Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Inför Valborg: Så får du bort rökluft från kläderna

För många är Valborg lika med att göra en stor majbrasa. Och nog är det stämningsfullt att stå bredvid elden och känna hettan mot ansiktet, men rökluften som hänger kvar i kläderna är mindre angenäm. Jackor och annat är inte alltid så lätt att tvätta i tvättmaskinen, så de flesta brukar behöva hänga ut kläderna i flera dagar för att få bort den envisa lukten. Men det finns snabbare sätt! Här är några tips.

valborg

1. Husmorsklassikern – ättika och vatten

En gammal husmorsklassiker är att blanda vatten och ättika och spruta på kläderna. Ättikan gör att röklukten neutraliseras och försvinner. Spraya först på en liten del av klädesplagget och låt verka ett par timmar för att se att plagget inte blir missfärgat av ättikan. Om allt ser okej ut kan du spraya på och sedan låta kläderna lufttorka.

En svag doft av ättika kan dröja kvar något, men försvinner ofta av sig själv efter några dagar. Om du helst vill bli av med rökluften utan att byta ut den mot en ättikadoft kan du pröva något av våra andra knep istället.

2. En spetsad variant med vodka

Istället för ättika kan du också pröva att spraya vodka på kläderna och sedan lufttorka. Den höga alkoholhalten gör att vätskan dunstar snabbare än vatten och förhoppningsvis tar rökluften med sig.

Ta bort lukt med ättika från kläder

3. För känsliga plagg – ta kål på lukten med ånga

Om du har känsliga plagg som inte tål ättika kan du pröva en snällare tvättningsmetod, nämligen att köra plaggen med tvättmaskinens ångfunktion. Ångan hjälper till att få bukt med lukten samtidigt som den fräschar upp och slätar ut skrynklor och veck på ett skonsamt sätt. Om du är intresserad av en tvättmaskin med ångfunktion så hittar du det här.

Om kläderna överhuvudtaget inte kan gå i tvättmaskinen kan du pröva att ge dem ett ångbad i badrummet. Häng in kläderna och duscha sedan varmt eller tappa upp hett vatten i badkaret. Det kan dock vara svårt att få upp tillräckligt med ånga i hela badrummet.

4. Frys bort lukten

Du kan också pröva att lägga in kläderna i frysen över natten för att få bort lukten. Det är perfekt för t.ex. jeans eller denimkläder som lätt blir slitna om de tvättas. Stoppa kläderna i en plastpåse för att skyddet tyget mot att iskristaller bildas i fibrerna.

5. Bikarbonat är rena dynamiten

Det är välkänt att bikarbonat kan användas för rengöring tack vare sina fantastiska egenskaper. Varför inte pröva detta undermedel på dina kläder? Lägg kläderna i en plastpåse och häll på en deciliter bikarbonat. Skaka påsen ordentligt och låt sedan påsen stå tillförsluten i ca 10 minuter. Plocka sedan upp kläderna och borsta bort bikarbonaten.

Rengöring med bikarbonat

6. Pröva med värme

Ett mindre känt knep är att värma kläderna för att bli av med lukten. Ett tips som jag har hört om, men inte testat själv, är att hänga kläderna över ett element över natten. Kontrollera först att elementet klarar att täckas utan att brandrisken ökar.

7. Om inget funkar

Om nu ingenting skulle få den envisa lukten att släppa taget så är oftast det enklaste att tvätta plagget eller lämna in på kemtvätt ifall textilierna inte tål vanlig maskintvätt. Eller så är det bara att svälja otåligheten och låta den friska luften göra arbetet under några dagar.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng