Nu är det snart helg igen och fredagsmys och lördagsgodis är självklara inslag för de flesta av oss. Men varför inte prova något nytt? Köp 2 paket/burkar kikärter istället - baka dem i ugnen med olja och kryddor. Vi lovar - det är överraskande gott! Och sunt!
Rika på proteiner och fiber
Kikärter hör till baljväxter och innehåller därför förhållandevis mycket proteiner och kostfiber (7,5 och 6,2 g per 100 g) samt stärkelse, mineraler och vitaminer.Baljväxter innehåller faktiskt upp till dubbelt så mycket protein som ris och stärkelsen bryts långsamt ner i kroppen. Vilket betyder att det håller blodsockret stabilt och det mättar mycket längre.
I Indien är det helt normalt att köpa kikärt-snacks på gatan men i Sverige tänker vi nog mest på kikärter som något man använder i hummus, falafel eller i vegetariska grytor.
Men kan kikärter verkligen ersätta chips och salta pinnar?
Vi var själva lite skeptiska, men vi har provat det och svaret är: Ja, absolut! Kikärtorna blir inte lika spröda som chips men de får en knasande konsistens som ger bra tuggmotstånd. Och mätthetskänslan du får av kikärter gör att du inte kan äta lika mycket av det goda.
Vi provade med receptet nedanför, men du kan absolut själv välja att exprimentera dig fram till din egen kryddblandning. Det enda du ska använda är kikärter, olja och kryddor. Så du kan själv välja hur du blandar det och hur spicy (eller inte spicy) du vill att de ska smaka.
Det ska du använda
2 burkar kikärter (ca. 400 g)
2 msk olja
Kryddblandning, t.ex. salt, peppar, paprika- och chilipulver
Ugn: 175 °C.
Tid: 40 min
Så enkelt är det
Häll ut kikärtorna i en sil. Skölj dem grundligt och låt dem rinna av och lägg dem sedan på lite kökspapper och låt vattnet rinna av. Blanda ihop din kryddblandning med oljan, antingen i en skål eller i en fryspåse och häll i kikärterna. Blanda noga och häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Du kan naturligtvis också använda ett eldfast fat men använda bakplåtspapper oavsett.
...och så skjuts in i ugnen
Efter 20 minuter är det en bra idé att skaka dem i fatet/plåten eller använda en sked att vända dem med så de blir jämnt bakade.
Efter ytterligare 20 minuter (totalt 40 minuter) häller du bara ut kikärtorna på en tallrik med lite kökspapper på. Pappret suger upp resten av oljan och det är nu bara att servera kikärterna.
Förslag till kryddblandningar
- Den franskinspirerade med vitlök och citronskal
- Den indiskinspirerade med Garam Masala
- Den italienska med oregano, salt och peppar och riven parmesan (som du dock först blandar i när kikärterna är färdiga.)
Fler välsmakande och lätta recept
- Gör ditt eget recept på grön juice och få en energi boost!
- Varför inte sätta guldkant på helgfrukosten med kalljästa frallor...Mums!