Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Köksfläkt med intern eller extern motor - vad är skillnaden?

Är det dags för ny köksfläkt? Det är flera saker du ska ta ställning till - design, effekt, kapacitet och så är det det här med intern eller extern motor... Vad är skillnaden och är det ena bättre än det andra? Vi ger dig en snabblektion. Häng med!

Intern eller extern motor – vad är skillnaden?

Den största skillnaden är ganska uppenbar: har köksfläkten en intern motor är den inbyggd i själva fläkten. Har den en extern motor ska själva motorn installeras någon annanstans än i köksfläkten, t.ex. på vinden eller i en yttervägg.

Därutöver har den fläkt du väljer betydelse för ljudnivån och hur effektivt den kan suga ut luften.   

Har du ventilation i fastigheten eller inte? 

Vilken köksfläkt du väljer bestäms därför först och främst av vilka förutsättningar du har för installation i fastigheten. För att kunna ha en fläkt med en extern motor måste du ha ventilation i fastigheten. Har du ingen ventilation kan du endast välja en fläkt med intern motor och med kolfilter.

Ljudnivån vid intern och extern motor

När det kommer till ljudnivån vinner den externa motorn. Det i sig är ju inte så överraskande eftersom en extern motor installeras utanför köket. Enligt Miele.se begränsas motorljudet mest möjligt om motorn placeras minst 5 meter från själva köksfläkten.

Det betyder dock inte att du behöver frukta ett brummande inferno av ljud om du väljer en köksfläkt med intern motor. De flesta köksfläktar som säljs har just en intern motor och de flesta modeller har en ljudnivå som de flesta av oss skulle kalla "normal". Och är ljudnivån viktig för dig så finns det också modeller med intern motor som är extra ljudsvaga. 

Luft i rörelse låter...

All luft som är i rörelse ger ljud ifrån sig. Precis som du kan höra vinden när det blåser ute så blir ljudet högre ju mer motstånd luften möter. Det betyder också att ju rakare din ventilationskanal är, ju större ventilationsrör som är installerade och ju mindre böjar kanalen har  - desto mindre ljud skapas. 

ljudnivå

Kolfilterfläkt med intern motor

En kolfilterfläkt kan installeras var som helst och i vilken bostad som helst och är därför den absolut enklaste köksfläkten att ansluta. 

Hur effektiv är en köksfläkt med intern- respektive extern motor?

En extern motor är oftare kraftigare än en köksfläkt med intern motor - det är också orsaken till att den ska monteras utanför köksfläkten då motorn helt enkelt är för stor. Det betyder så klart i förlängningen att en köksfläkt med extern motor också generellt sett är mer effektiv och har en bättre uppsugningsförmåga. 

Vad med installation av de två?

En kolfilterfläkt kan installeras var som helst och i vilken bostad som helst och är därför den absolut enklaste köksfläkten att installera då den inte ens behöver anslutas till en ventilationskanal.

När det kommer till själva installationen är en köksfläkt med intern motor utan tvekan den allra lättaste att installera eftersom allt är samlat i ett. Har du däremot en fläkt med extern motor kräver det att själva köksfläkten monteras i köket, medan motorn ska monteras utanför, t.ex. på taket eller på vinden. Av naturliga orsaker betyder det lite mer arbete och hantverksanlag.

installation av köksfläkt

Så vad ska jag välja?

Har du behov för en en köksfläkt med extra stor kapacitet samtidigt som du vill ha en så ljudlös motor som möjligt ska du välja en köksfläkt med en extern motor. Du ska bara vara säker på att din fastighet har de rätta förutsättningarna för installation av en extern modell. Det beror bl.a. på byggnadskonstruktionen och ventilationstypen.

Letar du efter en köksfläkt som är enkel att montera är en fläkt med intern motor rätt för dig. Ofta kan du dessutom köpa kolfilter till den och använda den till recirkulation.

Det betyder att du inte ens behöver ha en ventilationskanal att ansluta den till. Dessutom finns det modeller på marknaden som har en relativt låg ljudnivå om du är villig att lägga lite extra på priset. 

Bäst i test köksfläktar

Om du fortfarande känner dig lite osäker inför ditt val av köksfläkt kan du alltid titta efter stämpeln "Bäst i test" och "Bra köp". Dessa indikerar nämligen en köksfläkt av hög kvalitet. Hos Tretti hittar du framförallt köksfläktar testade av Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk. För att du enkelt ska få en översikt över testvinnarna har vi lagt in våra bäst i test köksfläktar på en helt egen sida i Tretti-shoppen.

Undersök reglerna för din typ av bostad

Bor du i lägenhet ska du alltid kontakta din bostadsförening eller hyresförening för att se vilka regler som gäller: om du ska koppla din fläkt till den gemensamma ventilationen eller köpa en kolfilterfläkt. Och bor du i ett hus ska du alltid kontakta din kommun inför ett köksfläktsbyte - i alla fall om du ska byta fläkttyp.  

Vill du ha fler tips till produkter eller inomhusklimat? 

Värt att veta

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng