Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Jo, det spelar faktiskt roll var dina matvaror står i kylskåpet!

Har du ett kylskåp utan ventilerad kylning är det stor risk för att temperaturen varierar från hylla till hylla i kylskåpet. Och det påverkar i sin tur matens hållbarhet, beroende på var i kylskåpet du placerar de olika matvarorna. Men även om du har ventilerad kylning i ditt kylskåp kan det betala sig att tänka lite strategiskt.  

Våra matvaror blir för gamla

Oavsett om vi bor ensamma eller om vårt hushåll består av flera vuxna och barn, slänger många av oss ut en hel del mat under veckans gång. De flesta är dock eniga i att vi ska bli bättre på att ta hand om våra matvaror och stoppa matspillet. Men en viss del av spillet beror på att våra matvaror blir för gamla. Grädden blir sur innan allt använts och grönsakerna ser ganska snabbt mindre inbjudande ut. What to do?

Ventilerad kylning betyder i övrigt att det är en ventilator som fördelar den kyliga luften i kylskåpet så att temperaturen är jämn i hela kylrummet. 

Frukt, grönsaker, smör och ost överst

Har du ett kylskåp utan ventilerad kylning är temperaturen högre på de översta hyllor och lägre ju längre ner i kylskåpet du kommer. Många av oss har frukt och grönsakslådorna ganska långt nere i kylskåpet, om inte allra längst ned. Men de skulle faktiskt må bättre av att komma lite längre upp.

ost

Placerar du t.ex. lådorna i ögonhöjd får de inte bara en bättra anpassad temperatur - sannolikheten för att ni faktiskt kommer använder grönsakerna i matlagningen ökar också. Likaså lusten till att ta ett äpple i stället för något annat osunt när varghungern sätter in. Du bör också uppbevara smör och ost på de översta hyllorna då det egentligen är för kallt för dem i botten. 

Kött, fisk, matrester och mjölk skal nederst

De nedersta hyllorna är den kallaste placeringen i kylskåpet och det är därför du bör placera mer temperaturkänsliga matvaror här. Kött, fisk, matrester, mjölk och ägg hör därför till på de nedersta hyllorna.

Särskilt mjölk är det många av oss  som förvarar i dörren. Men då dörren är det område i kylskåpet där temperaturen varierar mest, kan det löna sig att ändra på den vanan.

grönsaker

Levande grödor, också efter skörd

Grönsaker, rotfrukter och frukt fortsätter att leva efter att de skördats och plockats. Ibland känns det bara som om deras liv i kylskåpet är lite väl kort och mycket slängs ut innan det hunnit ätas. Men det finns sätt att förlänga livslängden på frukt och grönt och därmed förhoppningsvis också hinna äta mer av dem och slänga ut mindre.

Temperatur, luftfuktighet och ljus

Hållbarheten på frukt och grönt påverkas av temperatur, luftfuktighet och ljus. Ingen av dem kräver väl någon större förklaring, men det kan vara bra att veta ungefär vilken temperatur, hur hög luftfuktighet de olika grönsakerna trivs bäst i och det faktum att mörker och rätt förhållanden får de skördade läckerheterna att sova. 

Luftfuktighet

De allra flesta grönsaker trivs bäst i en luftfuktighet mellan 90-95%. Men det finns dock några undantag. Tomater möglar bla. lätt om luftfuktigheten är för hög, likaså ruttnar morötter och lök som istället föredrar en luftfuktighet på omkring 85%.

Det är också därför du med fördel ska förvara det gröna och sunda i grönsakslådan, då den håller på luftfuktigheten.

Det finns hjälp att hämta från de olika tillverkarna

Bortsätt från tipsen på placering av matvaror ovan, finns det numera smarta hjälpmedel i många moderna kylskåp. Siemens har t.ex. en låda i många av sina kylskåp som de kallar för HydroFresh-lådan och en annan variant de kallar CrisperBox. Båda är speciellt framtagna för att förlänga hållbarheten hos just frukt och grönsaker.

Det smarta med en sådan låda är att det också är möjligt att justera på luftfuktig-heten.

Sist men inte minst är det värt att nämna att du helst ska förvara rotsaker och grönsaker skilt från varandra då jordbakterier annars kan smit-ta grönsakerna. Och äter ni mycket äpplen i er familj kan det betala sig att förvara dem åt-skilda. Äpplen är nämligen den frukt som inne-håller mest Etylen - en gas som äpplen naturligt avger när de mognar och som gör att andra matvaror blir dåliga snabbare.  Nedanstående är en reklamfilm om HydroFresh Box. 

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=IR_Swqmqz64

Kylskåpsdörren

Som nämnt tidigare är kylskåpsdörren den plats i kylskåpet som har den mest oregelbundna temperaturen. Och det är också den mest bekväma placeringen för våra mjölkkartonger etc. Men egentligen borde du bara ställa matvaror som har en naturlig lång hållbarhet. Eventuellt ting som egentligen inte måste vara i kylskåpet men som vi ändå helst vill ha kallt, t.e.x. marmeland, chillisås, soya, ketchup, juice och vin. 

Vi hoppas att du med ovanstående tips och fakta kan förlänga livstiden på dina grönsaker och din frukt därhemma.

Den största behållningen av längre hållbarhet är ju faktiskt att vi hinner äta upp de gröna godsakerna och få i oss både välsmakande rätter och massor av vitaminer. Och så är det ju så trist att hela tiden slänga ut och köpa nytt... 

Vi har massor av fler tips till en lättare vardag

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng