Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Kapselmaskin eller espressomaskin – vilken typ av kaffemaskin ska jag välja?

Är du på jakt efter en kaffemaskin men är inte helt säker på om du vill ha en som använder hela bönor eller kapslar? Även om George Clooney får kapselmaskinen att framstå som otroligt läcker så är det faktiskt inte helt lätt att veta vad som är rätt för en själv. Häng med när vi går igenom för- och nackdelar med båda typerna.

Kapselmaskiner

Snabbt och enkelt…

Kapselmaskinen tog marknaden med storm när det lanserades och det finns en god grund till det. Du får en bra smakupplevelse samtidigt som det är enkelt och snabbt att brygga en kopp. Därför är kapselmaskinen en stor hjälp i vardagen när du kanske inte har tid att lägga halva morgonen på att göra kaffe.

LÄS OCKSÅ: Så brygger du den perfekta koppen kaffe

En annan fördel med kapselmaskinen är att den kräver mycket litet underhåll och rengöring. Dessutom finns det många modeller till budgetvänliga priser.

… men dyrare i slutändan

Den stora nackdelen är priset på kaffekapslarna. När man räknar samman alla utgifter blir det rätt mycket pengar i slutändan. Enligt det danska konsumentrådet lägger en genomsnittlig skandinavisk konsument omkring 1000 kr om året på kaffe om man dricker vanligt bryggkaffe.

Om man däremot dricker kapselkaffe stiger summan till mellan 3000 och 6000 om året beroende på hur dyra kapslarna är. Om vi räknar med att en kapselmaskin håller i minst fyra år blir det totalt en utgift på 12 000 – 24 000 kr.

Även om kapselkaffe ofta är av bra kvalitet är kaffet aldrig riktigt färskt eftersom du inte själv maler bönorna. Du kan heller inte finjustera smaken eftersom kapslarna alltid innehåller en standardmängd kaffe.

Espressomaskin

Espressomaskiner

Ger dig den bästa smakupplevelsen…

Det är inget tvivel om att espressomaskinerna slår alla andra när det kommer till smaken. Här får du full frihet att välja dina egna kaffebönor och finjustera smakintensiteten. Dessutom kommer espressomaskiner ofta med en mängd olika specialfunktioner, vilket kan vara en fördel.

Även själva kaffet är ofta billigare än kapselkaffe och du får större möjlighet att själv välja kaffebönor. Ett tips är att handla kaffebönor över nätet hos en kaffespecialist. Du får både ett mer spännande urval och bättre pris.

… men de kräver en hel del arbete

Nackdelen med espressomaskiner är att de kräver lite mer arbete för att du ska kunna njuta av en kopp. Detta gäller särskilt om du väljer en semiautomatisk espressomaskin där du själv ska mala bönorna före bryggning. Dessutom innebär en espressomaskin en del rengöringsarbete och de är generellt sett dyrare än kapselmaskinerna.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt avkalkar du din vattenkokare eller kaffebryggare

För att en espressomaskin verkligen ska komma till sig rätt måste du överväga hur ofta du kommer att använda den. För även om det låter lockande med egenbryggt kaffe av bästa kvalitet, är det inte säkert att du kommer att stå och göra en espresso varje morgon innan du går till jobbet. Om du värderar enkelheten och bekvämligheten kan en espressomaskin lätt bli ett onödigt dyrt inköp som du sällan använder.

Så för att uppsummera kommer här en snabb överblick över fördelar och nackdelar.

Typ Fördelar Nackdelar
Kapselmaskin Snabbt och enkelt
Nästan ingen rengöring
Billigare i inköp
Dyra kapslar
Aldrig 100 % färskt kaffe
Ingen möjlighet att finjustera smaken
Espressomaskin Bästa smakupplevelsen
Fritt att välja egna kaffebönor
Specialfunktion
Kräver mer rengöring
Mer manuellt arbete
Dyrare i inköp

Fler kaffetips

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng