Är det dags för ett nytt kök eller behöver du bara byta ut spisplattorna? I vilket fall är det viktigt att veta vilka olika installationsmöjligheter som finns till hands. Vi hjälper dig att få en snabb överblick.
Installation av spishäll
När man ska ha en ny spishäll är det en god idé att tänka till om hur man vill ha den installerad. Om du vill ha en häll med gas- eller gjutjärnsplattor så finns det inte så mycket att tänka över, men nyare teknik, såsom induktionshäll eller keramiska spisplattor, kan ofta installeras på flera olika sätt. Installeringssättet beror på vilka möjligheter som köket erbjuder men också på dina önskemål om hur du vill att ditt kök ska se ut.
Infällning
Infällning är det vanligaste och enklaste sättet att installera en spishäll på. Hällen blir nersänkt i ett hål i bänkskivan och monteras med skruvar på undersidan. Hålet är ofta lite mindre än själva hällen så att kanten på hällen vilar mot bänkskivan. Därmed kan man märka en liten upphöjning vid kanten på spishällen.
Infällning innebär att hällen är lätt att lyfta upp när den behöver bytas ut. Då kan man också passa på att göra ordentligt rent under spisen.
LÄS OCKSÅ: Därför låter din induktionshäll
Fördelar med infällning
- Enkelt och billigt att installera.
- Lätt att byta ut om det uppstår problem med kokplattorna.
Nackdelar med infällning
- Rengöring kan vara besvärligt eftersom smuts och fett tränger in under hällen.
- Om du föredrar ett kök med rena linjer så kan upphöjning omkring hällen upplevas som irriterande.
Planlimning
Alternativet till infällning är planlimning. Man gör fortfarande hål i bänkskivan men den är gången sänker man ner hällen så att den går kant i kant med den omgivande bänkytan. Det kommer ligga en smal fog runt om hällen men i gengäld försvinner den lilla upphöjningen.
LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen till hur du gör rent dina kokplattor
Planlimning ställer fler krav på din bänkskiva än infällning. Spishällen kan inte planlimmas på alla typer av bänkskivor; om bänkskivan är för tunn kan planlimning bli en omfattande och dyr installation. Inte heller alla typer av spishällar är anpassade för att planlimmas. Kolla för säkerhets skull specifikationerna på produkten innan du genomför ditt köp.
Fördelar med planlimning
- Stilrent kök med rena linjer
- Lättare att göra rent omkring spishällen
Nackdelar med planlimning
- Besvärligare installation
- Svårare att byta till en ny spishäll
Spishäll med eller utan ram
En annan sak att överväga är om spishällen ska vara med eller utan ram. Det är först och främst en fråga om personligt tycke, men det påverkar också möjligheterna att göra rent runt omkring spishällen.
Med ram
De flesta infällda spishällar har en ram medan de flesta planlimmade hällar inte har det. Många hällar har idag en sned glaskant, en så kallad fasettkant, som markerar ramen. Ett annat vanligt alternativ är en ram av rostfritt stål. Ramen håller smuts och fett inne på själva hällen så att det inte sprider sig till bänkytan. En annan fördel med ram är att den hindrar kastruller och pannor att glida av spishällen. Nackdelen är dock att rengöring av själva ramen kan vara besvärlig.
Utan ram
Även om det flesta spishällar har en ram så kan du självklart välja bort rammen. Det är en smaksak men en spishäll utan ramar ger ofta renare linjer i köket. Dessutom blir rengöring något lättare eftersom smuts och fett mest har tendens att fastna i rammen. Nackdelarna är såklart att kastruller och pannor kan glida ut på bänkytan och att matrester lättare kommer åt att smutsa ner bänkytan.