Den 4 oktober firar vi Kanelbullens dag. Denna lite mysiga bemärkelsedag är relativt ny i vår kalender, men blir allt mer populär. För många är kanelbullar nog det mest typiskt svenska bakverk de kan tänka sig. Men när blev kanelbullen egentligen en symbol för den svenska fikakulturen? Och vilka kanelbulletrender är heta just nu? Häng med när vi nördar ner oss i ett älskat bakverk.
En kryddig historia
Kanelbullens dag den 4 oktober instiftades av Hembakningsrådet 1999. Anledningen var att man vill uppmärksamma och värna om den svenska traditionen att bjuda hem på kaffe med egenbakat fikabröd. Kanelbullen valdes som symbol och sedan dess har den tagit världen med storm.
Trots att många förknippar kanelbullar som något typiskt svenskt har själva bakverket faktiskt inte funnits så länge. Man har länge bakat vetelängder, men idéen att rulla ihop degen och klippa i små bitar uppfanns troligtvis någon gång på 20-talet. Det var dock först under efterkrigstiden som kanelbullen blev riktigt populär. Det hängde troligtvis samman med att ransoneringen på viktiga ”kanelbulle-ingredienser” som socker och smör upphävdes.
Trots sin knappa ålder har kanelbullen nästan uppnått ikonstatus och förvandlas till en ambassadör för den svenska fikatraditionen världen över.
Den svenska fikatraditionen
Ordet fika är från början slang för kafferast. Fika betydde alltså från början helt enkelt att dricka kaffe. Någon gång i historien har man kastat om stavelserna i ordet: kaffe (uttalat kaffi eller kaffä) blev till fäka eller fika.
Vem som ligger bakom denna finurliga omskrivning är omdiskuterat. Man har nämnt både Dalarna och Stockholm som ursprung. I Malung i Dalarna talade skinnberedarna en egen jargong - det så kallade skinnarmålet - där man kastade om stavelser i ord som uttalades enligt Malungsdialekten. Samma fenomen hittades också hos sotarna i Stockholm som talade sotarnas egen jargong knoparmoj.
Kanelbullar över världen
Traditionen att ta en fika har nu blivit otroligt trendigt långt utanför Sveriges gränser och i samma våg har även kanelbullen blivit en exotisk läckerhet. På svenska caféer i trendiga storstäder som New York och Paris går kanelbullarna åt som smör i solen. Även IKEA har gjort sin del i att sprida kanelbullen över världen.
Det är emellertid inte alltid så lätt att förklara för turister vad fika egentligen är. I P4 Sörmlands program Mat med Malin berättas det om ett par turister som frågat efter en restaurang där man kunde testa att äta svenskt fika.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=oRIeytEXGhQ
Nu blir det andra bullar
Om man nu skulle ha tröttnat på den klassiska varianten finns det massor av roliga, spännande, knasiga och exotiska recept på kanelbullar. Här kommer lite spännande förslag:
- Kanelbullar på endast 10 minuter!
- Kanelbullar med äppelsmak
- Raw food kanelbullar
- LCHF kanelbullar
- Kanelbulleglass
- Friterade kanelbullar
- Korsning mellan wienerbröd och kanelbulle – danska kanelsnegle