Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: så hittar du rätt dammsugare till dina behov

När du ska köpa en ny dammsugare är det bra att ha vissa grundläggande saker klara för sig redan innan du börjar titta på olika modeller. I den här guiden går vi igenom de viktigaste sakerna att ha i bakhuvudet för att säkra att din nya dammsugare matchar perfekt till just dina behov.

Välj rätt typ av dammsugare

En grundläggande sak är att bestämma vilken typ av dammsugare du egentligen är ute efter. När det är dags att köpa en ny dammsugare tänker många automatisk på en standardvariant med slang, men det finns också andra typer att välja mellan såsom sladdlösa dammsugare, robotdammsugare, handdammsugare och grovdammsugare.

Vad som passar dig beror på hur dina städvanor ser ut och vad du ska använda dammsugaren till: huset, lägenheten, bilen, garaget, båten, etc. Alla typer har olika för- och nackdelar, som vi har listat här under.

Blog4 kopier

Vanlig dammsugare

En vanlig slangdammsugare har ofta fördelen av att vara mångsidig. Med hjälp av olika munstycken kan den rengöra allt från mattor till hårt golv, möbler, lister och hörn. De har dessutom ofta en stor kapacitet och kan svälja en hel del dammråttor åt gången.

Nackdelen är såklart att aktionsradien är begränsad eftersom dammsugaren är beroende av sladden når till ett eluttag. Dessutom gör sladden att dammsugaren blir något mer bökig att manövrera.

De flesta slangdammsugare använder dammsugarpåsar, vilket innebär att städningen blir mer hygienisk och allergivänlig eftersom du inte har någon direktkontakt med dammet. Det är också vanligare att hitta slangdammsugare med medföljande HEPA-filter, vilket minimerar mängden partiklar som läcker ut i utblåsluften. Mer om HEPA-filter hittar du längre ned i den här guiden.

En nackdel är dock att sugeffekten minskar något när dammsugarpåsen långsamt fylls på. För att hålla sugförmågan på topp behöver du alltså byta påse regelbundet.

Blog2

Sladdlös dammsugare

Den uppenbara fördelen med en sladdlös dammsugare är just att den är sladdlös. Inget mer krånglande med sladd och begränsad aktionsradie! De flesta sladdlösa dammsugare är byggda för att stå lättillgängliga i sin laddningsstation, vilket gör det enkelt att bara greppa dammsugaren och köra igång. Tänk dock på att dammsugaren blir en eltjuv när den står på konstant laddning i sin station, och skulle du köra slut på batteriet så krävs ofta en längre laddning, vanligtvis minst 60-90 minuter, innan du kan använda dammsugaren igen.

De flesta sladdlösa dammsugare är påslösa så att du slipper utgifter för dammsugarpåsar. Dammet samlas istället i en behållare som du tömmer för hand. Det gör det också lättare att hitta eventuella små föremål som kan ha dammsugits upp (örhängen, hårnålar, knappar, etc.).

En påslös dammsugare har också en oförändrad uppsugningsförmåga trots att dammbehållaren fylls på (i motsats till en dammsugare med påse). Emellertid har dammbehållaren ofta en mindre kapacitet än en dammsugarpåse och kräver att du tömmer den oftare. Dessutom är hanteringen av dammbehållaren mer ohygienisk och sämre för allergiker eftersom du kommer i direktkontakt med dammet.

Du kan läsa mer om för- och nackdelarna om dammsugare med eller utan påse här.

Blog1

Robotdammsugare

Efterfrågan på robotdammsugare har ökat rejält under åren för visst låter det som en dröm att slippa dammsuga själv! Nuförtiden finns det en del sofistikerade modeller som kan programmeras till att dammsuga efter ett tidsschema. Robotdammsugaren fastnar dock gärna i elsladdar och möbler, så för ett tillfredsställande resultat behöver du ofta tänka lite på hur du möblerar därhemma.

Robotdammsugaren är dock inte lika effektiv som en vanlig dammsugare. Detta eftersom den använder en annan teknik där rörliga sopborstar fångar upp dammet istället för ett vakuumsug. Roboten kan inte använda ett vakuumsug eftersom den skulle suga fast i golvet och inte röra sig ur fläcken.

Robotdammsugaren funkar därför bäst som ett komplement till en vanlig dammsugare. Den kan hjälpa dig att hålla städningen på en acceptabel nivå genom att regelbundet städa av golven, men när du ska grundstäda är det bättre med en manuell dammsugare.

En annan nackdel med robotdammsugaren är att dammbehållaren ofta har en liten kapacitet och behöver tömmas ofta. Tänk också på att robotdammsugaren kan bli en osynlig eltjuv om den står konstant inkopplad i sin laddningsstation.

Du hittar mer för- och nackdelar med robotdammsugare på Trettis blogg.

Blog4

Handdammsugare

Med sin lätta vikt och lilla omfång passar handdammsugaren bra till små eller trånga utrymmen såsom bilen eller båten. En handdammsugare kan också vara ett bra komplement till en större dammsugare och användas till att dammsuga möbler, köksskåp, i byrålådor eller ovanpå hatthyllan. Vissa handdammsugare är så kallade 2-i-1 dammsugare. Dessa kan kopplas på ett stativ och förvandlas till en sladdlös dammsugare.

Den största fördelen med en handdammsugare är också dess största nackdel, nämligen det lilla omfånget. I och med att handdammsugaren är så liten blir också motorn begränsad i sin storlek, vilket ofta ger en något mindre effektiv uppsugningsförmåga. Den lilla storleken gör också att kapaciteten på dammbehållaren är begränsad.

Grovdammsugare

En grovdammsugare har en rejäl kapacitet på flera liter och är betydligt tåligare än en vanlig dammsugare. Den klarar enkelt att suga upp fler typer av material såsom torkad lera, byggdamm eller träflisor. Vissa modeller klarar dessutom att suga upp vatten.

En grovdammsugare kan ofta kopplas direkt till olika elverktyg och fångar upp smutsen under tiden som du arbetar. Vissa modeller har också en blåsfunktion som kan användas för att blåsa ihop löv eller skräp.

Nackdelen med en grovdammsugare är att den ofta är klumpig och tung. Därmed passar den mindre bra för städning inomhus där det mest är damm och hårstrån som samlas på golvet. Om du däremot letar efter en dammsugare till källaren, verkstaden eller garaget passar en grovdammsugare mycket bättre än en vanlig dammsugare som ofta har svårt att klara av att städa ordentligt i grovutrymmen.

Blog3

Vilka golv har du hemma?

När du har beslutat vilken typ av dammsugare du vill ha är det dags att tänka på vilka golv du har hemma. Rengöringsförmågan på matta respektive hårt golv varierar nämligen oavsett vilken typ av dammsugare du väljer. Hur bra en viss modell är på olika typer av golv anges i specifikationerna. Tänk efter vilken typ av golv du har mest av därhemma och välj en modell som passar därefter.

Vikt och storlek

Storleken och vikten är också två viktiga parametrar att ta med i beräkningen; viktigare än man kan tro, speciellt om du behöver bära dammsugaren upp och ner för trappor eller har ont om utrymme till att stuva undan den.

Du kan också ha helt individuella behov som kräver en mer lättviktig modell: ond rygg, ömma handleder eller du kanske är lite äldre och lätt blir trött av att lyfta tungt. Läs i specifikationerna och välj en modell vars vikt passar till dina behov.

Manövering

En annan viktig sak att tänka på är hur lättmanövrerad dammsugaren är. Det kan handla om små saker som gör att dammsugningen blir mycket enklare. Är det t.ex. möjligt att lägga munstycket helt platt för att komma åt under soffor och sängar? Om ni flera som ska använda dammsugaren kan det vara bra med ett teleskoprör som är justerbart i höjd för att få en ergonomisk arbetsställning för var och en. För vanliga dammsugare med sladd behöver du också tänka på aktionsradien, dvs. hur långt sladden når innan du måste byta eluttag.

En annan fiffig detalj är ett inbyggt parkeringsläge som gör att du kan ställa ifrån dig munstycket vertikalt om du plötsligt behöver två händer för att flytta på en soffa eller stol. Med parkeringsläget slipper du lägga ned munstycket på golvet och sedan böja ryggen för att plocka upp det igen. Småsaker kan tyckas, men vilken skillnad det kan göra för användarupplevelsen.

Kapacitet

Kapaciteten är också bra att ta hänsyn till när du väljer dammsugarmodell. Ju större utrymme som ska dammsugas, desto större kapacitet behöver du naturligtvis.

Generellt skiljer sig kapaciteten något för påslösa dammsugare och dammsugare med påse:

Blog 6

Dammsugare med påse

Kapaciteten ligger vanligtvis på 3-5 liter. Ju större kapacitet, desto längre tid innan du behöver byta dammsugarpåse, men desto större (och tyngre) blir också dammsugaren.

Dammsugare utan påse

Modeller utan påse har ofta en mindre kapacitet, runt 1,5-3 liter. Du fyller alltså upp dammbehållaren snabbare, men å andra sidan är det enkelt att tömma behållaren. Om du ska dammsuga stora ytor med en påslös dammsugare kan det vara värt att välja en modell med en större kapacitet så att du slipper tömma behållaren flera gånger under användning.

Ljudnivå

En central detalj för många är ljudnivån. Ljudnivå för dammsugare anges i dB(A), dvs. decibel med A-filter. A-filter innebär att ljudnivån mäts såsom den uppfattas av ett mänskligt öra. Ett samtal i normal samtalston ligger på ungefär 60 dB(A). Ljudnivån ökar dock exponentiellt - en ökning med bara 10 dB(A) uppfattas normalt som en fördubbling av ljudnivån av människoörat.

De flesta dammsugare har en ljudnivå på runt 70-85 dB(A), alltså betydligt mer bullriga än en normal samtalston. Det finns dock särskilt ljudsvaga modeller på runt 55-65 dB(A), vilket kan passa ifall du är extra ljudkänslig eller kanske bor lite lyhört och vill undvika att grannen klagar på dammsugarljud om kvällarna.

Andra bra saker att tänka på

Förutom de grundläggande sakerna som vi har gått igenom här ovan kanske du vill att din nya dammsugare ska ha ytterligare några speciella detaljer för att matcha dina behov helt perfekt.

HEPA-filter

Förkortningen HEPA står för High Efficiency Particulate Air och är ett speciellt filter som fångar upp mikroskopiska partiklar i dammsugarens utblås. Med ett HEPA-filter kan du alltså vara säker på att luften som kommer tillbaka i rummet är fri från allergener. Om du är känslig mot damm eller allmänt allergisk kan det vara klokt att titta efter en dammsugare med ett medföljande HEPA-filter.

HEPA finns i 5 olika klasser: EPA 10, EPA 11, EPA 12, HEPA 13 och HEPA 14. Klassificeringen beror på filtreringsförmågan, dvs. hur många partiklar som dammsugaren fångar per liter luft. Endast de högsta klasserna HEPA 13 och 14 fångar de mest mikroskopiska partiklarna i luften såsom tobaksrök eller kvalsteravföring, vilket ofta ligger bakom dammallergi. Du kan läsa mer om HEPA-filter på Trettis blogg.

LED-ljus på munstycket

En fiffig detalj är LED-ljus på dammsugarmunstycket för belysning i mörka utrymmen, tex. under sängen eller soffan. Belysningen gör det mycket enklare att se om du har fångat alla dammråttor som gömmer sig längst in i de mörkaste hörnen.

Dammpåseindikator

För dammsugare med påse kan det vara smidigt med en dammpåseindikator som visar hur full påsen är. På så sätt kan du enkelt se till att byta innan påsen har blivit så full att sugeffekten på dammsugaren påverkas negativt.

Sugkontroll

Vissa dammsugare ger möjlighet att öka eller minska sugeffekten manuellt; t.ex. kan du öka sugeffekten om du dammsuger en tjock matta. Hög sugeffekt är ofta kopplad till en högre ljudnivå, så med en manuell sugkontroll kan du välja en lägre sugeffekt (och lägre ljudnivå) för dina trägolv och bara skruva upp effekten (och ljudnivån) för några enstaka mattor eller klinkergolv.

Medföljande munstycken

För att dammsugaren ska vara så mångsidig som möjligt är det också bra att titta på vilka munstycken som följer med. Behöver du t.ex. ett munstycke som är särskilt bra på att fånga upp djurhår? Eller ett fogmunstycke till att komma åt mellan springorna i elementen? Läs i specifikationerna och tänk efter vad just ditt hem behöver. Mer information om olika dammsugarmunstycken hittar du här.

Fråga en expert om råd

Hoppas den här guiden har gett dig lite kött på benen till det kommande inköpet. Om du fortfarande är osäker så tveka inte att ringa till Trettis vitvaruexperter på 0771 - 31 30 31 eller kontakta oss här. De kan vägleda dig i dammsugardjungeln och hjälpa dig sortera fram några modeller som verkligen passar till just ditt hushålls behov. Lycka till i jakten på dammråttorna!

Favoriter

Stäng