Ska du byta ut den gamla spisen? Eller är det ett helt nytt kök som ska inredas? I vilket fall så är det viktigt att du väljer en ugn och häll som matchar dina vardagsbehov. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi gjort en guide som visar dig vägen till vilka modeller som passar perfekt för just dig.
Guiden innehåller:
- Föredrar du att köpa häll och ugn separat eller kombinerat i en spis?
- Vilken typ av häll och ugn passar bäst dina behov?
- Tänk på miljön och plånboken med en bra energiklass
- Vad är rätt ugnsstorlek för dig?
- Hur många kokzoner behöver du?
- Kom ihåg att eluttaget ska passa
- Specifikt för fristående hällar – planlimmad eller infälld installation?
- Ska ugnen ha en självrengöringsfunktion?
- Smarta specialfunktioner
- Vilken tillverkare ska du välja?
- Bäst i test ugnar, spisar och spishällar
Föredrar du att köpa häll och ugn separat eller kombinerat i en spis?
När du planerar ditt kök är något av det första du måste bestämma dig för om du vill köpa ugnen och spishällen som två separata enheter, eller om du föredrar en spis som kombinerar båda två i ett. Det finns fördelar och nackdelar med båda lösningarna och vad som passar dig beror på vad du prioriterar.
Häll och ugn som separata enheter
En stor fördel med att köpa ugn och häll separat är att du blir mycket friare i placeringen. Du kan t.ex. installera hällen där det passar dig på köksbänken och bygga in ugnen i ett helt annat köksskåp. På så sätt är du också fri att sätta ugnen i den höjd du önskar, så att du får en bekväm arbetsställning när du ska ta ut eller sätta in mat i ugnen.
En annan fördel är att du också får större möjligheter att välja en design som passar dig p.g.a. det stora utbudet. Du kan välja precis hur du vill installera spishällen, om du föredrar att den är infälld i bänkytan eller sitter planlimmat så att köksbänken och hällen är på exakt samma höjd.
I och med att ugnen och hällen köps som två åtskilda enheter får du också mycket större utbud av typer och specialfunktioner att välja mellan som t.ex. en mix av gas och induktion för hällen, en avancerad ångugn eller kanske en kombinerad mikrovågsugn och vanlig ugn.
Nackdelen med separat ugn och spishäll är att det oftast blir dyrare eftersom du ju måste köpa två enheter och installera dessa. Flexibiliteten kommer därmed till ett visst pris.
Traditionell spis
Fördelen med en spis är just att du endast behöver köpa en enda enhet innehållande både häll och ugn. Därmed är det ofta billigare att köpa en spis eftersom du får båda lösningarna i ett paket så att säga. Slutpriset beror såklart på vilken modell du väljer.
Det finns också möjlighet att välja spisar med olika typer av hällar som induktion, glaskeramik, gas eller gjutjärn, även om utbudet är något mindre än för spishällar som säljs separat. De flesta spisar har en vanlig ugn med varmluft, över- och undervärme samt grillfunktion som standard. Det finns också spisar som erbjuder fler specialfunktioner för ugnen, men utbudet är begränsat och vissa saker, som t.ex. ångfunktion, finns nästan uteslutande för ugnar som säljs som en separat enhet.
En annan nackdel är att du inte heller kan välja på vilken höjd du vill ha ugnen. Den kommer alltid att sitta under spishällen så att du måste böja ryggen för att ta ut och sätta in maten.
Vilken typ av häll och ugn passar bäst dina behov?
När du har beslutat dig för om du vill ha ugn och häll som separata enheter eller kombinerade i en spis, är det dags att välja vilken typ av häll och vilken typ av ugn som du önskar. Tänk dock på att vissa typer, som t.ex. ångugn endast finns att välja när du köper ugnen separat. Än så länge har tillverkarna inte lanserat en spis med ångugn, men det kommer kanske i framtiden.
Välj rätt spishällstyp
För en snabb överblick över de olika typerna av spishällar som erbjuds kommer här en beskrivning av varje typ.
Induktionshäll
En induktionshäll fungerar med magnetism för att värma maten. Själva kokzonen värms alltså inte upp utan det är magnetismen som får metallen i kastrullen att vibrera. Detta skapar i sin tur skapar värme som tillagar maten. Därmed är en induktionshäll något svalare än andra hällar. Det kan vara bra att veta om du t.ex. har småbarn hemma som gärna vill vara med och laga mat.
Den främsta fördelen med induktion är att det går otroligt snabbt att komma upp i temperatur. Du kokar vanligtvis upp vatten i kastrullen snabbare på induktionshällen än vad din vattenkokare klarar av. Det är också lätt att rengöra en induktionshäll tack vare den släta ytan. Nackdelen är dock att du endast kan använda magnetiska kastruller och stekpannor på hällen som t.ex. gjutjärn eller kokkärl med en magnetisk kärna i botten. Du kan testa dina kastruller där hemma genom att hålla en magnet mot botten. Ifall magneten fastnar kan de användas till induktion.
Glaskeramik
Glaskeramikhällar är också släta, vilket gör rengöringen smidig och enkel. Uppvärmningsprincipen är dock mer traditionell än induktion. Själva kokzonen värms upp med hjälp av el, sedan värmer kokzonen i sin tur upp kastrullen så att maten lagas. Värmeprocessen är långsammare än induktion, men i gengäld är en glaskeramikhäll oftast billigare än en induktionshäll. Och du behöver inte heller någon särskild utrustning. Alla typer av kokkärl fungerar utmärkt på en glaskeramikhäll.
Gashäll
Gashäll är ofta det föredragna alternativet för professionella kockar eftersom du kan kontrollera temperaturen med otroligt stor precision. Om du är matlagningsintresserad och gärna kastar dig ut i spännande matprojekt och avancerade tillagningstekniker kan en gashäll vara ett mycket effektivt verktyg.
Men det krävs kunskap och lite tålmodighet för att kunna hantera gas på rätt sätt – och få bra resultat på tallriken. Så välj endast gashäll om du vill investera tiden som behövs för att göra matlagningen till en konst. Dessutom måste du komma ihåg att ha gasledningar framdragna till stället där du tänker dig att du ska installera hällen.
Induktionshäll med inbyggd köksfläkt
En sista variant är hällarna med inbyggd köksfläkt. Normalt sitter ju köksfläkten ovanför hällen, men du kan också få en induktionshäll där fläkten är inbyggd som en ventilationszon mellan kokzonerna. Det passar bra om du av estetiska eller praktiska skäl inte vill ha en riktig köksfläkt, t.ex. om det är lågt i tak eller om hällen ska vara placerat på en köksö där det är svårt att installera en köksfläkt i rätt höjd ovanför. Utbudet av spishällarna med inbyggd köksfläkt är dock något begränsat och priserna är också ett par snäpp högre.
Vilken typ av ugn passar dig?
En minst lika viktig fråga är vilken typ av ugn du vill ha. De flesta brukar välja en inbyggnadsugn som är den klassiska varianten med varmluft och över- och underluft, men det finns också andra typer av ugnar som kan vara värda att slänga ett öga på.
Inbyggnadsugn
Inbyggnadsugnen är den vanligaste typen. Här hittar du ett stort utbud av ugnar i olika storlekar och smarta funktioner. De flesta inbyggnadsugnar erbjuder varmluft, över- och underluft och eventuellt en grillfunktion, men det finns också massor av modeller med fler funktioner att välja mellan.
Fördelen med en inbyggnadsugn är alltså det stora utbudet som gör det enkelt att hitta en ugn som passar dina matlagningsvanor och som samtidigt erbjuder de extrafunktioner som du vill ha.
Ångugn
En uppstickare på marknaden är ångugnen. Fler och fler inser nämligen fördelarna att laga mat med ånga. Känsliga råvaror som fisk och grönsaker behåller fler vitaminer och näringsämnen när de tillagas i den mer skonsamma ångan. Dessutom blir konsistensen mer spänstig och maten mer smakrik. Du kan också oftast blanda ånga med varmluft för att få en perfekt, gyllene skorpa på brödet eller få köttet extra saftigt. Så fördelarna med en ågnugn är många. Den enda nackdelen är att ångugnarna ligger något högre i pris.
Kombiugn
En kombiugn är en mikrovågsugn och en ugn i ett. Fördelen blir därmed att du endast behöver köpa en enhet för att få två funktioner. Nackdelen med en kombiugn är att de oftast är ganska små. Det blir t.ex. svårt att helsteka en gås i en kombiugn. Ugnen är också oftast av enklare modell och erbjuder endast de mest grundläggande ugnfunktionerna.
Miniugn
Om du har ont om plats i köket kan det kanske vara intressant att titta på en miniugn. En miniugn ställs helt sonika ovanpå diskbänken och kopplas in till ett eluttag. Installationen är därmed superenkel och ugnen tar upp minimalt med plats p.g.a. sin lilla storlek.
Det är också mer energismart att endast värma upp ett litet ugnsutrymme om du ändå inte ska laga så stora portioner mat åt gången. Kom dock ihåg att kapaciteten för ugnen är begränsad. En miniugn passar främst till ett mindre hushåll på max 1 – 2 personer.
Specifikt för spisar
Om du föredrar att köpa en spis istället för en häll och ugn separat så behöver du också välja vilken typ av spis du vill ha. Utbudet liknar det som finns för hällar. Du kan välja mellan en induktionsspis, glaskeramiskspis, gjutjärnsspis eller gasspis.
De flesta spisar levereras med en vanlig ugn med de traditionella funktionerna varmluft, över- och underluft och eventuellt grill. Om du väljer att köpa en spis är du alltså något mer begränsad i vilka ugnsfunktioner som kommer med.
Tänk på miljön och plånboken med en bra energiklass
När du vet vilken typ av spis eller häll/ugn som du vill ha är det dags att tänka lite extra på energiförbrukningen. Du lagar ju oftast mat varje dag, vilket gör att det kan finnas en del pengar att spara på energiförbrukningen. Alla vitvaror är nämligen indelade i olika energiklasser.
Skalan löper från A till G, där A är det mest energisnåla alternativet. Några ugnar och hällar är också klassade som A+, A++ eller A+++. Dessa tre varianter till A-klassen är ännu mer energisnåla – ju fler plustecken desto bättre.
Om du väljer en spis eller ugn med en bra energiklass gör du inte bara miljön en tjänst; du kan också spara en del kronor på en lägre elräkning. Så även om de mest energisnåla modellerna kostar något mer i inköp så är det pengar som du kan spara in på lite längre sikt.
Vad är rätt ugnsstorlek för dig?
När det kommer till ugnsstorlek är det lätt att stirra sig blind på antalet liter och tänka ju större, desto bättre. Men störst är inte alltid det rätt valet. Det viktigaste är att du får en ugn med en kapacitet som passar till dina matlagningsvanor.
Du behöver också tänka på att ett större ugnsutrymme innebär att ugnen blir högre. Glöm därför inte att mäta utrymmet där du tänker placera ugnen för att veta hur många centimeter du har att spela med. Härunder får du en översikt över höjden för olika ugnar.
Höjd i cm | Typ av ugn |
---|---|
45 cm | Kompakt ugn med mindre kapacitet |
60 cm | Standardstorlek för normalstora ugnar |
72 – 80 cm | Dubbelugn elller ugn med extra stor kapacitet |
Kapacitet – hur många liter bör du ha?
Ett litet ugnsutrymme på 20 – 40 liter passar mindre hushåll på 1 – 2 personer som använder ugnen någon gång då och då i matlagningen. Du får plats med t.ex. en mindre paj eller potatisgratäng, men det kan bli svårt att baka flera plåtar samtidigt eller ugnssteka en hel kyckling.
Fördelen med ett mindre ugnsutrymme är att du inte värmer mer luft än vad som är absolut nödvändigt. Ugnstillagningen blir därmed mer energismart och uppvärmningen går ofta snabbare p.g.a. den begränsade volymen. För små och trånga kök som ont om inbyggnadsmöjligheter kan en miniugn som ställs ovanpå diskbänken vara ett bra alternativ.
Ett mellanstort till stort ugnsutrymme på 50 – 70 liter passar i de flesta hushåll på 2 – 4 personer, där ugnen används regelbundet i vardagen. Här får du plats med det mesta, som t.ex. en plåt med ugnsstek potatis eller en hel kyckling. Köp dock inte större än du behöver; ett för stort ugnsutrymme är nämligen en onödig energikostnad om du inte utnyttjar hela utrymmet eftersom det blir massor av luft som värms i onödan.
Ett extra stort ugnsutrymme på över 70 liter är viktigt om du bakar mycket och behöver ställa in flera bakplåtar samtidigt eller om du gärna vill kunna helsteka en stor kalkon eller liknande i ugnen. Här är det alltså inte så mycket antalet personer i hushållet som avgör utan snarare hur ofta och på vilket sätt du använder ugnen. Hemmabagaren har såklart behov av ugn med mer plats än en person som mest använder ugnen då och då till vardagsmaten.
Dubbelugn ger mer flexibilitet
Om du vill ha flexibilitet att kunna välja mellan ett större och mindre ugnsutrymme kan du titta på en dubbelugn. Med en dubbelugn kan du nämligen laga mat på olika temperaturer samtidigt. Du kan också använda endast en av ugnarna om du har lagar en mindre mängd. Oftast är nämligen den ena ugnen något mindre än den andra.
Vissa dubbelugnar ger också möjligheten att ta bort mellanväggen om du någon gång skulle behöva mer utrymme. På så sätt kan du få ett extra stort ugnsrum som får plats med massor av plåtar samtidigt. Det är dock inte alla dubbelugnar som ger den här möjligheten, så var noga med att läsa ordentligt i produktbeskrivningen för att veta vad som gäller.
Hur många kokzoner behöver du?
Hur många kokzoner du behöver är både en fråga om tillgängligt utrymme och matlagningsvanor. Majoriteten av hällar och spisar har 4 kokzoner och en standardbredd på 60 cm, vilket passar de allra flesta hem. Men om du har ont om ledig bänkyta finns det också mindre hällar med 1 – 2 kokzoner som endast behöver en bredd på 30 – 36 cm. Med en smal häll får du dock inte plats till att ha så många kastruller igång samtidigt, så 1 – 2 kokzoner passar bäst till mindre hushåll på 1 – 2 personer.
Om du lagar mycket mat i flera olika kastruller samtidigt finns det möjlighet att få upp till sex separata kokzoner. Det kräver en bredd på mellan 70 till 90 cm beroende på hällens utformning.
En annan möjlighet är att investera i en häll med flexibla kokzoner. För induktionshällar innebär en flexzon att olika kokzoner kan slås ihop till en större, medan glaskeramikhällar kan ha kokzoner med olika brännarringar som kan aktiveras allt efter storleken på kastrullen. Tänk dock på att flexibla kokzoner endast finns att tillgå för induktionshällar och glaskeramikhällar. För gjutjärnshällar och gasspisar är kokzonerna låsta till en fast storlek.
Kom ihåg att eluttaget ska passa
Ugnar, hällar och spisar har olika anslutningsmöjligheter. Vissa ansluts via en enkel, jordad stickkontakt till ett vanligt eluttag, medan andra kräver en särskilt utformad Perilex-kontakt eller en Norwesco-kontakt. Perilex behöver en elspänning på 400 volt, medan Norwesco ska ha 230 volt som i vanliga hushållsuttag. Ett sista anslutningsalternativ är en direkt elanslutning som endast får utföras av behörig elektriker.
Om du ersätter en gammal ugn, häll eller spis bör du kontrollera vilket eluttag du redan har installerat och välja en modell med samma typ av anslutning och elspänning. Det kommer att spara dig tid och huvudvärk vid installationen.
Specifikt för fristående hällar – planlimmad eller infälld installation?
Om du väljer att köpa en häll separat behöver du tänka på vilken typ av installation du vill ha. Det finns två huvudsakliga sätt att installera hällar: planlimning eller infällning.
Infällning är det enklaste och vanligaste sättet att installera spishällen på. Då sänks hällen ned i ett hål i bänkskivan. Hålet är något mindre än själva hällen, vilket gör att kanterna på hällen vilar mot bänkytan. Det kan man känna genom att det är en liten kant där hällen sluter an till bänkskivan. Fördelen med infällning är att det är ett enklare och billigare installationssätt. Det går också lätt att byta hällen mot en annan modell senare.
Nackdelen är att fett och smuts gärna ansamlas vid kanten och kryper in under själva hällen. Dessutom blir det estetiskt sett inte riktigt lika rena linjer i köket då hällen sitter något upphöjd.
Planlimning är när hällen sänks ned till samma nivå som resten av bänkskivan. Hålet i bänkskivan måste därmed anpassas specifikt efter hällens mått så att den ligger helt plant med resten av bänkytan. Fördelen är att smutsen nu inte kan krypa in runt kanten av hällen och det estetiska intrycket blir mer stilrent.
Nackdelen är att installationssättet är dyrare och krångligare. Bänkskivan måste vara tillräckligt tjock och dessutom ska själva hällen vara anpassad för att kunna planlimmas. För att vara säker bör du alltid läsa produktbeskrivningen ordentligt innan du köper.
Ska ugnen ha en självrengöringsfunktion?
När du har fått styr på typ, storlek, elanslutning, osv., så kan du börja titta på vilka extrafunktioner som du gärna skulle vilja ha. En riktigt smart sak är en självrengöringsfunktion till ugnen. Den sparar dig massor med tid som du annars skulle behöva lägga på att skrubba bort fastbrända matrester.
Det finns tre olika typer av rengöringsfunktioner:
Pyrolys
Förbränner matrester och fett till en fin aska vid mycket hög värme, omkring 500 °C. Pyrolysprogrammet tar ca 3 – 4 timmar att köra igenom. När det är färdigt kan du enkelt torka bort askan med en fuktig trasa.
Katalys
En särskild typ av emalj som fångar upp och oxiderar fett. Ugnen brukar ha bakväggen och/eller sidoväggarna klädda med den särskilda emaljen som aktiveras när ugnen värms upp till minst 200 °C i ca 1 timme. Du kan alltså laga mat och rengöra ugnen samtidigt – bara maten tål en så hög tillagningstemperatur. Efteråt kan du torka av emaljen med en fuktad trasa.
Ångrengöring
En bubblare i startfältet är ångrengöring. Den är inte riktigt en självrengöringsfunktion utan kräver att du hjälper till med lite manuell rengöring. Men ångan hjälper dig att lossa fastbränd mat och fett så att det blir lättare att städa ur ugnen.
Ångrengöring har den fördelen att det går fort. Du ställer bara in en långpanna med vatten och startar ångprogrammet. Inom ca 30 minuter har ångan lösgjort smutsen och så att du enklare kan torka bort den med en tvättsvamp och trasa.
Smarta specialfunktioner
Förutom självrengöring för ugnen finns det såklart massor med specialfunktioner att välja mellan. Vissa funktioner som t.ex. ångfunktion och flexzon finns dock endast tillgänglig för ugnar och hällar som säljs separat. Generellt sett erbjuder spisar ett något mindre utbud av specialfunktioner, men i gengäld får du ju både hällen och ugnen till ett samlat pris.
I den här överblicken presenterar vi lite kort de vanligaste specialfunktionerna. Alla är säkert inte relevanta för dig, utan du behöver fundera över vad du verkligen skulle kunna ha nytta av i vardagen och sedan sortera ditt urval efter det.
Timer
En inbyggd timer för ugnen eller spisen är lättare att hålla reda på än en vanlig äggklocka. Dessutom finns det mer avancerade timermodeller som stänger av värmen så snart tiden löper ut. På så sätt riskerar du inte att maten bränns vid eller blir överkokt.
Boosterfunktion
En boosterfunktion är perfekt om du har lite bråttom. När du aktiverar den blir kokzonen mer effektiv och värmer upp snabbare. Om du t.ex. ska koka en stor kastrull med pastavatten eller snabbt behöver få upp värmen för att fritera något så är en boosterfunktion en smidig hjälp.
Teleskopskenor
En smart sak till ugnen är utdragbara teleskopskenor. Med dessa kan du dra ut en plåt eller ett ugnsgaller utan att behöva lyfta av från hållarna. Det gör ugnshanteringen smidigare och säkrare. Du slipper lyfta tunga ugnsformar i onödan och dessutom behöver du inte sticka in huvudet i värmen för att kolla om köttet är genomstekt eller om kakan är färdig. Du kan bara helt smidigt dra ut formen eller plåten på skenorna, kontrollera maten med ansiktet på behörigt avstånd från värmen och sedan skjuta in maten igenom om den behöver gå längre i ugnen.
Inbyggd stektermometer
En inbyggd stektermometer är perfekt för att hjälpa dig laga en perfekt köttbit. Du sticker in termometern i köttet och ställer in den önskade temperaturen. Så snart innertemperaturen har uppnåtts stänger termometern av ugnen. Termometern hjälper dig också att hålla koll på temperatursvängningarna under hela tillagningstiden.
Barnspärr på ugnsluckan och/eller hällen
En bra sak om du har småbarn hemma är att ha ett barnlås på ugnsluckan och gärna även på spishällen. Barnlåset gör att ugnsluckan inte kan öppnas utan att använda ett speciellt grepp. På spishällen förhindrar barnlåset att små, nyfikna fingrar kommer åt att sätta igång kokzonerna av misstag.
En bra sak är att induktionsplattor innebär en lägre risk för brännskador. Eftersom själva kokzonen inte värms upp utan endast kastrullen, är kokzonen och hällen något svalare även under användning. Så om du har barn där hemma som gärna vill vara med och laga mat kan det vara värt att välja en induktionshäll just för den minskade brännrisken.
Ångfunktion
Om du gärna vill pröva att laga mat med ånga men inte vill investera i en dedikerad ångugn kan du istället gå efter en inbyggnadsugn med ångfunktion. På så vis kan du blanda ånga och varmluft när du lagar mat – perfekt för att baka bröd med krispig yta eller få steken extra saftig. Det finns dock väldigt få spisar med ångfunktion, så om du vill laga mat med ånga måste du i princip köpa ugn och häll separat.
Rotisserie
En spännande funktion för matlagningsnördar är rotisseriefunktionen. Den gör det möjligt att fästa ett roterande grillspett inne i ugnen så att du kan helsteka på spett. Det är dock främst för ugnar som säljs som separata enheter som du kan hitta den här typen av grillfunktion.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=x774uaExymw
Smarta ugnar med wifi-uppkoppling
Om du gärna vill vara på framkant med utvecklingen kan du titta efter en inbyggnadsugn som du kan koppla upp till ditt wifi. Via din mobiltelefon kan du sedan starta och stänga av ugnen utan att du behöver befinna dig i närheten. Perfekt om du t.ex. vill förvärma ugnen till när du kommer hem och ska ställa in kvällsmaten.
Via appen i mobiltelefonen kan du ofta få hjälp och service ifall ugnen skulle få något tekniskt problem och du kan också få förslag på recept och inspiration till nya måltider – alltsammans med ett enkelt fingertryck.
Vilken tillverkare ska du välja?
I djungeln av olika märken och modeller kan det vara svårt att veta vilken tillverkare som du ska välja. För att göra det lättare får du här en kort översikt över vad som utmärker de olika tillverkarna. Du bör dock komma ihåg att flera tillverkare gör modeller i olika prisklasser och kan därför befinna sig i olika kategorier samtidigt.
- De budgetvänliga
Om du främst är ute efter en billig ugn, häll eller spis med de grundläggande funktionerna, kan du titta på märken som t.ex. Scandomestic, Sharp eller Whirlpool. Du kan också hitta några bugetmodeller från Bosch och Siemens här.
- Medelklassen
Om du vill ha en bra modell i god kvalitet men utan de allra mest högteknologiska och finurliga specialfunktionerna, då borde märken som Electrolux, Cylinda, Bosch och Siemens vara något för dig.
- Lyxvarianterna
Är du ute efter en riktig toppmodell med de allra senaste och mest moderna funktionerna, då är det märken som Asko, Miele och Witt du bör kika efter.
Bäst i test ugnar, spisar och spishällar
Om du tycker det är svårt att välja finns det alltid hjälp att få. Du kan t.ex. välja en modell som blivit testvinnare i ett produkttest.
Det finns flera olika organisationer som utför produkttester men den mest kända i Sverige är troligtvis Råd&Rön. För en liten peng kan du ladda ner ett av deras produkttester och se vilka modeller som fått bäst resultat.
Alternativt kan du titta på vår bäst i test-sida där vi har samlat de modeller som utmärkt sig i olika produkttester. Bäst i test-modellerna hittar du här.
Du är också alltid välkommen att ringa våra produktspecialister på 0771 – 31 30 31. De kan ge tydliga råd och hjälpa dig att välja ut ett mindre antal produkter som matchar dina vardagsbehov.