Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning
Tips & Trix

Kan man frysa jäst och deg? Läs våra bästa baktips här

När jag bakar så upplever jag ofta att det bara går åt ett halvt paket färsk jäst. Den resterande klumpen läggs i kylen och glöms bort - ända tills jag hittar en torr och totalt oanvändbar jästklump flera veckor senare. Så jag har ofta undrat om man kan frysa färsk jäst för längre hållbarhet? Här kommer äntligen svaret!

Kan man frysa jäst?

Det korta svaret är “det beror på”. Färsk jäst är en levande organism som egentligen inte mår så bra av att frysas. Det beror på att vattnet i jästcellerna expanderar vid infrysning, vilket kan få cellerna att sprängas. Därför avråder kronjäst på sin hemsida från att frysa in färsk jäst och istället köpa torrjäst om man vill ha längre hållbarhet.

jäst

Dock finns det gott om experimentella hemmabagare som har testat att frysa färsk jäst - och de rapporterar om att det visst funkar; i alla fall om jästen inte har legat så länge i frysen. Så summan av kardemumman är att du kan frysa jäst, åtminstone ett tag, men att det inte är att rekommendera för bästa bakresultat.

Kan man frysa deg?

Ifall färsk jäst nu helst inte bör frysas kan du istället prova att frysa deg som redan har jäst, t.ex. kanelbullar som är utbakade och färdigrullade, men ogräddade. Perfekt att slänga in i ugnen och grädda efter behov. Eftersom bullarna redan har fått jäsa så klarar de sig bättre i frysen. Samma regel gäller dock att degen inte får ligga allt för många månader i frysen - då riskerar du att få något platta bullar.

Kanelbullar

Du kan också frysa jäst deg utan att baka ut den först. Då gäller det bara att ta ut degen från frysen kvällen före den ska gräddas. En långsam tining över natten ger nämligen jästen chansen att få degen att resa sig igen. Du hittar en bra guide på hur du fryser och tinar jäst deg här.

Frys gräddad, jäst deg för omgräddning

Viss deg som t.ex. pizzabottnar, kan med fördel frysas in direkt efter gräddning. Degen klarar nämligen utmärkt att gräddas två gånger, så när det är matdags tar du bara fram de färdiggräddade bottnarna från frysen, lägger på önskad pizzafyllning och sedan in i ugnen för att smälta osten. Du kan såklart också frysa in pizzabottnarna som outbakade (men färdigjästa) degbullar, men då måste du ta fram och tina dem i god tid innan du kavlar ut bottnarna. Med färdiggräddade bottnar sparar du tid, vilket kan vara guld värt ifall man har ett gäng hungriga barn därhemma.

Blog3

Kan man frysa kakdeg?

Deg som inte innehåller jäst kan förvaras lång tid i frysen. Smördeg, mördeg, cookiedeg och liknande kakdeg funkar alldeles utmärkt att frysa och ta fram för gräddning efter behov. Ett smart knep är att frysa kakdegen som en rulle för att enkelt kunna skära upp önskat antal skivor och grädda direkt. Rulla ut degen till en lång korv och linda plastfolie omkring, lägg sedan rullen direkt i frysen. Rullen tar inte så mycket plats och du slipper styckfrysa varje kaka för sig. Det kan dock slita på dina knivar att skära i frysen kakdeg så använd en kniv du inte är jätterädd om för att skära upp skivorna.

Blog4

Källor

Dessert

Favoriter

Stäng