Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Köpguide: välj rätt hushållsassistent för dig

Hushållsassistent, köksmaskin eller köksassistent – kärt barn har många namn brukar man säga. Hushållsassistenten är ett av de mest älskade och flexibla köksverktygen i hemmet. Den kan enkelt ersätta flera mindre hushållsmaskiner som elvispen och mixern. Med rätt tillbehör öppnar sig en värld av nya användningsområden. Men en hushållsassistent är också en dyrare investering som kräver reflektion. Man köper ju oftast bara en assistent i sitt liv. Om du då inhandlar en assistent som inte passar dina matlagningsvanor brukar det sluta med att den står orörd och tar upp plats i köket till ingen nytta. För att hjälpa dig att välja rätt har vi sammanställt en guide med de viktigaste punkterna att tänka på.

Guiden innehåller:

  • Design
  • Storlek och förvaring
  • Motorstyrka
  • Få fler användningsområden med smarta tillbehör
  • Ljudnivå
  • Tänk på disken

Design

En hushållsassistent är knappast en lättviktare bland hushållsmaskinerna och många låter ofta maskinen stå framme på köksbänken hela tiden. Då gäller det att välja en design som man tycker om och kan tänka sig att visa upp. Det finns allt från neutrala varianter i rostfritt stål till modeller i vintage-design i olika färger.

Design

En stilren design kan vara smart då den säkert passar in även om man skulle göra om i köket, medan en färggrann assistent ofta känns mer personlig. Det är upp till dig att välja – det viktigaste är att du väljer en stil som du tror att du kommer gilla under flera år framöver.

Storlek och förvaring

Just eftersom hushållsassistenter är så tunga att de lämnas framme hela tiden, är de allra flesta modeller måttanpassade för att kunna ställas in under ett överskåp i ett modernt kök med standardmått. Mät alltid höjden för säkerhets skull, men i de allra flesta fall borde du kunna ställa in assistenten under ett överskåp utan problem.

Om du däremot vill spara plats på köksbänken genom att ställa undan assistenten i ett skåp är det extra viktigt att ha koll på höjd- och bredmåtten. Titta gärna också om det finns någon smart upprullningsfunktion för sladden så att den inte kommer i vägen varje gång du ska lyfta assistenten.

För att förvaringen ska vara smidig är det också bra att tänka lite extra på vikten. Assistenten ska gärna inte vara för tung ifall du ska plocka undan den efter varje användning. Tänk också på att assistenten fortfarande måste kunna stå stadigt trots en lägre vikt.

Storleken på bunken

En annan viktig detalj är storleken på bunken. Om du bakar mycket och tänker använda assistenten till att knåda stora degar är det viktigt att bunken är tillräckligt stor för att degen ska kunna jäsa i den. Det är ofta praktiskt att välja en assistent där du får minst 2 bunkar i olika storlekar som medföljande tillbehör. På så sätt blir du mer flexibel och välja vilken bunke du vill använda efter vad du ska laga till.

Storleken på bunken

Motorstyrka

En mycket viktig detalj är motorstyrkan. Vad som är rätt för dig beror på vad du tänker använda assistenten till. Om du ska knåda deg behöver du en starkare motor än om du framförallt tänker mosa kokt potatis eller vispa grädde.

En vanlig fallgrop är att enbart titta på antalet watt för motoreffekten. Effekten kan ge en viss indikation om motorstyrkan, men det är inte hela sanningen. Titta istället hellre på motorns placering. Om assistenten är en så kallad konditorimaskin där bunken står still och redskapet snurrar, bör motorn vara placerad direkt ovanför redskapet.

Om assistenten istället har ett stillastående redskap och en bunke som snurrar, bör motorn vara placerad direkt under bunken. Det sämsta är om motorn är placerad långt bort från den roterande delen, t.ex. på baksidan av assistenten. Då går mycket av effekten förlorad på vägen.

Antal hastigheter

Det är inte bara motorstyrkan som är viktig utan även hastighetsinställningen. En modell med flera valbara hastigheter blir ofta mer effektiv eftersom du enkelt kan anpassa hastigheten efter de ingredienser som du har i skålen. Det finns modeller med steglös hastighetsinställning och modeller med tydliga steg – vad som passar dig är mest en smaksak.

Få fler användningsområden med smarta tillbehör

De allra flesta hushållsassistenter levereras med några standardtillbehör som t.ex. degkrok, visp och blandare. Om du vill kunna använda assistenten på fler sätt finns det ofta redskap du kan köpa till som t.ex. för den här modellen från Bosch som kan fås med köttkvarn, riv- och skivtillbehör, citruspress, smoothieblender, osv.

Ofta är tillbehören märkesspecifika, så undersök gärna vilka möjligheter som finns för varje märke innan du köper. Det ger dig större flexibilitet att köpa fler tillbehör senare, när du vet hur mycket och vilket sätt du vill kunna använda din hushållsassistent.

Här är en kort genomgång över vad redskapen typiskt kan användas till:

  • Visp – används till marängsmet, vispa grädde eller röra ihop majonnäs.
  • Degkrok – Knådar degen och skapar starka glutentrådar som gör brödet eller bullarna luftigare.
  • Blandare – Perfekt för att göra potatismos, blanda pajdeg, röra kaksmet eller fixa en råbiff.
  • Köttkvarn – Maler kött och fisk till färs och kan användas för att stoppa korv.
  • Riv- och skivtillbehör – En stor hjälp om du ska göra Janssons frestelse för hela tjocka släkten till julbordet.
  • Pastavalsar – Få in italienska toner i matlagningen med hemmagjord pasta.
  • Citruspress – Njut av egenpressad juice utan att få svett på pannan från pressandet.
  • Kaffekvarn – Färskmalda kaffebönor gör morgonkaffet till en unik smakupplevelse.
  • Passertillsats – Gör fruktpuré och barnmat i ett nafs.

Ljudnivå

En hushållsassistent används ofta under kortare tidsintervall, så en något högre ljudnivå kan ofta tolereras eftersom den inte varar så lång tid. Men om du är ljudkänslig eller använder assistenten ofta kan det vara skönt att slippa bli lomhörd – släng därför gärna ett öga på ljudnivån innan du bestämmer dig.

Tänk på disken

När du är färdig med att hacka grönsaker eller röra deg återstår ofta den tråkigaste delen av jobbet – rengöringen. Då är det extra smidigt om redskapen och bunken kan gå i diskmaskinen. Läs noga i produktbeskrivningen för att se om tillbehören kan maskindiskas eller inte.

Hoppas du känner dig bättre rustad för att hitta din favorit i det stora utbudet av hushållsassistenter. Du är också alltid välkommen att ringa in till Trettis produktspecialister på 0771 – 31 30 31 för att få råd och tips direkt i telefonen. Lycka till!

David från Tretti

Favoriter

Stäng