Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: så hittar du den perfekta torktumlaren

När du ska ha en ny torktumlare är det flera saker du ska tänka på. Hur många kg i kapacitet måste den ha? Hur energisnål modell vill du ha? Hur många funktioner behöver du? Och inte minst, hur dyr får den vara? Vi går igenom steg för steg vilka saker du behöver överväga för att hitta den perfekta torktumlaren.

Guidens innehåll

 • Tänk långsiktigt – billigt kan bli dyrt
 • Två typer: kondens vs. frånluft
 • Energiklass
 • Hur stor kapacitet är stor nog?
 • Vilka smarta funktioner passar dig?
 • Glöm inte tvättmaskinen
 • Hjälp! Vilket märke ska jag välja?
 • Bäst i test – vilka torktumlare är testvinnare?

Tänk långsiktigt – billigt kan bli dyrt

Många tittar först och främst på priset när det är dags för att hitta en ny torktumlare, men det är viktigt att komma ihåg att en billig torktumlare kan visa sig bli dyr i det längre loppet. Att köpa en billig torktumlare kan liknas vid att köpa en billig bil. Det lägre priset innebär oftast en svagare motor och efter några års körande behöver den ofta komma på sjukbesök hos mekanikern.

En billig torktumlare är oftast inte heller särskilt energisnål. Om man räknar med elkostnaden kan en modell som är billig i inköp visa sig bli dyrare än en annan, energisnål modell.

Två typer: kondens vs. frånluft

Har du koll på fördelarna och nackdelarna mellan de två olika typerna av torktumlare?

Kondenstorktumlare – lätt att installera men ger ifrån sig fukt

En kondenstorktumlare recirkulerar luften så att du inte behöver tänka på att den ska kopplas in till en frånluftskanal. Därmed kan du installera den i princip var du vill. Tänk bara på att den avger en del fukt till omgivningen. Se därför till att ha god ventilation i det rum där du vill ställa in torktumlaren.

LÄS OCKSÅ: Återanvänd vattnet från kondenstumlaren

En kondenstorktumlare fungerar på så sätt att den samlar upp ångan från kläderna som bildas när tvätten torkas. Ångan kondenseras till vatten och landar i särskild behållare som ska tömmas med jämna mellanrum. Vissa modeller har dock möjlighet att koppla in en avloppsslang som leder bort vattnet direkt. Så slipper du att tömma behållaren manuellt. Du hittar vårt utbud av kondenstorktumlare här.

Frånluftstumlare – torkar mer effektivt men förbrukar mer energi

Frånluftstumlaren håller sakta men säkert på att bli mindre och mindre vanlig på marknaden idag. Anledningen är att den kräver en frånluftskanal som leder bort den fuktiga luften ut i det fria. Eftersom värmen leds ut utomhus blir det ett konstant värmetapp, vilket bidrar till att tumlaren förbrukar mer energi.

Den vanligaste anledningen till att välja en frånluftstumlare är att man har haft en sedan tidigare. Det kan nämligen både vara dyrt och krångligt att täppa till gamla frånluftskanaler med hål i yttermuren. En annan anledning är man behöver en torktumlare som inte ger ifrån sig fukt, t.ex. om den ska stå i ett litet rum. Dessutom torkar frånluftstumlaren lite mer effektivt än kondenstumlaren. Ta en titt på våra frånluftstumlare här.

Typ Fördelar Nackdelar
Kondenstorktumlare Energivänlig och lätt att installera
Kondensvattnet kan återvändas
Stort utbud av modeller
Avger fukt till omgivning
Behållaren för kondensvattnet ska tömmas regelbundet
Torkar något mindre effektivt
Frånluftstumlare Torkar tvätten mer effektivt
Fukten leds ut ur rummet
Kan utan problem installeras i mindre utrymmen
Förbrukar mer energi
Kräver en frånluftskanal
Färre modeller att välja mellan

Energiklass

När du köper en torktumlare är det alltid en bra idé att slänga ett öga på energiklassen. Energiklassen är en europeisk skala som går från A-D där A är mest energisnålt. A-klassen är dessutom indelad i fyra underklasser: A, A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto bättre.

energimärkningen av tvättmaskiner

Skillnaden märks på elräkningen

En torktumlare i en bra energiklass kostar som regel mera. Men det är pengar som du kan tjäna på en lägre elräkning. T.ex. kan skillnaden i energiförbrukning vara upp till 50 % lägre genom att välja en torktumlare i energiklass A++ istället för en i energiklass B.

Hur stor kapacitet är stor nog?

Kapaciteten spelar en stor roll, speciellt om du har ett stort hushåll med många familjemedlemmar. Det är nämligen viktigt att inte överfylla torktumlaren. En överfull tumlare förbrukar mer energi och kläder blir dessutom mer skrynkliga.

Blog4

Standardrekommendationen – samma kapacitet som tvättmaskinen

Det lättaste är att välja en kapacitet som matchar den tvättmaskin som torktumlaren ska paras ihop med. På så vis kan du enkelt bara flytta över hela tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren. I tabellen nedan kan du se ungefär vilken kapacitet som borde passa dit hushåll.

Antal personer i hushållet Kapacitet
1 – 2 pers 3,5 – 5 kg
3 pers 6 – 7 kg
4 – 5 pers 8 – 9 kg
Fler än 5 pers 10 – 12 kg

Tänk på att små barn ofta producerar mer tvätt, så om du har småbarn i huset kan det vara bra att välja en modell med lite extra kapacitet. Så slipper du att tvätta och torka stup i kvarten.

Vilka smarta funktioner passar dig?

Det finns en uppsjö att torktumlare med massor av smarta funktioner som kan hjälpa dig i vardagen. I virrvarret av specifikationer kan det dock vara svårt att värdera vilka funktioner som du egentligen har behov för. Här är en översikt så att du lättare kan värdera vilken eller vilka funktioner som kara lite extra till nytta för dig.

Ångfunktion – slätar ut veck och skrynklor

Ångfunktionen är antiskynklingsfunktion som gör att kläderna kan bli liggande en längre stund i torktumlaren utan att förvandlas till rynkiga russin. Ångfunktionen kan kombineras med alla torktumlarens övriga torkningsprogram.

Reverserande trumgång – effektivare tumling

Reverserande trumgång innebär att trumman växlar mellan att snurra medurs och moturs. På så sätt lossnar kläderna från trummans innerväggar och torkar snabbare. Dessutom slits de mindre och som grädde på moset förbrukar det hela mindre energi.

Ljus i trumman – hjälper dig hitta gömda, glömda strumpor

Med inbyggd ljus i trumman kan du lättare se om du har fått med all tvätt eller om någon strumpa gömmer sig kvar i ett hörn. Glödlampan inne i trumman tänds när du öppnar luckan efter avslutat program och kan vara till stor hjälp om du har torktumlaren stående i ett rum med dålig belysning, t.ex. i en källare.

Fuzzy logic – håller torkningstemperaturen stabil

Fuzzy Logic är en särksild funktion som mäter fuktigheten i utblåsningsluften med hjälp av en sensor i trumman. Funktionen ser till att hålla torkningstemperaturen stabil med en precision på +/- 1 grad.

LÄS OCKSÅ: Vilka textilier ska du hålla borta från torktumlaren?

Sensorstyrning

En torktumlare med sensorstyrning stannar automatiskt när kläderna har uppnått den önskade torrhetsgraden. Med den här smarta funktionen undgår du att torka kläderna för länge, vilket sliter på dem. Dessutom använder du inte mer ström än absolut nödvändigt.

Timerfunktion

Om tvätten ligger kvar i torktumlaren en längre stund efter torkning ökar risken för att den blir skrynklig. Detta kan du avhjälpa med en timerfunktion, även kallad uppskjuten start.

Med timerfunktionen kan du ställa i exakt när maskinen ska startas, t.ex. ca en timme före du kommer hem från jobbet. På sätt är tvätten torr och klar att tas ut när det passar ditt schema.

Stativ till skor och ömtåliga textilier

Några torktumlarmodeller har stativ som du kan använda till att torka skor eller ömtåliga material som ull. Stativet måste oftast köpas till som tillbehör.

Blog5

LÄS OCKSÅ: 5 tips på hur du tvättar ull på rätt sätt

I praktiken fungerar ett stativ som en hylla i torktumlaren. Du förvandlar faktiskt din torktumlare till ett torkskåp i miniformat.

Värmepumpsteknologi

Flera kondenstumlare har en inbyggd värmepump som återanvänder den varma och fuktiga luften till att torka kläderna. Maskiner med värmepumpteknologi förbrukar därför mindre energi och det är som regel bland dessa typer av maskiner som du hittar de bästa energiklasserna.

Glöm inte tvättmaskinen

Om du är på jakt efter en torktumlare har du med stor sannolikhet redan en tvättmaskin stående där hemma eller så är du på jakt efter en ny. Därmed kan det vara en god idé att tänka över följande frågor: Ska tvättmaskinen och torktumlaren stå bredvid varandra eller ska de monteras i en tvättpelare? Och är de lika stora?

Om de ska stå bredvid varandra…

Om du vill installera torktumlaren bredvid tvättmaskinen är det bra att tänka på att luckorna öppnas från varandra åt varsitt håll. På så vis kan du enkelt skyffla över tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren utan att manövrera runt luckorna.

Blog6

Det låter kanske som en bagatell, men eftersom vi måste tvätta hela livet så kan det bli ett irritationsmoment på längre sikt.

Om de ska monteras i tvättpelare…

Det fyller mycket att ha tvättmaskinen och torktumlaren bredvid varandra. Om du har ont om plats kan ett alternativ vara att installera dem i tvättpelare istället.

En tvättpelare är när torktumlaren placeras ovanpå tvättmaskinen med en särskild ram eller på gummitassar. Torktumlaren står alltid överst, så tvättmaskinen måste vara stor nog för att torktumlaren ska stå stabilt. Installationsramen eller gummifötterna kan oftast köpas till som tillbehör.

Hjälp! Vilket märke ska jag välja?

När du har kommit så långt att du har valt vilken typ av torktumlare du vill, vilken energiklass den ska ha och vilka funktioner som behövs, ja då är det dags för att välja varumärket.

Blog7

För att ge dig en snabb överblick har vi delat in tillverkarna i tre kategorier. Tänk dock på att många tillverkare tillverkar modeller i alla priskategorier.

Avancerat

De mest avancerade modellerna ligger generellt sett högre i prisklass men erbjuder ett större utbud av specialfunktioner och smart teknologi. Dessutom är många av modellerna riktigt energisnåla. I den här kategorin hittar du varumärken som AEG, Miele, Siemens och ASKO.

Lagom

I mellanklassen hittar du tillverkare som t.ex. Gorenje, Bosch, Electrolux, LG och Samsung. Här får du de vanligaste funktionerna och det finns modeller så både är energisnåla och plånboksvänliga.

Prisvärt

Om du kan klara dig utan funktioner och mest vill ha något enkelt så är det hos tillverkare som Whirlpool, Candy, Indesit, Zanussi och Scandomestic som du ska leta.

Bäst i test – vilka torktumlare är testvinnare?

Om du har svårt att välja kan bäst i test-stämpel vara ett bra rättesnöre. Det visar nämligen att torktumlaren har klarat sig genom flera olika test, bl.a. för energiförbrukning, användarvänlighet, tidsförbrukning, program, torkningsförmåga och ljudnivå.

Vi har samlat alla bäst i test torktumlare på en särskild sida för att ge dig en bra överblick. Tänk dock på att torktumlaren främst ska passa dig och dina vardagsrutiner – den måste inte nödvändigtvis vara en testvinnare.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng