Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: hitta den bästa slow cookern för dig

Trenden med att laga mat i en slow cooker har fullkomligt exploderat på senare tid. Och visst låter det fantastiskt att kunna ladda slow cookern om morgonen, lämna den att sköta sig själv medan du är på jobbet och sedan är middagen färdiglagad när du kommer hem. En slow cooker kan verkligen vara en stor hjälp i en stressad vardag, men det gäller att du hittar rätt modell för dina behov. Om du är osäker på var du ska börja kan den här köpguiden hjälpa dig en bit på vägen mot den perfekta slow cookern.

Så funkar en slow cooker

En slow cooker är en elektronisk apparat med en löstagbar gryta. Du lägger i maten och tillsätter vätska så att det precis täcker maten. Sedan värmer maskinen sakta upp maten så att den till slut kommer upp i 100 °C. Den långsamma tillagningen är perfekt för att få kött riktigt mört, även styckbitar som inte är särskilt möra från början. Det funkar också bra för att göra grytor med rotfrukter som annars kan ta lång tid att mjuka.

Storlek

Hur stor slow cooker du behöver beror framförallt på hur många ni är i hushållet. Kapaciteten för grytan mäts i liter, men tänk på att det angivna literantalet gäller för när grytan är helt full – vilket aldrig sker i verkligheten. Tillverkarna avråder från att fylla mer än ¾ av grytan för att förhindra att maten kokar över.

I den här tabellen kan du få ett hum om vilket kapacitet som skulle kunna passa dig.

Storlek Antal liter Antal personer
Liten 2 – 3,5 1 – 2
Mellan 3,5 – 5 3 – 4
Stor 5 – 6,5 5 eller fler

Störst är inte alltid bäst utan det beror lite på dina matlagningsvanor. Även slow cookers i minde storlekar klarar ofta ett kilo kött och kan funka om du vill laga köttet för sig och koka potatisen eller riset i en vanlig kastrull när du kommer hem.

Utformning av slow cookern

De flesta slow cookers är ovala eller runda. En oval form är bra om du vill laga köttbitar med ben eller en hel kyckling, eftersom det oftast är lättare att passa in dessa bitar i en oval form. Om du framförallt vill laga grytor och stuvningar så funkar en rund bra. Formen är också viktig för förvaringen – en stor oval form kan vara svårare att stuva undan i ett köksskåp än i en mindre rund variant.

En smart sak är om slow cookern har ett genomskinligt lock i glas eller plast. Det gör det lättare att kontrollera tillagningen utan att behöva lyfta på locket och släppa ut värme. Varje gång du lyfter på locket förlängs nämligen tillagningstiden.

Förvaring och hantering

Den löstagbara grytan är oftast av keramik men det finns också modeller med grytor i metall eller aluminium, ibland täckta med en nonstick-beläggning. Vissa metallgrytor kan användas på spisen eller i ugnen om du t.ex. vill bryna köttet eller löken innan du startar långkoket. Fördelen med keramik är istället att det håller värmen riktigt bra, men nackdelen är att materialet är ganska tungt. Det är viktigt att tänka på om du ska lyfta och ställa undan slow cookern efter varje användning.

När du använder slow cookern måste du också tänka på att maskinen behöver ha fritt omkring sig eftersom ytterhöljet och bänken den står på blir ganska varma under användning.

Hur lätt är slow cookern att rengöra?

Efter att maten är klar återstår ofta den tråkiga uppgiften att diska slow cookern. Några modeller har grytor och lock som kan diskas i diskmaskinen. Läs ordentligt i produkttexten för att veta vad som gäller. Var särskilt försiktig när du hanterar en keramikgryta. Keramik är nämligen lite känsligt och kan lätt spricka om det hanteras ovarsamt.

Timerfunktion

En smidig funktion är en inbyggd timer som låter dig ställa in hur lång koktid du önskar. De flesta recept har en normal tillagningstid på ca 4 – 8 timmar, vilket kan vara lite svårt att hinna med om du vill starta slow cookern på morgonen och maten först ska vara färdig när du kommer hem efter jobbet. Då är det smidigt att kunna ställa in en längre tillagningstid. Vissa modeller erbjuder upp till 24 timmars tillagningstid, ofta uppdelat i 30 minuters intervaller.

När timern är klar och maten färdiglagad slår slow cookern automatiskt över till en varmhållningsfunktion. Det gör att maten håller sig varm utan att köttet och grönsaker blir överkokta.

Manuell modell är ofta billigare men kräver mer övervakning

Det finns också billigare slow cookers där du manuellt ska starta och stänga av maskinen själv. Då väljer du istället bara mellan 2 eller 3 olika värmelägen. Ju lägre värmeläge, desto längre tid tar det att tillaga maten.

I tabellen kan du se ungefär hur lång tillagningstid du kan förvänta dig för de olika värmelägena:

Normal tillagningstid för maträtten Tillagningstid på hög värme Tillagningstid på låg värme
15 – 30 min 1 – 2 timmar 4 – 6 timmar
30 min – 1 timme 2 – 3 timmar 5 – 7 timmar
1 – 2 timmar 3 – 4 timmar 6 – 8 timmar
2 – 4 timmar 4 – 6 timmar 8 – 12 timmar

Även manuella slow cookers kan ha ett varmhållningsläge, men du behöver själv byta över till det. Så trots att en slow cooker är designad för att sköta sig själv bör du hålla lite mer uppsyn över en manuell variant.

Särskilda program

Några få slow cookers har förprogrammerade inställningar för t.ex. soppa som gör det smidigare att ställa in slow cookern rätt. Upp till dig om du tror att du har behov för den extra hjälpen eller inte.

Få tips på recept

Många tvekar att köpa en slow cooker eftersom man inte riktigt vet vad man ska laga i den – eller hur man ska laga maten. Men till många slow cookers medföljer det ofta en receptbok som hjälper dig att komma igång. Dessutom finns det massor av recept att tillgå på internet och ofta på tillverkarnas egna hemsidor också. Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränser för att vad du kan laga i din slow cooker.

David från Tretti

Favoriter

Stäng