Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Kan man frysa in svamp? 7 saker som du (kanske) inte visste du kunde frysa

Hållbarhet står högt på agendan och vi är fler och fler som försöker att undvika matsvinn i så hög grad som möjligt. Men ibland hinner man helt enkelt inte äta upp alla matvaror – tur då att man kan stoppa i frysen och spara till senare! När vi enkelt kan slänga in bär och kött i frysen brukar många dock bli lite mer fundersamma när det gäller andra matvaror. Kan man frysa svamp? Eller ost? Hur funkar det med överblivet vin? Häng med när vi reder frysmöjligheterna för några vanliga matvaror som det ofta råder frågetecken omkring.

Kan man frysa svamp? Nja, det beror på

En fråga som engagerar många svampjägare är hur man bäst tar vara på skogens skatter. Svamp är som bekant en färskvara som snabbt blir slemmig, sladdrig och tråkig även under kylförvaring. Om man nu har turen att hitta flera liter svamp – kan man då bara slänga det i frysen?

Svaret är att det beror på vilken svamp det är. En del svampar riskerar att bli beska när de tinas igen. Det gäller bl.a. olika typer av soppar och trattkantareller. Dessa är det bättra att torka istället för att frysa.

Svamp

Andra svampar går bättre att frysa. Det går att frysa t.ex. kantareller råa, men det tar ofta mycket plats i frysen och det finns en risk att de blir beska. Därför kan det rekommenderas att förvälla svampen, dvs. lägga i en kastrull och koka bort en del av vattnet i svampen. Det gör att smaken håller sig bättre och dessutom tar det mindre plats i frysen. När du sedan tar fram svampen är det bäst allt lägga den otinad direkt i stekpannan för en bättre smakupplevelse.

Få fler tips här om hur du bäst tar hand om sin svampskörd.

Kan man frysa ost? Ja, till viss del

Det bästa svaret på frågan om man kan frysa ost är ”det beror på”. Det är inte alla ostar som funkar att frysa in, t.ex. färskostar med högt vatteninnehåll. Däremot funkar de flesta feta ostar, både hårdostar, vitmögel- och blåmögelostar fint i frysen. Tänk dock på att smaken men framförallt konsistensen kan förändras något vid frysning. En hårdost kan t.ex. bli lite smulig när den tas fram och tinas.

ost

Det bästa är att endast frysa ostar som du kan tänka dig att ha i matlagning istället för på mackan eller ostbrickan. Ett hett tips är att ta vara på ostskalkar som blivit över och frysa in som riven ost. Perfekt att ta en näve när det behövs, t.ex. att strö över spaghetti bolognesen.

Här kan du läs mer om hur du fryser olika sorters ost.

Kan man frysa vin? Ja, till matlagning

Visst är det irriterande med den där sista slatten vin som blir över efter en kväll och som få stå i flaskan i flera dagar. Smaken är ju ändå inte den samma efter bara någon dag eller två. Varför inte frysa in vinet i isbitar istället? Perfekt att ta fram och använda till matlagningen när du slänger ihop en risotto, bœuf bourguignon eller coq au vin.

Här hittar du fler tips på saker som passar utmärkt att frysa som istärningar.

Kan man frysa fläder? Ja, absolut!

Fläder blommar ofta rikligt på kort tid. Det är lätt att ryckas med och plocka massor av mängder, för att sedan inte ha tid att ta tillbaka på alltsammans.

Ingen fara! Fläderblomsklassarna kan enkelt frysas precis som de är (skölj och rensa dem först bara) för att sedan tas fram och förvandlas till saft vid ett senare tillfälle. Lägg då klassarna otinade direkt i safthinken för att undvika att de blir bruna och fula.

Fläderblommor plocka fläder

Om du vill att den färdiga flädersaften ska hålla länge är bästa tipset att frysa ned den i istärningsform. Då kan man enkelt ta fra men istärning när man vill och hälla på vatten direkt i glaset. Enkelt och smidigt!

Få recept och fler tips här.

Kan man frysa nötter? Ja, men självklart!

Nötter innehåller en hel del fetter som är bra för hälsan. Men fetterna kan också härskna, vilket ofta ger en otrevlig smak i munnen. Om du har en stor mängd hasselnötter kvar efter julen kan du enkelt slänga in dem i frysen så håller de sig betydligt längre. Läs mer här.

Kan man frysa avokado? Med lite fix, inga problem!

Avokado har ovanan att bli brun och trist otroligt snabbt efter att man har öppnat den. Men du kan enkelt frysa avokadon med några enkla knep. Mosa eller skär i kuber, droppa lime- eller citronjuice över och frys i en lufttät förpackning.

avocado

Kan man frysa ägg? Ja, fast inte med skal

Först och främst ska det sägas att ägg håller sig mycket längre i kyl än vad som står som bäst före-datum på förpackningen. Datumet gäller nämligen om äggen förvaras i rumstemperatur. I kylskåpsförvaring är hållbarheten oftast 1-2 månader.

Men utifall du skulle så med en hel massa äggulor som blivit över efter ett stort marängbak så kan man faktisk frysa ägg. Men låt mig höja ett varningens finger – frys aldrig hela ägg med skal eftersom vätskan expanderar vid frysning och kan spränga ägget.

rått ägg trasigt

Äggulor kan dock vara lite knepiga då konsistensen kan bli geléaktig. För att undvika detta bör du blanda äggulorna med antingen salt eller socker (beroende på vad du tänker du vill använda dem till efteråt). Läs mer om hur du fryser äggula och -vita separat och tillsammans här.

Vill du ha ännu fler tips på saker som går att frysa in så kolla in ICAs lista här.

Spartips
Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng