I Sverige är vi som bekant rejält kaffeberoende – vi dricker näst mest kaffe i hela världen. Bara Finland dricker mer kaffe per person än vi. Under sommaren skjuter konsumtionen av iskaffe i höjden. Kaffesuget är ju minst lika stark som under resten av året – med det är inte alltid man vill ha varmt kaffe i sommarhettan. Vi har samlat några smarta tricks på hur du gör gott iskaffe, cold brew och andra kalla kaffefavoriter.
Cold brew – kallbryggning, inte kallt bryggkaffe
En trend som kommer mer och mer är cold brew, dvs. kallbryggt kaffe. Det är alltså inte vanligt bryggkaffe som har fått stå och kallna utan kaffe som bryggs i kyla och med kallvatten. Anledningen till att man inte bara dricker kallt bryggkaffe är att kallbryggt kaffe smakar mycket godare med betydligt mindre bitterhet.
Brygg ditt eget cold brew kaffe
- Mät upp ca 150 g malet kaffe i en burk eller skål. Ta helst ett mellanrostat kaffe och inte mörkrost eftersom kallbryggningen ger ett något bittrare kaffe. Däremot försvinner den brända tonen i kaffet genom kallbryggning.
- Häll över kallt vatten och ställ i kylen. Låt vila över natten eller ett dygn (ca 12-24 timmar) och sila sedan kaffet några gånger genom ett kaffefilter. Smaka och njut!
Iskaffe på några sekunder
En annan sommarfavorit är iskaffe. Det finns ett smart knep för att få göra iskaffe som gör att du slipper vänta på att det varma bryggkaffet ska svalna. Du kan enkelt göra en islatte macchiato, en kall caffè macchiato eller en frappucino med hjälp av en istärningsform.
Gör så här:
Islatte macchiato
- Häll överblivet bryggkaffe i en form för istärningar och frys in.
- Nästa gång du vill ha iskaffe, ta fram några kaffetärningar och släpp i ett glas med kall och gärna skummad mjölk. Låt tärningar smälta lite och rör runt. Om du vill kan du söta macchiaton med en nypa socker.
Kall caffè macchiato
- Frys in mjölk i tärningar. Häll lite starkt bryggkaffe i ett glas. Om bryggkaffet är varmt kan du spä det med lite kallvatten så att det svalnar snabbare.
- Släpp sedan i några tärningar frusen mjölk och söta eventuellt med lite socker.
Frappucino
- Mixa ett gäng tärningar fryst kaffe med ca 1-2 dl mjölk och lite socker.
- Klicka eventuellt på lite vispad grädde på toppen och dekorera med choklad- eller kolasås. Avsluta med att pudra med kakao eller kanel – eller båda!
Vill du hellre se på video hur man gör kan du kolla in slutet på det här videoklippet. I klippet visas dessutom andra smarta trick som man kan göra med en istärningsform.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=7ZRjGQ2A62o
Spännande kaffevarianter runt om i världen
Om du liksom jag inte kan få nog av kaffe kan du kolla in den här videon. Runt om i världen tvekar man inte att blanda kaffe med te, citron, kondenserad mjölk eller t.o.m. äggula! Låt dig inspireras till nya, spännande kaffeblandningar.
Bonne dégustation (trevlig avsmakning) som man säger på franska
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=aBLYSO0DSVI