Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: så väljer du rätt vinkyl

Är du vinentusiast men inte helt säker på om du är redo att investera i en riktig vinkyl? Olika vinkylar passar olika typer av vinentusiaster. Beroende på om du vill lagra en större samling vinflaskor eller helst vill ha vin i rätt temperatur för servering nära till hands finns det flera modeller att välja mellan. Vi guidar dig runt bland alla funktioner så att du kan välja rätt vinkyl för dina behov.

Guiden innehåller:

 • Lagring eller servering?
 • Hur stor kapacitet behöver du?
 • Vacker presentation eller anpassat för lagring?
 • Minimera externa doftpartiklar
 • Mer stabilitet för fyllighet
 • Välj miljövänligt – och spara pengar

Lagring eller servering?

Det första och viktigaste saken att få klargjort är vad du vill använda din vinkyl till. Är det till långtidslagring av vin eller för att servera vinflaskorna i perfekt avsmakningstemperatur?

Långtidlagring

Om du vill lagra vin under flera år räcker det vanligtvis med en vinkyl med endast en temperaturzon – en så kallad SingleZone vinkyl. Du kan ställa in temperaturen till det optimala 12 °C för lagring under längre tid. Fördelen med en SingleZone vinkyl är att det finns många märken och modeller att välja mellan. Du kan alltså relativt enkelt hitta en storlek och typ som passar dig.

Långtidlagring

Ett alternativ för långtidslagring är ett vinlagringsskåp. Det är optimalt utformat för att skydda vinet under långtidslagring. Därför har det en solid dörr (så att inget ljus kommer åt att förstöra vinet) och en annan typ av aggregat som gör skåpet helt vibrationsfritt. Hyllplanen brukar vara i trä för att ytterligare minimera eventuella vibrationer.

Vinlagringskåp – lite bättre, men också dyrare

För den verkliga vinsamlaren kan det löna sig med ett vinlagringsskåp eftersom det ger vinet de absolut bästa förutsättningarna för att mogna på rätt sätt. Men det är också dyrare. Till skillnad mot vinkylar finns det färre modeller att välja mellan och de flesta är utformade för att maximera antalet flaskor. Ingen designhit med andra ord.

Om du gärna testa på att lagra vin, men inte gå all in direkt så funkar en SingleZone vinkyl alldeles utmärkt.

Servera vinet i rätt temperatur

Om du framförallt är intresserad av att servera vinet i perfekt avsmakningstemperatur är det bra att titta på en vinkyl med två eller fler temperaturzoner, de så kallade DualZone och MultiZone vinkylarna. Fördelen med fler temperaturzoner är att du enkelt kan ställa in flera serveringstemperaturer för olika typer av vin.

En DualZone vinkyl är ofta indelad i två separata temperaturzoner med en avskiljande platta eller gummilist. Den kan också ha två separata dörrar. En DualZone passar bra om du har en någorlunda jämn fördelning mellan röda och vita viner så att båda sorterna kan avnjutas i precis rätt temperatur.

Servera vinet i rätt temperatur

En MultiZone vinkyl låter dig ställa in en temperatur i botten och en i toppen och fördelar sedan luften för att skapa en stigande gradskala från botten till toppen av skåpet. Det passar bra om du har flera olika typer av vin såsom rödvin, vitvin, portvin och mousserande som alla kräver en särskild serveringstemperatur.

Passa på att lagra några flaskor i en Multizone vinkyl

Det smarta med en MultiZone vinkyl är att du kan ställa in en temperatur som passar för lagring av vin i botten av skåpet (och på så vis kunna lagra några flaskor) samtidigt som du har tempererat vin till servering högre upp. Denna lösning funkar bra för hobbysamlaren som vill lagra ett fåtal flaskor.

Hur stor kapacitet behöver du?

En annan viktig sak att överväga är hur stor vinkylen ska vara. Det finns vinkylar med kapacitet på allt från 12 till flera hundra vinflaskor. Flaskorna som används som måttstock är Bordeaux 75 cl standardflaskor.

Då många vinsamlare ofta kommer över flaskor av olika typer kommer du säkert uppleva att vinkylen reellt sett har plats till färre flaskor än vad tillverkaren uppger. Har du t.ex. framförallt Bourgogneflaskor kommer du uppleva att du har plats till ungefär 30 % färre flaskor.

Hur stor kapacitet behöver du

De största vinkylarna passar bäst om du har (eller tänker införskaffa) en större vinsamling för lagring under flera år. Många vinofiler vittnar dock om att det generellt sett är bättre att skaffa en kyl med plats för några fler flaskor än du har i ögonblicket. Så finns det plats om du plötsligt kommer över ett riktigt bra vin som du skulle vilja ha några fler flaskor av. Dessutom är det ofta billigare att köpa ett större skåp än att komplettera med ett extra skåp ifall din vinsamling skulle komma att växa.

Vacker presentation eller anpassat för lagring?

Många vinkylar har en glasdörr för att du ska få en bra överblick över din samling och för att presentera flaskorna så snyggt som möjligt. Tyvärr så är solljus och vin en riktigt dålig kombination. Därför har många vinkylar ett inbyggt UV-skydd i glasdörren.

UV-skydd är bra om du tänker placera vinkylen någonstans synligt i hemmet. Om du ändå mest letar efter ett lagringsskåp att ställa i källaren eller garaget (eller på ett annat mindre synligt ställe) så är det bättre att välja ett skåp med solid dörr för att verkligen minimera ljusexponeringen av vinflaskorna.

Vacker presentation eller anpassat för lagring

Minimera externa doftpartiklar

För att korkarna ska hålla sig 100 % täta och inte släppa igenom några externa dofter är det viktigt med en stabil luftfuktighet på 50 – 70 %. På några få modeller ska dig själv reglera luftfuktigheten men för de flesta vinkylar kontrolleras luftfuktigheten automatiskt så att du slipper tänka på det.

För att hålla externa dofter i styr har vinkylar ett ventilationssystem och vissa modeller har också ett kolfilter för att ytterligare ta bort alla främmande doftpartiklar. Det kan vara värt att investera i en modell med kolfilter om du ofta lagar stark mat med mycket kryddor och har tänkt att placera vinkylen i köket.

Mer stabilitet för fyllighet

En annan sak att överväga är om du vill ha metallhyllor eller trähyllor i din vinkyl. Metallhyllorna är utformade för att vara designmässigt vackra, medan trähyllorna ger bättre stabilitet och minskar eventuella vibrationer.

En bra sak är att kontrollera om vinkylen har en stötdämpare på kompressorn – det hjälper nämligen också generellt med att hålla ner ljudnivån för vinkylen.

Välj miljövänligt – och spara pengar

Precis som för alla andra vitvaror delas vinkylar in i olika energiklasser. Generellt sett förbrukar vinkylar mer ström än ett vanligt kylskåp. Och just därför kan det verkligen löna sig ekonomiskt att välja en så miljövänlig vinkyl som möjligt. Det blir en hel del slantar som sparas på elräkningen i det långa loppet.

Energimærke

Fler kylda tips

Favoriter

Stäng