvättmedelsrester på kläderna
  För lite tvättmedel medför att fläckarna inte försvinner från kläderna. Om du tvärtom använder för mycket, kan helt nya fläckar uppstå. Doserar du rätt men fortsätter att få fläckar kan du läsa mer nedan om hur du undviker de vita fläckarna på kläderna. 
 4. Du sparar pengar
  Mindre förbrukning = sparade pengar. Du tänker säkert inte på det till vardags, men under ett års tid blir det en hel del tvättar. Även om du bara gör minimala reduceringar i förbrukningen kan du med andra ord spara ett till två paket tvättmedel om året.

Det finns en hel del pengar och resurser att spara om du doserar mängden tvättmedel rätt, men visste du att du även kan spara en hel del på att tvätta kläderna i kallt vatten? Allt fler tvättmaskiner är idag utrustade med program som tvättar kläderna helt nere i temperaturer som 20 grader.

Värt att veta

Favoriter

Stäng