Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Keramiska knivar vs stålknivar – vad är egentligen bäst?

En vanligt återkommande fråga är skillnaden mellan keramiska knivar och stålknivar. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Häng med när vi ställer upp dem på en knivig duell.

keramisk kniv skär rädisor

Vassa eggar underlättar matlagningen

De flesta vet nog att det är viktigt med en vass kniv för att inte riskera att man slinter och skär sig. Men visste du att en vass kniv också förbättrar smaken på maten? Om man t.ex. skär upp en stek med en slö kniv skadas köttfibrerna och mer köttsaft rinner ut. Köttet blir alltså torrare och tråkigare bara på grund av att snittytorna skurits med en slö kniv.

Stål – flexibelt och lätt att underhålla

Stål är nog det vanligaste materialet för köksknivar. De finns i massor av olika modeller, vilket gör det enkelt att välja en som passar perfekt i din hand.

Stålknivar är tåliga och kan enkelt slipas upp. Även knivar som blivit riktigt illa åtgångna kan bli bra igen med den rätta behandlingen. Däremot håller de skärpan kortare tid än keramiska knivar. Du bör absolut undvika att diska en stålkniv i diskmaskin – det är nämligen det säkraste receptet på att snabbt ödelägga en vass egg.

stålknivar på skärbräda

Hårdare än stål – keramik

Keramiska knivar är hårdare än stålknivar och har därför en längre livslängd. De görs av en speciell sand, vilket ger eggen mikroskopiska tänder som sågar sig igenom råvarorna. Därför upplevs de ofta som vassare än stålknivar.

Tänderna är dock så pyttesmå att man inte kan märka dem; tvärtom upplever man att keramiska knivar har en glattare yta, vilket också gör att råvarorna inte sugs fast på eggen när man skär.

Do’s and Don’ts med keramiska knivar

Keramiska knivar reagerar inte tillsammans med syra och kan därför med fördel användas till frukt och grönt. Dessa råvaror innehåller ofta syror som frigörs när man skär i dem. Syran kan förstöra bladet på en stålkniv, medan keramiska knivar förblir opåverkade. Dessutom kan råvarorna ibland reagera med en stålkniv och bli bruna och fula (snittytan oxideras). Det undviker du med en keramisk kniv.

En keramisk kniv kan faktiskt diskas i en diskmaskin. Materialet är så hårt att kniven inte bli slö.

Problemet med keramiska knivar är att de är sprödare än stålknivar och därmed lätt går sönder. Du får inte skära frysta råvaror med en keramisk kniv eftersom sylvassa flisor kan lossna och hamna i maten. En annan nackdel är att keramiska knivar är svårare att underhålla.

keramiska knivar

Keramiska knivar behöver också slipas!

Ett seglivat rykte är att keramiska knivar behåller skärpan för evigt. Sanningen är att en keramisk kniv ofta går sönder innan den behöver slipas eftersom de är så känsliga.

Det är också riktigt svårt att själv slipa en keramisk kniv. Även om du har ett slipverktyg i diamant, som t.ex. ett diamantbryne, är det nästintill omöjligt att få kniven vass om skäreggen väl försvunnit. När skärpan väl är förlorad är det bästa att få kniven slipad av ett proffs.

Knivar ställer krav på förvaring

För att knivarna ska hålla sig i ett bra skick är det viktigt att de förvaras på ett säkert sätt. Det bästa är att hänga upp dem på väggen på en magnetlist, alternativ köpa ett anpassat knivställ. Det är helt förbjudet att slänga ner knivarna i en kökslåda med andra köksverktyg. Det förstör inte bara skärpan på knivarna – det finns också en risk att skära sig när man rotar runt med handen i kökslådan.

Du hittar hela vårt utbud av köksknivar och tillbehör till knivsetet i Tretti-butiken.

LÄS OCKSÅ: Så slipar du knivarna på rätt sätt

Duell: keramisk kniv vs stålkniv

+/- Stålkniv Keramisk kniv
Fördelar Lättare att underhålla och slipa, tåliga och finns i många olika modeller Behöver väldigt lite underhåll, råvaror släpper lättare från kniven, kan maskindiskas
Nackdelar Måste handdiskas, behåller skärpan kortare tid Spröd och bryts lätt sönder, får ej användas till frysta råvaror, svårare att slipa om skäreggen

Favoriter

Stäng