Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Kan ättika ersätta sköljmedel?

Det finns många argument för att inte använda sköljmedel och två av de viktigaste är förorening av grundvatten samt utveckling av allergier. En gammal huskur säger att vanlig ättika fungerar lika bra som sköljmedel, men stämmer det?

Varför använda sköljmedel?

Under de senaste åren har sköljmedel kritiserats. Det innehåller ytaktiva ämnen som är svåra för miljön att bryta ner när det släpps ut med avloppsvattnet. Dessutom har det i mycket sköljmedel tillsatts parfym vilket ökar risken för att utveckla allergi mot parfym - en allergi som kommer att vara livet ut. Så varför är det fortfarande så svårt att sätta sköljmedel på hyllan?

LÄS OCKSÅ: Så undviker du tvättmedelsrester på kläderna - vi ger dig 5 snabba tips

Gör kläder mjukare och mindre skrynkliga

När du använder sköljmedel sätter sig tensider som en hinna runt fibrerna i tyget. Detta innebär att fibrerna i kläderna inte skaver mot varandra och det gör kläderna mjuka och mer hanterbara. Hinnan förhindrar också kläder från att skrynkla lika mycket som vanligt.

Minskar statisk elektricitet

Det isolerande skiktet som mjukmedel fäster runt fibrerna förhindrar också statisk elektricitet. Särskilt syntetiska material blir lätt elektriskt laddade och utbyter elektroner med omgivningen - det är vad som händer när man får små stötar eller hör skjortan spraka när du tar av den.

Gör dina kläder mer vattentåliga

Tygets karaktär kommer att förändras nä sköljmedlet placerar sin hinna på fibrerna. Eftersom de flesta medel är vattenavvisande blir också kläderna det det viss del. Detta innebär att det inte så lätt uppstår svettfläckar.

LÄS OCKSÅ: Förläng livslängden på dina handdukar och ge gamla, slitna handdukar nytt liv

Kan ättika göra detsamma?

Låt det sägas på en gång - ättika kan hantera en del av uppgiften, men det är inget mirakelmedel. Om man tittar på miljökonsekvenserna av att använda sköljmedel kan det mycket väl vara så att ättikans mycket mindre miljöpåverkan är skäl nog.

ättika sköljmedel

Ättika mjukgör också

När du tvättar med ättika kommer kalkrester från vatten och rester från rengöringsmedel också att tvättas bort från dina kläder. Det innebär också att kläderna blir mjukare - men inte så mjuka som användande av sköljmedel och ättikan hindrar inte heller tvätten från att skrynklas.

Å andra sidan är det fördelaktigt att ättikan lossar de gamla tygerna i motsats till sköljmedlet som kapslar in dem. Inkapsling av kalk och gammalt smuts kan innebära att plagget blir extra svårt att få rent.

Vinner inte över statisk elektricitet

Statisk elektricitet kan inte ättika göra något mot. Det är dock värt att komma ihåg att endast konstgjorda material såsom akryl drabbas av problem med elektricitet. Ett sätt att lösa problemet kan vara att köpa kläder i naturmaterial.

LÄS OCKSÅ: Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel riktigt - och hur gör man?

Är sköljmedel helt uteslutet?

När det gäller miljövänlighet är ättika den stora vinnaren - men som ni kan läsa i artikeln,är det också inte tillräckligt i vissa avseenden. Är det ok att använda sköljmedel då och då?

Värna om miljön så mycket som möjligt

Tvättar du mycket syntetiska kläder kan den statiska elektriciteten och de små stötarna vara irriterande - särskilt på vintern. Känner du dig tvingad till att använda sköljmedel bör du endast använda den för att tvätta syntetiska kläder och i begränsade mängder för att minimera miljöpåverkan.

Undvik också sköljmedel med parfym - de kan vara allergiframkallande.

Fler goda råd

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng