JUST NU: FRI FRAKT till tomtgräns/port/DHL ombud

*Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Cajunkryddad kräftskiva med hemgjord, alkoholfri snaps

Doften av dill bärs fram av den sensommarvarma nattvinden. Kulörta lyktorna som lyser i kapp med den stora, gula augustimånen. Skålande, glada röster som sjunger helan går. Det går inte att ta miste – det är kräfttider. Häng med när vi delar med oss av lite kuriosa om kräftor och kryddig inspiration till kalaset.

Kräftpremiären

Varför just augusti har blivit kräftmånaden nummer 1 har att göra med kräftpremiären. Från början var det premiär den 7 augusti kl 17.00. Detta eftersom kräftorna inte fick lov att fiskas förrän detta datum. Senare ändrades lagstiftningen så att premiären hölls den första onsdagen i augusti. Sedan 1994 finns kräftfiskelagen inte kvar men traditionen att hålla kräftskiva i augusti och början av september har rotat sig fast.
insjökräftor

Kalla klor

Kräftor har vi ätit länge i Sverige, men då oftast varma och som fyllning i andra rätter. Traditionen att äta kräftor hela och kalla började i slutet av 1800-talet, men den det var inte förrän under den 1900-talet som kräftkalasen blev vanliga även bland vanligt folk.

Enligt mathistorikern Richard Tellström, känd från Historieätarna, uppfanns ordet kräftskiva troligen på 1930-talet. Ordet ”skiva” som beteckning för fest är ett 1900-tals påfund. Innan dess sa man ofta ”kalas”. En förklaring till det nya ordet är att ”skiva” syftar på bordsskiva, dvs. bufféservering där man själv förser sig.

Insjömat eller saltstänkta toner

En kräftskiva bjuder traditionellt sett på insjökräftor men på senare tid har det börjats servera mer och mer havskräftor. Speciellt på västkusten förs kampen för havskräftans rätt på kräftskivebordet med hög fana. Vilket som egentligen är bäst är en smaksak, men oavsett vilket du väljer är den bästa garantin för god smak att köpa kräftor av god kvalitet, kanske t.o.m. färska från fiskhandlaren.

havskräftor

Traditionella tillbehör till kräftskivan

De omisskännliga tillbehören till en klassisk kräftskiva är Västenbottenpaj, ost, ljust bröd och krondill i överflöd. Men om du är trött på dillsmaken finns det andra varianter – varför inte prova en lite mer spicy version med cajunkryddade kräftor?

Receptet här är hämtat från Per Moberg på köket.se

Kräftor cajun style

Du behöver

  • 3 kg kräftor
  • 3 st majskolvar delade i tre delar
  • 5 st gula lökar
  • 1 gul paprika
  • 4 tomater
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 1 dl vitt vin
  • 1 morot
  • 5 liter vatten
  • 3 burkar krossade tomater à la 400 gram.
  • 1 dl tomatpuré
  • Cayennepeppar och paprikapulver
  • Färsk basilika oc htimjan
  • salt, peppar och olja

Så gör du

Skala och hacka alla grönsaker och fräs dem i en stor gryta. Häll över vin, vatten, tomatpuré och krossade tomater.

Smaka av med kryddor (basilika, timjan, cayenne, paprikapulver, salt och peppar). Låt det hela koka upp och koka ca 10-15 minuter eller tills majsen är klar. Lägg sedan i kräftorna.

Eftersom kräftorna redan är kokta behöver de bara värmas upp. Fiska sedan upp kräftorna och grönsaksbitarna. Lägg upp på ett stort fat och servera rykande varma. Om du har köpt okokta kräftor kan du lägga i dessa så snart såsen har kokat upp och koka allt tillsammans i ca 10 minuter.

Eventuellt kan du slå tomatspadet i en skål och servera som en sås till.

Kräftor kräva dessa drycker – men det finns ju alkoholfria varianter

För många går snaps och kräftskiva hand i hand, vilket inte är så konstigt eftersom kräftor har bjudits som festmat under mycket lång tid. Men man måste ju inte nödvändigtvis dricka starksprit till kräftorna – det finns flera alkoholfria snapsar på marknaden idag.

Kräftor kräva dessa drycker

Du kan också göra dina egna alkoholfria shots. Här är ett recept lånat från Det Gröna Skafferiet på stingig, ingefärskryddad snaps.

Du behöver

  • 3 hekto ingefära
  • 1 dl socker
  • 75 cl vatten (ungefär mängden för en normal vinflaska)
  • 2 citroner

Skala och skiva ingefäran tunt. Koka ingefära och vatten i ca 30 minuter. Sila av och rör i sockret – se till att allt socker löser sig ordentligt i ingefärsvattnet.

Ställ det hela att svalna. Pressa sedan i saften från 2 citroner. Häll upp snapsen på en flaska och ställ kallt i kylskåpet.

Andra heta kräftnyheter

Källor: Nordiska muséet

Favoriter

Stäng